Evropa

Ukrajina preporučila svojim državljanima u Rusiji da "odmah napuste zemlju"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/02/2022

-

10:05

Ukrajina preporučila svojim državljanima u Rusiji da "odmah napuste zemlju"
Kijev - Copyright Tanjug AP/Efrem Lukatsky

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine preporučilo je svojim državljanima u Rusiji da odmah napuste teritoriju te države, a onima koji su planirali da putuju tamo, da putovanje odlože.

U saopštenju ukrajinskog MSP stoji da "intenziviranje ruske agresije protiv Ukrajine" može dovesti do "značajnog ograničenja konzularne pomoći u Rusiji".

"Ističemo da će ignorisanje ovih preporuka značajno otežati obezbeđivanje odgovarajuće zaštite ukrajinskih državljana u Ruskoj Federaciji", navodi ministarstvo.

Podsetimo, Zapad je oštro reagovao na rusko priznanje dva separatistička entiteta na istoku Ukrajine, Luganske i Donjecke narodne republike (LNR i DNR).

Prvo je Evropska unija uvela paket sankcija Rusiji, kojim je jednoglasno donela odluku da sanckioniše 351 poslanika Državne dume i 27 pojedinaca optuženih za destabilizaciju Ukrajine. Novi paket sankcija takođe ograničava pristup ruske vlade tržištima kapitala i finansijskih usluga EU i blokira refiransisranje ruskog državnog duga. Biće kažnjene i banke koje "finansiraju ruski vojni aparat".

I Sjedinjene Američke Države takođe su uvele sankcije Rusiji, što je u obraćanju naciji sinoć saopštio predsednik Džo Bajden. Paket sankcija usmeren je na dve banke, rusku elitu i članove njihovih porodica. Najavio je i sankcije na državni dug.

Prethodno se predsednik Rusije Vladimir Putin oglasio na konferenciji za medije i rekao da "Evropa nije mogla da natera Kijev da ispoštuje sporazum MInsk-2, pa nije bilo drugog izlaza osim priznanja DNR i LNR".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa