Evropa

Grčka i zvanično ukida kovid mere od 1. maja do 1. septembra - bez kovid sertifikata u zatvorenim objektima

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/04/2022

-

10:22

Grčka i zvanično ukida kovid mere od 1. maja do 1. septembra - bez kovid sertifikata u zatvorenim objektima
Grčka i zvanično ukida kovid mere od 1. maja do 1. septembra - bez kovid sertifikata u zatvorenim objektima - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Grčki ministar zdravlja Tanos Plevris i zvanično je potvrdio da će najavljeno ukidanje mera protiv virusa korona stupiti na snagu od 1. maja.

Prema rečima ministra zdravlja, potvrde o vakcinaciji i preležanoj bolesti biće ukinute sve do 31. avgusta, a đaci se neće vraćati u škole bez negativnih brzih testova.

To znači da se od 1. maja potvrda o vakcinaciji ukida kao uslov za boravak u ugostiteljskim objektima i maloprodajama, kao i da onima koji nisu vakcinisani neće biti potreban negativan brzi test za boravak u istim.

Ipak, do kraja maja biće obavezno nošenje maske u zatvorenom prostoru.

Što se tiče uslova ulaska u Grčku, oni za sada, ostaju isti. Dakle, sva lica starija od pet godina mogu ući u zemlju uz posedovanje Evropskog digitalnog sertifikata:

  • Sertifikat o vakcinaciji, važi nakon navršenih 14 dana od vakcinacije drugom dozom, i bez ograničenja za one koji su primili treću.
  • Sertifikat o preležanoj bolesti kovid-19 koja je konstatovana PCR ili brzim antigenskim testom. Važi 180 dana, poneti pozitivan test na uvid.
  • Negativan PCR test (ne stariji od 72 sata) ili negativni antigenski test (ne stariji od 24 sata).

 

Komentari (0)

Evropa