Evropa

Ko je Manuel Saracin, izaslanik Nemačke za Zapadni Balkan: Idejama o etničkim granicama je mesto na smetlištu istorije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/02/2022

-

19:49

Ko je Manuel Saracin, izaslanik Nemačke za Zapadni Balkan: Idejama o etničkim granicama je mesto na smetlištu istorije
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Političar iz redova Zelenih Manuel Saracin novi je izaslanik nemačke vlade za Zapadni Balkan. On bi trebalo bi da podrži proces evropskih integracija u zemljama regiona i da promoviše ekološku trasnformaciju njihovih industrija i energetskog sektora.

Inače, Saracin je profesor istorije, bio je poslanik u Bundestagu od 2008. godne do 2021. godine, a sada je na funkciji predsednika Asocijacije jugoistočna Evropa, koja se bavi odnosima Nemačke sa tim regionom.

Kako se navodi na veb stranici  Zelenih u Harburgu, Saracin je od 16. godine bio uključen u zeleno udruženje u Harburgu, i zalagao se za snižavanje starosne granice za glasanje i za veće učešće mladih.

"Kada Manuela Saracina pitaju zašto se bavi politikom, on uvek kaže: zato što verujem u bolji svet", navode Zeleni.

Kao poslanik nemačkog Bundestaga, Manuel Saracin (rođen 1982. godine) je bio posebno posvećen pitanju  proširenja EU i poštovanju novih država članica.

Godine 2004. izabran je za poslanika i bio je portparol Zelene grupe za Evropu, međunarodne odnose i učešće mladih do 2008. godine. Bio je član Odbora za evropske poslove i Odbora za spoljne poslove. Od 2008. do 2013. godine takođe je radio u Pododboru za evropske poslove Odbora za budžet. Bio je portparol svoje parlamentarne grupe za istočnoevropsku politiku.

Pored svojih zadataka u odboru, Saracin je bio zamenik predsednika Nemačko-poljske parlamentarne grupe prijateljstva od 2018. do 2021. godine.

U pregovorima o formiranju takozvane semafor koalicije Socijaldemokratske partije (SPD), Zelene stranke i Slobodne demokratske partije (FDP) nakon saveznih izbora 2021. Saracin je bio deo delegacije svoje stranke u radnoj grupi za Evropske poslove.

U intervjuu za DW maja prošle godine govorio je i promenama granice na teritoriji bivše  Jugoslavije.

"Granice u tom regionu su nepovredive i moraju da ostanu nepovredive. I veoma se radujem što je ministar spoljnih poslova Hajko Mas to tako lepo formulisao tokom posete Kosovu: Idejama o etničkom povlačenju granica je mesto na smetlištu istorije".

On je tada istakao da bi moglo da se desi da pojedini političari "testiraju" koliko je čvrst stav Nemačke po pitanju Prištine i Beograda, koje je kancelarka Angela Merkel postavila.

"I zato je za sada važno, da nemačka vlada ovde zauzme jasan nadpartijski stav. Ja mogu da kažem za našu partiju da je ovaj stav kristalno jasan. I Analena Berbok (tada kandidatkinja Zelenih za kancelarku, a sada ministarka spoljnih poslova prim. red) je povodom godišnjice masakra u Srebrenici još jednom lično definisala ovaj stav", navodi Saracin.

A Berbok je tada, povodom obeležavanja 25 godina srebreničkog masakra definisala stav stranke.

"Ne postoji kultura sećanja, zločinci se proglašavaju herojima, a u nekim državama zauzimaju i mesta u parlamentu. Mnogi političari koriste ratove kako bi postigli svoje ciljeve. Žele da stvore 'čiste' etničke teritorije", rekla je Berbok, naglašavajući da razmena teritorija Kosova i Srbije nije rešenje, već da je to veoma opasno.

Saracin je danas imenovan za specijalnog izaslanika Nemačke za područje Zapadnog Balkana. U prethodnim mesecima specijalne izaslanike su imenovale Velika Britanija koja je na tu poziciju postavila Stjuarta Piča, ali i SAD koja imenovala Gabrijela Eskobara. I MIroslav Lačkaj ima poziciju specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine.

Komentari (0)

Evropa