Evropa

Johanson: Opasnost za ukrajinsku decu od trgovine ljudima

Komentari

Autor: Tanjug

21/03/2022

-

12:55

Johanson: Opasnost za ukrajinsku decu od trgovine ljudima
Ilva Johanson - Copyright Tanjug/AP/Stephanie Lecocq

veličina teksta

Aa Aa

Komesar Evropske unije za migracije Ilva Johanson upozorila je danas da za ukrajinsku decu postoji opasnost da "postanu žrtve trgovine ljudima", u trenutku kada beže iz svoje zemlje zbog ruske invazije.

Johanšon je na konferenciji za novinare u Estoniji saopštila da su oko polovine od 3,3 miliona Ukrajinaca koji su pobegli u zemlje EU od početka rata deca, i očekuje se da će ih biti još, prenosi Rojters.

Ukrajina ima veliki broj siročadi i dece rođene od surogat majki koju roditelji nisu prihvatili i to povećava rizik da bi ona mogla da budu oteta ili da postanu žrtve prinudnog usvajanja, rekla je komesar EU.

"Postoji ogroman rizik da će ugrožena deca biti žrtve trgovine ljudima", naglasila je Johanson.

Ona je napomenula i da je do sada bilo veoma malo dece bez pratnje koja su registrovana na granicama EU, a samo nekoliko prijavljenih slučajeva trgovine ljudima.

Međutim, policijske snage, aktivisti i ukrajinske nevladine organizacije ukazuju na neke "alarmantne" slučajeve, rekla je Johanson, uz napomenu da su u ranijim situacijama masovnih migracija takve zloupotrebe bile uobičajene, navodi Rojters.

Sva dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa