Evropa

Ukrajinske vlasti zabranile korišćenje auto kamera svojim građanima - šta je razlog?

Komentari

Autor: Euronews Srbija, T.T.

21/03/2022

-

18:41

Ukrajinske vlasti zabranile korišćenje auto kamera svojim građanima - šta je razlog?
Ukrajinske vlasti zabranile korišćenje auto kamera svojim građanima - šta je razlog? - Copyright AP Photo/Efrem Lukatsky; Mstyslav Chernov; Vadim Ghirda; unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Od danas je u Ukrajini zabranjeno korišćenje kamera za saobraćaj za vozače automobila i motocikala. Konkretno, građani Ukrajine ne smeju da prave fotografije i video-zapise javnih puteva, objekata za opštu namenu, infrastrukture, kontrolnih punktova, utvrđenja, lokacija, koncenatracija ili kretanja vojnih jedinica odbrambenih snaga.

Zabrana se odnosi na sve regione u zemlji, posebno na one na kojima se vode neprijateljeljstva.
Ovo je saopštio i načelnik Harkovske regionalne vojne administracije Oleg Sinegubov.

"Danas sam potpisao naredbu o zabrani kretanja motornih vozila sa kamerama koja fotografišu ili snimaju kontrolne pukntove, utvrđenja, objekte kritične infrastrukture, itd"

Kako kaže, cilj da se "ne uzbunjuje neprijatelj".

"Učinite sve da sprečite otkrivanje informacija o kretanju i napretku ukrajinskih odbrambenih snaga. Molimo sve stanovnike Harkovske oblasti da se pridržavaju ovog zahteva. Ovo je neophodno za našu zajedničku pobedu", napisao je on.

Inače, kamere za saobraćaj neprestano snimaju, a u sebi imaju ugrađen GPS koji pokazuje vreme i mesto događaja, onda kada odlučite da sačuvate video zapis. Snimci se potom čuvaju na serveru na mreži kojoj se pristupa putem određenih aplikacija (zavisno od proizvođača), a koje mogu biti sklone hakovanju.

Prethodno je Ministarstvo unutrašnjih poslova Ukrajine saopštilo je da će biti posledica po one koji budu ignorisali ovaj zahtev vlasti.

Vadim Denisenko, savetnik ministra unutrašnjih poslova rekao je da će oni koji i dalje budu imali auto kamere biti privedeni, ali i da će im auto biti zaplenjen. Savetnik ministra je pozvao građane da budu odgovorni u ratnim uslovima, jer "auto kamere mogu prouzrokovati smrt mnogih Ukrajinaca".

Sva dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut možete pratiti u našem LIVE blogu.

 

Komentari (0)

Evropa