Evropa

EU kritikuje referendum i ustavne izmene u Belorusiji

Komentari

Autor: Tanjug

28/02/2022

-

12:46

EU kritikuje referendum i ustavne izmene u Belorusiji
Žozep Borelj - Copyright Tanjug/AP/Geert Vanden Wijngaert

veličina teksta

Aa Aa

Šef diplomatije EU Žosep Borelj ocenio je da ustavni referednum u Belorusiji za cilj ima da još više na vlasti učvrsti trenutnog predsednika Aleksandra Lukašenka.

Borelj je u pisanoj izjavi kritkovao i okonosti pod kojima je održan ustavni referendum u Belorusiji i ponovio osudu umešanosti zvaničnog Minska u agresiju na Ukrajinu.

”Ovo nisu uslovi za demokratski proces ustavne revizije. Štaviše, videli smo ogromnu prevaru tokom prošlih predsedničkih izbora i ništa ne ukazuje na poboljšanje izbornog sistema. Kako se navodi u privremenom izveštaju Venecijanske komisije, predložene izmene ustava daju Lukašenku dodatne alate za dalje učvršćivanje vlasti”, navodi Borelj.

On naglašava da je u Belorusiji široko rasporstranjeno krišenje ljudskih prava i represija režima nad društvom, a da je prostor za javnu debatu potpuno zatvoren.

”Brisanje reference u članu 18 na nenuklearni status Belorusije je još jedan zabrinjavajući element. EU najoštrije osuđuje umešanost Belorusije u tekuću agresiju na Ukrajinu i mi ćemo ciljati one u Belorusiji koji sarađuju sa ruskom vojnom agresijom na Ukrajinu”, zaključuje Borelj.

Komentari (0)

Evropa