Evropa

Pad popularnosti OVP od kako Kurc više nije kancelar

Komentari

Autor: Tanjug

25/04/2022

-

12:56

Pad popularnosti OVP od kako Kurc više nije kancelar
Pad popularnosti OVP od kako Kurc više nije kancelar - Copyright Tanjug/AP Photo/Lisa Leutner

veličina teksta

Aa Aa

Austrijski kancelar Karl Nehamer nije dorastao toj funkciji, smatra polovina stanovništva Austrije, pokazuje istraživanje javnog mnjenja televizije ATV. Unutar Narodne partije Austrije (OVP), čiji je lider, zbog loših rezultata u istraživanju, koji pokazuju da bi stranka mogla pasti i na treće mesto, sve glasnije se pominje želja za povratkom doskorašnjeg kancelara Sebastijana Kurca.

Čak 50 odsto Austrijanaca je mišljenja da Nehamer nije dorastao funkciji šefa austrijske vlade. Tako je 24 odsto reklo da u svakom slučaju nije dorastao toj funkciji, a 26 procenata da "više nije dorastao nego što jeste".

Na drugoj strani svega 38 odsto je uvereno da Nehamer nije dovoljno kvalifikovan za funkciju kancelara. Kada je reč o glasačima OVP 90 odsto stoji iza svog kancelara, a i 61 odsto birača Zelenih, koji su koalicioni partner u vladi.

Međutim, to je samo jedna trećina glasačkog tela, pošto u opoziciji ogromna većina smatra da Nehamer nije dobar kancelar. Prema pisanju dnevnika "Esterajh" zbog loših rezultata u istraživanju javnog mnjenja, prema kojem OVP preti još pre leta pad na treću poziciju na političkoj ceni Austrije raste negodovanje u stranci.

Naime, istraživanja pokazuju da bi još pre leta OVP mogla pasti na ispod 20 odsto podrške, čime bi je pretekla Slobodarska stranka (FPO). Kancelar Nehamer suočen je sa brojnim problemima koje, čini se, ne može da reši.

Kritike upućene Nehameru

Tako je Nehamer poslednjih dana kritikovan, uz svoju suprugu, zbog dvojice pijanih pripadnika njegovog obezbeđenja iz specijalne jedinice policije "Kobra", koji su u alkoholisanom stanju oštetili službenim automobilom parkirana vozila. Takođe ne uspeva da stavi pod kontrolu poskupljenje svih proizvoda u zemlji.

Tri nedelje pred skupštinu OVP, zbog svega toga, unutar stranke, pojavile su se glasine, koje ukazuju na to da Nehamer neće dugo ostati na čelu stranke i vlade.

List, pozivajući se na neimenovane insajdere, prenosi da je Nehamer frustriran zbog medijskih napada u vezi pijanih "Kobri", i da je najavio da neće nastaviti ako se nastave napadi na njegovu porodicu i njegov privatni život.

Ukoliko bi Nehamer "bacio rukavice" i odluči da se poviče OVP bi se našla u velikom problemu jer ne bi imala više nikakvu zamenu za lidera stranke.

Jedini ozbiljniji kandidat, guverner pokrajine Forarlberg Markus Valner, našao se, zbog malverzacija pod napadima tako da se za par dana očekuje njegova ostavka. Drugi ozbiljniji kandidat, koji bi mogao popraviti ugled OVP, nije ni na vidiku.

Kurc pred povratkom u OVP?

U takvoj situaciji visoki funkcioneri OVP priželjkuju povratak Sebastijana Kurca. Zbog toga će biti zanimljiva skupština OVP zakazana za 14. maj, kada je Kurc, koji je od povlačenja iz politike bio nedostupan i političkim prijateljima, najavio svoj dolazak i čak govor.

U OVP, kako prenosi list, brojni odbori već najavljuju višeminutni aplauz za nekadašnjeg lidera, uz signal njegovog "vaskrsenja".

Ukoliko bi Nehamer odlučio da se povuče, on bi već u junu mogao najaviti svoju ostavku, te bi odluka o prevremenim izborima mogla biti doneta još pre letnje pauze u parlamentu.

Tada bi Kurc mogao da se vrati kao nosilac liste, i tokom leta bi vodio predizbornu kampanju za povratak na čelo vlade. Da li Kurc trenutno može pobediti izbore protiv Socijaldemokratske partije (SPO) i FPO, koje stalno jačaju, o tome ne postoji jedinstven stav.

Kurc, koji je otišao sa političke scene nakon pokretanja istrage zbog korupcije protiv njega i više njegovih saradnika, mogao bi se vratiti u politiku pošto do sada nije pronađen niti jedan dokaz, pa ni nema optužnice.

Inače, on je u više navrata govorio da ni ne pomišlja na povratak u politiku, ali bi se to moglo promeniti ako bi ga pozvale "sive eminencije" u stranci, koji su mu već jednom dale odvezane ruke za velikosežne promene u partiji.

Komentari (0)

Evropa