Evropa

Objavljen snimak raketnog udara na nuklearnu elektranu, osude stižu iz celog sveta (VIDEO)

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/03/2022

-

13:18

Associated Press

veličina teksta

Aa Aa

Iako je međunarodna zajednica više puta pozivala rusku i ukrajinsku stranu da obustave borbe u okolini najveće nuklearne elektrane u Evropi, u Zaporožju, noćas je došlo do požara nakon što je ispaljen projektil u jedan od njenih objekata.

Naime, gradonečnik Energodara Dmitrio Orlov i načelnik Zaporoške regionalne državne administracije Oleksandar Staruh saopštili su da je projektil ispaljen u zgradu u naučno-istraživačkom kompleksu i laboratoriji. Upravna zgrada je oštećena, ali se nije zapalila.

Dok je, s jedne strane, Ukrajina tvrdila da su ruske snage napale zonu nuklearke, Moskva je odgovorila na te tvrdnje, nazvavši ceo incident "monstruoznom provokacijom" Kijeva, koja je imala za cilj da prikaže Rusiju krivom.

Međutim, vest o požaru u nuklearnoj elektrani nije ni stigla da izazove dileme oko toga ko je krivac budući da je nastao strah širom sveta. Zbog toga su se američki predsednik Džo Bajden i ukrajinski Volodimir Zelenski već čuli u ranim jutarnjim časovima.

Bajden se tom prilikom pridružio Zelenskom u zahtevu da Rusija odmah prekine svoje vojne aktivnosti u toj oblasti i dozvoli vatrogascima i hitnim službama da pristupe mestu požara, navedeno je u saopštenju.

Tanjug AP/Olexander Prokopenko

 

Nakon što je požar uspešno lokalizovan, regionalne vlasti u oblasti Zaporožja saopštile su da su elektranu zauzele ruske snage.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) objavila da će njen Centar za hitne slučajeve od danas raditi bez prekida zbog, kako se navodi, "opasne situacije" nakon incidenta.

Nedugo potom ukrajinska Državna regulatorna uprava za nuklearnu energiju saopštila je da su oprema i agregati u nuklearnoj elektrani neoštećeni, kao i da nisu zabeležene promene u nivou radioaktivnosti. To je potvrdio i generalni direktor IAEA Rafael Mariano Grosi koji je rekao da je u stalnom kontaktu sa predstavnicima ukrajinskih regulatornih tela.

Grosi je istakao da operater i regulator tvrde da je situacija "i dalje izuzetno napeta i izazovna", i da samo jedan reaktor radi sa oko 60 odsto.

Osude iz celog sveta

Premijer Velike Britanije Boris Džonson izjavio je danas da ruske snage moraju odmah da prekinu napad na ukrajinsku nuklearnu elektranu u Zaporožju i da su sada akcije Putina pretnja bezbednosti za celu Evropu. Džonson je razgovarao i sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim o situaciji u elektrani u Zaporožju.

"Premijer je rekao da bezobzirne akcije Putina sada mogu direktno da budu pretnja bezbednosti cele Evrope", saopštili su iz Dauning strita.

Džonson je poručio da će Velika Britanija učiniti sve da pomogne da se situacija dodatno ne pogorša, a oba lidera su se složila da je prekid borbenih dejstava ključna stvar, zaključili su iz Dauning strita.

Oglasilo se i kinesko ministarstvo spoljnih poslova koje je danas apelovalo na sve strane da osiguraju bezbednost nuklearnih objekata u Ukrajini.

"Pratićemo situaciju i pozivamo sve strane da budu uzdržane, da izbegnu eskalaciju i da osiguraju bezbednost nuklearnih postrojenja", kazao je ministar spoljnih poslova Vang Venbin na redovnoj konferenciji za novinare.

Screenshot video/Telegram/Zelenskiy

 

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski direktno je pozvao ruske građane da protestuju zbog napada ruskih snaga na nukelarnu i zaplene nuklearnih sturktura. Kako kaže, da je došlo do nesreće, eksplozija bi mogla da izazove uništenje kao "šest Černobilja".

Ističe da je ovo lako mogla da bude "noć koja bi promenila istoriju Evrope i sveta".

"Ruski narode, želim da vam se obratim: kako je to moguće?Uostalom, zajedno smo se borili 1986. godine protiv katastrofe u Černobilju. Radijacija ne zna gde je Rusija. Radijacija ne zna gde je granica vaše zemlje", kazao je Zelenski u obraćanju.

Sva dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu.

 

Komentari (0)

Evropa