Evropa

Litvanija zabranila javno isticanje slova "Z" koje predstavlja podršku Rusiji, kazne od 900 do 1.500 evra

Komentari

Autor: Tanjug

19/04/2022

-

19:33

Litvanija zabranila javno isticanje slova "Z" koje predstavlja podršku Rusiji, kazne od 900 do 1.500 evra
Litvanija zabranila javno isticanje slova "Z" koje predstavlja podršku Rusiji, kazne od 900 do 1.500 evra - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Parlament Litvanije izglasao je danas zabranu javnog isticanja slova "Z", crne i narandžaste trake Svetog Ðorda (vojni simbol u Rusiji) i drugih simbola za koje se smatra da izražavaju podršku ruskoj vojnoj operaciji u Ukrajini.

Poslanici su takođe odobrili da kazne za kršenje zabrane budu podignute na 900 evra za fizička lica i do 1.500 evra za pravna lica, prenosi agencija Rojters. Ruska vojna vozila u Ukrajini imaju oznaku slova "Z", a znak je počeo da se koristi kao znak podrške Rusiji.

Lenta Svetog Ðorda, koju je kao počast prvi put uvela ruska carica Katarina Velika, dobila je na značaju u ruskom govornom području od kada su je proruske snage u istočnoj Ukrajini usvojile kao simbol svoje podrške Rusiji 2014. godini.

Rojters dodaje da je ranijoj zabrani javnog isticanja sovjetskih i nacističkih simbola, litvanski parlament dodao odredbu o "simbolima totalitarnih ili autoritarnih režima koji su se koristili u prošlosti ili se trenutno koriste za promovisanje vojne agresije, zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina koje su oni počinili".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa