Evropa

Evropski savet: EU i SAD spremne da uvedu dodatne sankcije Rusiji

Komentari

Autor: Tanjug

25/03/2022

-

08:39

Evropski savet: EU i SAD spremne da uvedu dodatne sankcije Rusiji
Profimeda Pixabay - Copyright Profimeda Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Američki predsednik Džo Bajden i lideri EU razgovarali su o spremnosti da se uvedu dodatne sankcije Rusiji, saopštio je Evropski savet.

Zajedničkoj sednici Evropskog saveta prisustvovao je američki predsednik DŽozef Bajden, a lideri su razgovarali o koordinisanom i jedinstvenom odgovoru Evropske unije i Sjedinjenih Država na "ničim izazvanu i neopravdanu vojnu agresiju" Rusije u Ukrajini, navodi se u saopštenju Evropskog saveta. Lideri EU i SAD, kako je precizirano, razmotrili su trenutne sankcije Rusiji i Belorusiji i načine da se zaustave bilo kakvi pokušaji da se one izbegnu, a izrazili su spremnost da preduzmu dodatne mere.

Napominje se da su Bajden i njegove kolege iz EU razgovarali i o pružanju humanitarne pomoći susedima Ukrajine, u koje pristižu izbeglice iz ove ratom zahvaćene zemlje. Razmatrali su i zajedničku saradnju EU i SAD u "smanjenju zavisnosti od ruskih fosilnih goriva i tranziciji ka čistoj energiji".

Lideri su se saglasili u vezi sa važnošću jačanja demokratije u Ukrajini, Moldaviji i na istoku Evrope, a takođe su podvukli važnost unapređenja transatlantske bezbednosti i odbrane, uključujući snažnu saradnju NATO i EU, navodi se u saopštenju Evropskog saveta.

Komentari (0)

Evropa