Evropa

Izbeglice iz Ukrajine za Euronews Srbija: "Ovo je prvi put da napuštam zemlju, jako sam uplašena"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/03/2022

-

11:37

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Prema podacima Ujedinjenih nacija od početka rata u Ukrajini više od milion i po izbeglica prešlo je iz Ukrajine u susedne zemlje. Iz UNHCR-a navode da je ovo najveća izbeglička kriza u Evropi posle Drugog svetskog rata.

Na graničnom prelazu Isakča-Orlivka se nalazi naša reporterka Maja Repić koja kaže da trajekti sa izbeglicama, uglavnom iz Odese neprestano pristižu, a da su Rumuni doslovno uradili sve da im olakšaju čekanje na granici.

Rumunija je takođe olakšala uslove ulaska za izbeglice iz Ukrajine, pa tako oni koji nemaju pasoš slobodno mogu ući u zemlju, a prednost se daje ženama sa malom decom. Mušakaraca gotovo da nema budući da su oni od 18 do 60 godina morali da ostanu u zemlji.

"Ostaćemo ovde neko vreme, ne znam šta će se dalje dešavati. Naravno da sam uplašena, nikada ranije nisam napustila svoju zemlju. Ovo je prvi put, sada samo želim da nađem gde ćemo se smetiti, pa ćemo videti", rekla nam je jedna devojka iz Ukrajine koja je želela da ostane anonimna.

Za razliku od mnogih koji iz Ukrajine nastavljaju put Zapadne Evrope, Nesa iz Odese planira da ostane u Rumuniji. Ona nam je rekla da se pre četiri meseca vratila u Ukrajinu nakon što je osam godina živela u Americi.

"Rođena sam u Ukrajini. Ovo je ludilo, nervozna sam i uplašena. Ostaću ovde, prijatelji i porodica koje imam u Rumuniji i Americi su divni"

Ilija je takođe izbegao iz Ukrajine i kaže da je prva četiri dana u Ukrajini bio jako uplašen.

"Sedeo sam kod kuće i slušao vesti, nisam znao šta da radim. Osećao sam da ne mogu da uradim ništa kako bih bio bezbedan", istakao je on u razgovoru za Euronews Srbija.

Euronews TV

Naša reporterka navodi da se u samom kampu izbeglice zadržavaju oko tri sata, odakle im neki od volonetera pomažu da nađu prevoz do rada koji im odgovara. Ukoliko po državljane Ukrajine dolazi neko, policija mora da zavede i kontakte tih osoba i vodi evidenciju kako ne bi došlo do zloupotreba.

Sva dešavanja iz Ukrajine iz minuta u minut možete pratiti na našem LIVE blogu.

 

Komentari (0)

Evropa