Evropa

Euronews Srbija na mađarsko-ukrajinskoj granici: "U pet ujutru su nas probudile bombe"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/03/2022

-

12:44

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Prema poslednjim podacima UNHCR-a preko 660.000 Ukrajinaca je izbeglo iz zemlje od početka rata 24. februara. Jedan od gradova u koji masovno pristižu je i Zahonj u Mađarskoj, gde se trenutno nalazi reporterka Euronews Srbija Nataša Kovačev.

Kako kaže, juče je na železničku stanicu u ovom gradu pristiglo preko dve hiljade izbeglica, a brojka će danas biti i veća.

Tridesetdvogodišnja Orijana iz Kijeva, koja se našla među izbeglicama, opisala je za Euronews Srbija svoje iskustvo.

"Nisam mogla da verujem da će se ovo dogoditi, imala sam planove da putujem. Samo su me jednog jutra u pet probudile bombe. Brat me je odmah zvao i rekao mi da je to nemoguće", priča ona.

Ističe da je čak prvi dan otišla i na posao misleći da će sve biti u redu, ali se ispostavilo suprotno.

"Moji roditelji su još u Kijevu, prvo nisu želeli da odu, a sada ni ne mogu jer je grad blokiran", rekla je.

Prema rečima reporterke Euronews Srbija, Ukrajinci pristižu što automobilima, što vozovima. Uglavnom su u pitanju žene s decom i stariji građani, a ono što je zanimljivo jeste da im je Mađarska pružila dobrodošlicu i odlučila da izuzme izbeglice iz Ukrajine iz restriktivnih mađarskih zakona migrantske politike. Njima je obezbeđeno sklonište u lokalnoj školi u kojoj je sinoć prespavalo 220 izbeglica. Očekuje se da će taj broj večeras biti i veći.

Naša reporterka je na železničkoj stanici srela i jedinu ženu koja je krenula u suprotnom smeru od svih, tačnije ka Ukrajini. Kako je rekla za Euronews Srbija, ona je turistički bila u Evropi kada je počela invazija, te sada mora da se vrati u Ukrajinu po svoje dete, koje potom planira da izvede iz zemlje. Doduše, ni sama ne zna gde će dalje i kako će ostaviti supruga u Kijevu.

Podsetimo, najviše izbeglica je krenulo put Poljske, tačnije preko 350.000 njih, izjavio je danas zamenik poljskog ministra unutrašnjih poslova Maciej Vasik.

Poljska je trenutno najviše pogođena zbog blizine i dužine granice, a zatim slede Moldavija, Rumunija i Mađarska. Veruje se da je više od 100.000 ljudi ušlo u Mađarsku, u Rumuniju više od 60.000, a Slovačku više od 20.000.

Sva dešavanja u Ukrajini pratite iz minuta u minut u našem LIVE blogu.

Komentari (0)

Evropa