Evropa

UN: Više od 1.000 aktivista i novinara uhapšeno u Belorusiji

Komentari

Autor: Tanjug

17/03/2022

-

13:38

UN: Više od 1.000 aktivista i novinara uhapšeno u Belorusiji
UN: Više od 1.000 aktivista i novinara uhapšeno u Belorusiji - Copyright Tanjug AP/Darko Vojinović

veličina teksta

Aa Aa

Visoka komesarka Ujedinjenih nacija za ljudska prava Mišel Bašele izjavila je danas da je više od 1.000 aktivista, članova opozicije i novinara uhapšeno u Belorusiji po "politički motivisanim optužbama" i pozvala na njihovo oslobađanje.

Vlada u Minsku sprovela je "masovni udar, uključujući široko rasprostranjenu prekomernu upotrebu sile", rekla je Bašele u obraćanju Savetu UN za ljudska prava u Ženevi, prenosi agencija Rojters.

Takođe je rekla da je 13.500 ljudi uhapšeno nakon izbora i protesta u avgustu 2020. godine, kao i da je njena kancelarija utvrdila da su mnogi pretrpeli i druge oblike nasilja.

Delegacija Belorusije odbacila je ovaj izveštaj, a beloruski diplomata Andrej Taranda rekao je da je izveštaj "prepun lažnih optužbi."

Bašele je, takođe, kazala da je istraživanje pokazalo da je beloruska vlada nastojala da potisne sve oblike kritike i da je aktivno pokušavala da spreči pravdu, odgovornost i istinu o počinjenim kršenjima prava.

Pozvala je vladu Belorusije da odmah oslobodi sve zatvorenike osuđene na politički motivisanim osnovama i da prekine sa drugim tekućim kršenjima ljudskih prava, uključujući sistematsku represiju nad civilnim društvom, nezavisnim medijima i opozicionim grupama.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa