Evropa

Partija Šin Fejn na putu da osvoji većinu u Skupštini Severne Irske: Stranka podržava ujedinjenje sa Republikom Irskom

Komentari

Autor: Euronews

07/05/2022

-

10:45

Partija Šin Fejn na putu da osvoji većinu u Skupštini Severne Irske: Stranka podržava ujedinjenje sa Republikom Irskom
Partija Šin Fejn na putu da osvoji većinu u Skupštini Severne Irske: Stranka podržava ujedinjenje sa Republikom Irskom - Copyright AP/Peter Morrison

veličina teksta

Aa Aa

Šin Fejn, irska nacionalistička partija, na putu je da osvoji najviše mesta u Severnoj Irskoj u petak uveče i i da postane najveća snaga u skupštini pokrajine, navode rezultati ankete.

Mišel O'Nil, lider Šin Fejna u Severnoj Irskoj, nazvala je to "istorijskim danom" i rekla da će stranka "vredno raditi za sve".

Ukoliko rezultati budu potvrđeni, Šin Fejn, bi dobila mesto prvog ministra u Belfastu. Stranka je vodila kampanju o ekonomskim pitanjima, predstavljajući se kao progresivna snaga, ali Šin Fejn takođe želi da se Severna Irska, britanska provincija, ujedini sa Republikom Irskom.

Liderka Šin Fejna u Republici Irskoj Meri Lu Mekdonald rekla je da je irsko jedinstvo "najbolji plan, najveća prilika za sve koji žive na ovom ostrvu".

Mekdonaldova smatra da promena treba da bude demokratska i da veruje da bi dva referenduma bila moguća u roku od pet godina.

Komentari (0)

Evropa