Evropa

Zbog ilegalnih trka i brzine vozačima u Austriji preti oduzimanje tablica i ključeva automobila

Komentari

Autor: Tanjug

06/04/2022

-

10:51

Zbog ilegalnih trka i brzine vozačima u Austriji preti oduzimanje tablica i ključeva automobila
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Odbor za saobraćaj austrijskog parlamenta usvojio je izmenu zakona o saobraćaju, koji predviđa veće kazne za vozače koji ne poštuju ograničenje brzine, a omogućava ubrzavanje procesa oduzimanja registarskih tablica i ključeva automobila.

Na osnovu izmene Zakona, policija ima mogućnost da nesavesnim vozačima, koji su deo ilegalne "tjuning" scene gradskih trka, a u većoj meri prekrše ograničenje brzine, izreknu značajno višu novčanu kaznu, pošto je okvir povećan na do 10.000 evra.

Izmena zakona povećala je i minimalne kazne, a i uvodi mogućnost policiji da na licu mesta oduzme registarske tablice, objasnila je ministarka saobraćaja Leonore Gevesler.

Za ilegalno "prerađene" automobile predviđena je minimalna kazna u visini od 300 evra, koja može da se naplati na licu mesta. Nakon Odbora za saobraćaj samo još gornji i donji dom parlamenta treba u maju da usvoje zakon.

Pokrajine Beč, Koruška i Salcburg već su najavile da će uspostaviti posebne jedinice za borbu protiv ilegalnih trka. Takozvana "rodraner" i "tjuning" scena u Austriji je proteklih godina značajno porasla.

Grupe su veoma aktivne i odlično umrežene. Oni organizuju ilegalne trke u gradskim sredinama, i time ugrožavaju stanovništvo, ukazuje policija.

Komentari (0)

Evropa