Evropa

"Sankcije ne treba nas da oslabe": Austrijski i nemački kancelar protiv potpunog embarga na uvoz gasa i nafte iz Rusije

Komentari

Autor: Tanjug

01/04/2022

-

07:57

"Sankcije ne treba nas da oslabe": Austrijski i nemački kancelar protiv potpunog embarga na uvoz gasa i nafte iz Rusije
"Sankcije ne treba nas da oslabe": Austrijski i nemački kancelar protiv potpunog embarga na uvoz gasa i nafte iz Rusije - Copyright Steffi Loos/Pool via AP

veličina teksta

Aa Aa

Nemački i austrijski kancelar Olaf Šolc i Karl Nehamer izjasnili su se protiv potpunog embarga na uvoz gasa i nafte iz Rusije, ali istovremeno poručuju da nema ublažavanja sankcija.

"Sankcije imaju samo smisla ako pogode onog kojeg treba da pogode, a ne da oslabe one koji ih uvode", objasnio je Nehamer u četvrtak na zajedničkoj konferenciji za štampu u Berlinu.

On je rekao da je strašan osećaj biti zavisan od ruskog gasa, ali je njegov zadatak kao kancelara da brine o energetskoj bezbednosti Austrije.

U vezi sa najavom predsednika Rusije Vladimira Putina da će gas iz njegove zemlje ubuduće morati da se plaća u rubljama, Nehamer je kazao da čeka na pisano obaveštenje, pa će tek potom izneti stav. Međutim, on je poručio da se sankcije neće ni na koji način ublažiti.

Šolc je ukazao da je Nemačka pogledala sporazume i da u njima stoji da se plaća u evrima, što je, kaže, preneo i Putinu da će to tako i ostati.

"Za evropska preduzeća važi da mogu, žele i da će plaćati u evrima", istakao je nemački kancelar.

Inače, Šolc je najavio da će Nemačka tokom godine ukloniti zavisnost od ruskog gasa i nafte, dok je Nehamer izjavio da Austrija od početka rata u Ukrajini više ne uvozi naftu iz Rusije, a već duže ni ugalj.

Šolc i Nehamer dogovorili su usaglašavanje stavova i pozvali Putina da prihvati primirje, omogući humanitarno snabdevanje građana i stupi u prave mirovne pregovore.

Podrška bržem pristupu Zapadnog Balkana

Nehamer i Šolc su se izjasnili i za brzu pristupnu perspektivu Zapadnog Balkana.

"Svako dalje odugovlačenje čini Zapadni Balkan ranjivim i otvorenim za uticaj trećih", rekao je Šolc.

Nehamer je upozorio na uticaj Rusije, Kine i arapskih država na Zapadnom Balkanu.

On je na zajedničkoj konferenciji za štampu naglasio da je u geostrateškom interesu Evrope da se "ubaci u veću brzinu u pristupnom procesu".

Nehamer je ukazao da pre svega BiH treba pružiti masivnu pomoć zbog blokade RS.

On je rekao i da na Zapadnom Balkanu postoji strah da bi rat u Ukrajini mogao imati posledice po taj region.

Komentari (0)

Evropa