Evropa

EP usvojio Rezoluciju o agresiji Rusije na Ukrajinu - žali zbog neusklađivanja Srbije sa EU sankcijama prrotiv Rusije

Komentari

Autor: Tanjug

01/03/2022

-

17:49

EP usvojio Rezoluciju o agresiji Rusije na Ukrajinu - žali zbog neusklađivanja Srbije sa EU sankcijama prrotiv Rusije
EP usvojio Rezoluciju o agresiji Rusije na Ukrajinu - žali zbog neusklađivanja Srbije sa EU sankcijama prrotiv Rusije - Copyright Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

veličina teksta

Aa Aa

Evropski parlament usvojio je sa 637 glasova za, 13 glasova protiv i 26 uzdržanih Rezoluciju kojom se najoštrije osuđuje ”nelegalna, ničim izazvana i neopravdana vojna agresija i invazija Ruske Federacije na Ukrajinu”.

Rezolucijom Evropski parlament poziva EU da proširi sankcije protiv Moskve, izdvoji dodatne ”milijarde evra” za pomoć Ukrajini i počne proces davanja kandidatskog statusa Ukrajini za članstvo u EU.

Evropski parlament žali zbog neusklađivanja Srbije sa EU sankcijama protiv Rusije

Evroparlamentarci skreću pažnju i na ulogu Rusije na Zapadnom Balkanu i ukazuju na posledice neusklađivanja Srbije sa snakcijama EU.

”Evropski parlament žali zbog neusklađivanja Srbije sa EU sankcijama protiv Rusije, što šteti njenom pristupnom procesu. Naglašavamo očekivanje da se zemlje kandidati za članstvo u EU usklade ne samo sa EU kriterijumima već i sa zajedničkom EU spoljnom i bezbednosnom politikom”, navodi se u tekstu.

Evropski parlament kaže da sa velikom zabrinutošću primećuje ”konstatne napore Ruske Federacije da destabilizuje zemlje Zapadnog Balkana i meša se u njihove demokratske procese”.

”Osuđujemo one koji su izrazili svoju podršku Ruskoj Federaciji nakon agresije na Ukrajinu i pohvaljujemo podršku onih sa Zapadnog Balkana koji su evroatlantski saveznici”, navodi se u Rezoluciji.

Zahtev za trenutni prekid vojnih aktivnosti

Evropski parlament od Ruske Federacije ”zahteva trenutni prekid svih vojnih aktivnosti u Ukrajini i povlačnjenje vojnih i paravojnih snaga i vojne opreme” sa teritorije Ukrajine.

Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

 

 

Istovremeno se pruža ”nepodeljena solidarnost sa ukrajinskom narodom” i poziva na ”nastavak diplomatskih napora u cilju zaustavljanja ruske agresije” i pronalazak ”mirnog rešenja uz poštovanje ukrajinskog suvereniteta i teritorijalnog integriteta”.

Zemlje članice EU se pozivaju na dalju hitnu humanitarnu pomoć Ukrajini, ali i na proširenje sankcije protiv Moskve, ukljucujući i zabranu uvoza ruskog gasa i nafte u EU.

Evropski parlament istovremeno upozorava clanice EU da prihvate činjenicu da će stroge sankcije prema Rusiji imati neizbežne negativne efekte na njihovu ekonomsku istuaciju.

Evropski parlament poziva EU da pripremi paket od ”više milijardi evra za oporavak Ukrajine i rekonstrukciju razorene infrastrukture, kao i da se krene u proces odobravanja kandidatskog satusa Ukrajini za članstvo u EU.

Rezolucije Evropskog parlamenta nisu pravno obavezujuće i predstavljaju političke ocene i smernice EU.

Preporuka za vas

Komentari (1)

milan

01.03.2022 18:25

i mi zalimo sto eu nije osudila agresiju prema srbiji... cak su je podrzavali i nepravedno nas bombardovali... kada budete te zlocince stavili u zatvor moci cemo i mi da osudimo neku agresiju koja vama nije po volji

Evropa