Evropa

Referendum u Švajcarskoj: Građani se izjašnjavaju o nizu tema, u fokusu potpuna zabrana pesticida

Komentari

Autor: Euronews, N. Z.

13/06/2021

-

13:19

Referendum u Švajcarskoj: Građani se izjašnjavaju o nizu tema, u fokusu potpuna zabrana pesticida
Referendum u Švajcarskoj: Građani se izjašnjavaju o nizu tema, u fokusu potpuna zabrana pesticida - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Građani Švajacarske danas glasaju na referendumu na kom će odlučivati o nekoliko pitanja. Ishod glasanja mogao da bi da dovede ovu zemlju da postane tek druga u svetu koja je zabranila veštačke pesticide.

Švajcarci se danas na referendumu zapravo izjašnjavaju o nizu tema, a osim pesticida, oni će odlučivati o borbi protiv terorizma, smanjenju emisije CO2 i merama protiv koronavirusa. Jedna od inicijativa ima za cilj zabranu upotrebe veštačkih pesticida u roku od 10 godina. U svetu jedino Butan zabranjuje hemikalije, piše Rojters.

Pristalice ove inicijative ukazuju na zabrinjavajući nivo pesticida u vodi i oštećenje biljaka, životinja i insekata. Međutim, švajcarski poljoprivrednici upozoravaju da će predlog mnoge od njih koštati posla, navodi BBC.

Pesticidi su hemijska ili biološka sredstva koja se koriste za suzbijanje štetočina. A osim dve inicijative u vezi sa ovim, danas se glasa i o još tri inicijative: antiterorističkom zakonodavstvu, novom porezu na fosilna goriva i hitnom finansiranju u vezi sa pandemijom.

Švajcarski sistem direktne demokratije znači da se sve glavne odluke u ovoj alpskoj naciji donose na glasačkim listićima. Kampanji je jednostavno potrebno da prikupi 100.000 potpisa kako bi osigurali glasanje širom zemlje.

Dve inicjative u vezi sa pesticidima

U vezi sa pesticidima postoje dve inicijative, "Za Švajcarsku slobodnu od sintetičkih pesticida", koja poziva na njihovu zabranu kroz 10 godina, dok bi uvezena hrana proizvedena uz pomoć takvih pesticida takođe bila zabranjena.

Druga, "Za čistu, pitku vodu i zdravu hranu", pravo na vladine subvencije imala bi samo ona poljopriveda koja ne koristi pesticide i antibiotike, prenosi Hina. 

Ukoliko inicijativa o pesticidima bude odobrena, to bi imalo mnogo veći značaj od zabrane koju je Butan izrekao 2013. godine jer je Švajcarska dom najvećeg svetskog proizvođača pesticida - "Singenta".

Unsplash

 

"Glasaću za "da" - moramo da razmišljamo o budućnosti. Pesticidi štete našem zdravlju", rekla je stanovnica Ženeve Mari Lenbaus.

Ipak, švajcarski poljoprivrednici kažu da se već pridržavaju nekih od najstrožih pravila u Evropi. Tokom poslednjih 20 godina videli su kako im poslovi i prihodi opadaju, a sada su čak besni, navodi BBC.

"Pronađete mnogo ljudi, posebno u gradovima, koji ni pojma nemaju šta poljoprivreda znači. Dakle, ako u svojoj bašti imaju dva paradajza oni misle da se razumeju u poljoprivredu i da znaju kako se bavi organskom poljoprivredom", rekao je predsednik Udruženja poljoprivrednika iz Ciriha Martin Hab. 

BBC piše da je švajcarski poljoprivredni lobi jak, a da najnovije ankete pokazuju da bi oni mogli da imaju prednost. Ipak, čak iako glasači odbiju predlog, zasigurno je da intenzivna rasprava oko ovog pitanja neće nestati. 

Šta je još na papiru?

Osim o pesticidima, švajcarski birači moraju da odluče hoće li da odobre zakon o kovidu 19 koji će produžiti vladina ovlašćenja za borbu protiv pandemije i ublažavanje njenih poslednica za društvo i ekonomiju, a referendum o propisima o koroni će verovatno lako proći.

Sve vanredne mere koje uvede vlada, kao što su mere za borbu protiv pandemije su vremenski ograničene i treba ih potvrditi da bi i dalje bile produžene.

Propisi takođe regulišu finansijsku pomoć odobrenu pojedincima i preduzećima, uključujući naknade za gubitak prihoda, te potpore kulturnim organizacijama.

Očekuje se da će većina podržati i novi zakon o proširenju policijskih ovlašćenja u borbi protiv terorizma, uprkos upozorenjima Ujedinjenih nacija i Amnesti internešenala.

Zakon omogućava policiji da lakše preduzme preventivne mere kada se suoči sa "potencijalnim teroristom", prenosi thelocal.ch.

Ukoliko policija veruje da neko stariji od 12 godina planira nasilne radnje, zakon im omogućava da vrše veći nadzor, ograničavaju kretanje i obavezuju ih da budu ispitani. Sudskim nalogom mogu svakoga starijeg od 15 godina da stave u kućni pritvor do devet meseci. 

Komentari (0)

Evropa