Evropa

Makron o kritikama Moravjeckog: Neutemeljeno i skandalozno

Komentari

Autor: Fonet

06/04/2022

-

22:58

Makron o kritikama Moravjeckog: Neutemeljeno i skandalozno
EPA/Pawel Supernak - Copyright EPA/Pawel Supernak

veličina teksta

Aa Aa

Francuski predsednik Emanuel Makron danas je nazvao "neutemeljenim" i "skandaloznim" kritike poljskog premijera Mateuša Moravjeckog na račun njegovih telefonskih razgovora s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, vezanih za rat u Ukrajini.

"Te izjave su istovremeno neutemeljene i skandalozne, ali me ne iznenađuju, jer se Moravjecki, uz podršku stranke ekstremne desnice, meša u francusku političku kampanju nakon što je nekoliko puta primio Marin Le Pen, koju podržava", rekao je Makron, prenosi HRT.

Moravjecki je u ponedeljak prozvao Makrona zbog pregovora s Putinom koga je nazvao "Hitlerom", istakavši da se s takvima ne pregovara.

"Gospodine Makron, koliko ste puta pregovarali s Putinom? Šta ste postigli? Da li ste zaustavili bar neku od akcija koje su se dogodile? Sa kriminalcima ne treba pregovarati, protiv njih se treba boriti. Niko nije pregovarao s Hitlerom. Da li biste pregovarali sa Hitlerom, Staljinom i Polom Potom", upitao je Moravjecki.

Makron je više puta razgovarao s ruskim predsednikom od početka invazije na Ukrajinu i kaže da je to činio i od početka svog mandata.

"Nikad nisam bio naivan, za razliku od drugih, i za razliku od drugih nikad nisam bio saučesnik", kazao je Makron.

Dodao je da je "stalno razgovarao kako bi postigao prekid vatre i humanitarno primirje, kao što je to činio i nemački kancelar Olaf Šolc ili drugi šefovi država i vlada u Evropi".

Komentari (0)

Evropa