Evropa

Izvor iz Jelisejske palate: Bez većih pomaka u pregovorima Moskve i Kijeva

Komentari

Autor: Tanjug

05/04/2022

-

23:58

Izvor iz Jelisejske palate: Bez većih pomaka u pregovorima Moskve i Kijeva
Izvor iz Jelisejske palate: Bez većih pomaka u pregovorima Moskve i Kijeva - Copyright Tanjug AP/Vadim Ghirda, Petros Giannakouris, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nije bilo "većih pomaka" u razgovorima između Ukrajine i Rusije, a "užasi" u ukrajinskom gradu Buči ne pomažu pregovorima, saopštio je danas izvor iz francuskog predsedništva, preneo je CNN.

''Šok iz Buče nije pogodan za napredak u pregovorima", rekao je izvor na konferenciji za novinare nakon jednosatnog telefonskog razgovora francuskog predsednika Emanuela Makrona i njegovog ukrajinskog kolege Volodimira Zelenskog.

Izvor iz Jelisejske palate je dodao da je Zelenski i dalje zainteresovan za ''održavanje i unapređenje pregovora sa Rusima'', kao i za posredničku ulogu Francuske, navodi američka televizija.

Dvojica lidera su razgovarala o konkretnim merama koje treba preduzeti kako bi se "obezbedilo da ruski zločini ne ostanu nekažnjeni", uključujući i prošlonedeljnu ponudu Francuske da pošalje dodatna finansijska sredstva Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu, dodao je izvor.

Makron je ponovio spremnost svoje zemlje da doprinese istrazi i dokumentovanju nasilja počinjenog nad civilima i pitao Zelenskog o izveštajima o navodnom silovanju koje su ruski vojnici počinili nad ukrajinskim ženama, prenosi CNN navode izvora.

Na sastanku je bilo reči i o stanju u opkoljenom Marijupolju, a Zelenski je obavestio Makrona da je samo 2.000 ljudi moglo da napusti grad ove nedelje, jer su "Rusi blokirali” koridore za evakuaciju, dodao je izvor američke televizije.

Komentari (0)

Evropa