Evropa

Nemački Bundestag odbio obaveznu vakcinaciju starijih od 60

Komentari

Autor: Tanjug

07/04/2022

-

14:27

Nemački Bundestag odbio obaveznu vakcinaciju starijih od 60
Tanjug/AP/Markus Schreiber - Copyright Tanjug/AP/Markus Schreiber

veličina teksta

Aa Aa

Nemački Bundestag danas je odbacio predlog vlade da bude uvedena obavezna vakcinaciju protiv korona virusa za starije građane.

U Bundestagu je 378 poslanika glasalo protiv uvođenja obavezne vakcinacije za građane starije od 60 godina, a 296 podržalo je predlog vlade, dok je devet poslanika bilo uzdržano.

Time je nemačka vlada kancelara Olafa Šolca pretrpela prvi značajniji poraz u Bundestagu.

Šolc se pribojavao takvog ishoda, i čak je sa sednice šefova diplomatija NATO u Briselu vratio u Berlin ministarku spoljnih poslova Analenu Berbok, kako bi obezbedio svaki glas u Bundestagu.

Zbog velikih internih rasprava, vladajuće SPD, Zeleni i FDP za ovu sednicu ukinule su "partijsku disciplinu", odnosno obavezu poslanika da glasaju istovetno.

Ministar zdravlja Karl Lauterbah izrazio je razočarenje odbacivanjem predloga o uvođenju obavezne vakcinacije starijih od 60 godina.

"To je veliko razočarenje, jer je važna odluka odbačena, te će nam sada biti mnogo teža borba protiv korone na jesen“, poručio je on.

Debata u Bundestagu bila je veoma oštra.

Pristalice obavezne vakcinacije upozoravale su na preteću novu eskalaciju pandemije na jesen, a protivnici su zahtevali poštovanje osnovnih ljudskih prava.

Komentari (0)

Evropa