Evropa

Turska preti da postane nova baza za ruske oligarhe, ali takav potez može biti rizičan

Komentari

Autor: CNBC.com

04/04/2022

-

23:25

Turska preti da postane nova baza za ruske oligarhe, ali takav potez može biti rizičan
Turska preti da postane nova baza za ruske oligarhe, ali takav potez može biti rizičan - Copyright AP Photo/Matt Dunham; pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Bogatstvo ruskih oligarha je u potrazi za novim domom, a Turska se brzo pokazala kao dobar domaćin.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu rekao je u subotu za CNBC da bi pozdravio sankcionisane ruske oligarhe u zemlji i kao turiste, i kao investitore, sve dok je njihovo poslovanje u skladu sa međunarodnim pravom.

Izjava je došla dan nakon što je predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao da bi "određene grupe kapitala" mogle da "parkiraju svoje objekte u Turskoj", što se smatra direktnom referencom na nedavni dolazak nekoliko luksuznih nekretnina u ruskom vlasništvu u Tursku, uključujući dve luksuzne jahte i privatni avion koji pripadaju milijarderu Romanu Abramoviču, izvestio je Rojters.

Komentari su podstakli spekulacije da Turska - zemlja koja nije članica EU, ali jeste NATO-a, možda aktivno podstiče ulaganja milijardera sa crne liste nastojeći da ojača svoju ugroženu ekonomiju. Štaviše, bogati Rusi aktivno razmišljaju o investicijama u Turskoj, navodi Rojters.

Ali, bilo kakav potencijalni dobitak mogao bi biti kratkoročan za zemlju koja održava balans između Rusije i Zapada.

"Privlačenje ruskog novca bi dugoročno moglo naštetiti Turskoj", rekla je za CNBC Defne Arslan, viša direktorka Atlanskog saveta u Turskoj i bivša ekonomistkinja ambasade SAD u Ankari.

Turska gazi tanku liniju?

Iako oštro kritikuje invaziju Moskve, Turska ne sprovodi sankcije poput onih koje su uvele SAD, EU, Ujedinjeno Kraljevstvo i drugi, rekavši im da se iz principa protivi.

Umesto toga, preuzela je ulogu neutralnog posrednika olakšavajući mirovne pregovore između Rusije i Ukrajine. Čini se da su pregovori u Istanbulu izazvali nadu za pomak nakon što je Moskva pristala da prekine svoj vojni napad na Kijev i Černigov, dok su ukrajinski pregovarači predložili usvajanje neutralnog statusa u zamenu za bezbednosne garancije.

Stav Turske o nominalnoj neutralnosti je u velikoj meri razumljiv s obzirom na njene bliske ekonomske i diplomatske veze sa Rusijom, posebno u pogledu energetike, odbrane, trgovine i turizma. Kao takvi, zapadni saveznici nisu vršili pritisak na Tursku da se pridruži sankcijama, niti je verovatno da će je kazniti ako to ne učini.

To je upravo čini legitimnom ispostavom za imovinu sankcionisanih Rusa. I zaista, priliv stranih investicija i luksuzne imovine mogao bi da pruži blagodeti posrnuloj turskoj ekonomiji, koja je prošlog septembra skliznula u krizni režim, pošto je neuobičajeno smanjenje kamatnih stopa dovelo do ionako rastuće inflacije.

Međutim, tolerancija Zapada će verovatno opasti ako Turska počne aktivno da traži sankcionisano bogatstvo, kaže Emre Peker, direktor i specijalista za Tursku u konsultantskoj kući za politički rizik "Eurasia Group".

"Ako parkiraju svoju jahtu, to je u redu. Ali, Ankara će biti svesna da Turska postaje osnova za ukidanje sankcija i biće oprezna da to spreči", rekao je on za CNBC.

Tanjug/AP/Turkish Presidency

 

Turska teško da sebi može priuštiti da bude pogođena sekundarnim sankcijama s obzirom na pritisak koji su rat i rezultirajuće ruske sankcije već nanele njenoj ekonomiji.

Prošlog meseca, inflacija je porasla na dvadesetogodišnji maksimum od 54,4 odsto usled pada kursa lire i rastućih cena dobara. Podaci koji u potpunosti odražavaju uticaj rata tek treba da budu objavljeni.

"Napad Rusije na Ukrajinu čini ekonomsku situaciju Turske nesigurnijom", rekao je Peker.
"Posledice su jasne", nastavio je - "Inflatorni pritisci su veći, što destabilizuje tursku ekonomiju. Posledice sankcija će ogrančiti ili zaustaviti turizam iz Rusije i Ukrajine, koji je činio oko jedne trećine dolaznog turizma. I to će uticati na turska ulaganja u Ukrajinu i Rusiju"

U međuvremenu, Erdogan želi da održi reputaciju Turske kao nezavisnog posrednika u tekućem sukobu, nastojeći da pridobije naklonost i kod kuće i u inostranstvu uoči izbora 2023.

"Erdogan očajnički želi da dobije izbore sledeće godine", rekao je za CNBC Timoti Eš, viši strateg za suverena tržišta u razvoju BlueBay Asset Management.

Ipak, postoje mogućnosti za Tursku da ojača svoju ekonomiju i da ima koristi od kretanja bogatstva iz Rusije, a da ne navuče politički i ekonomski gnev. To uključuje privlačenje investicija nekih od 450 zapadnih brendova koji su se do sada povukli iz Rusije, navodi Arslan iz Atlanskog saveta.

"Ako bude odigrala kako treba, mislim da to može biti ogromna prilika za Tursku, ne samo da ostane u skladu sa zapadnim saveznicima već i potencijalno privuče investicije stranih kompanija", rekla je ona ističući sličnosti između ruske i turske geografije i proizvodnih linija između ostalih faktora.

I sam Erdogan je prošle nedelje rekao da su turska "vrata otvorena" za kompanije koje žele da presele svoje poslovanje van Rusije.

"Ne samo američke kompanije, već i mnogi brendovi i grupe iz celog sveta napuštaju Rusiju. Naravno, naša vrata su otvorena za one koji dolaze u zemlju", rekao je on.

Komentari (0)

Evropa