Evropa

Euronews Srbija u Varšavi: Kako žive izbeglice iz Ukrajine i gde idu dalje?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/05/2022

-

13:50

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Od početka rata iz Ukrajine je izbeglo više od pet miliona ljudi, od toga je tri miliona utočište potražilo u Poljskoj.

U prihvatnom centru u Varšavi nalazi se reporterka Euronews Srbija koja kaže da ovde pristiže oko 1.500 ljudi dnevno, ali da otprilike toliko i odlazi na dalji put ka drugim zemljama EU.

Najčešća destinacija na koju odlaze izbeglice iz Ukrajine jeste Nemačka, ali tražene su i destinacije poput Velike Britanije i Francuske.

Kada stignu u prihvatni centar u Varšavi, izbeglice iz Ukrajine se registruju i popunjavaju obrazac o svojim daljim namerama. Pružena im je i logistička podrška da to sve i ostvare, kreveti, medicinska pomoć, vojska, lekari, administratori koji o svemu vode računa. Štaviše, oko 300 je angažovano u obezbeđivanju hrane i pomoći koja im je najpotrebnija.

Žena koja je juče pristigla iz Marijupolja, otkrila je u izjavi za Euronews Srbija da se tamo krila u luci u raznim skloništima, ali kako je grad pod konstantnim ratnim dejstvima odlučila je da dođe u Poljsku u kojoj namerava da pronađe posao. Čim se steknu uslovi, kaže, vratiće se u Ukrajinu.

"Juče sam došla sa sinom i ćerkom, evakuisali smo se preko Belorusije i Baltičkih zemalja. Plan nam je da ostanemo u Poljskoj, ali se nadamo da ćemo se jednog dana vratiti u Ukrajinu. Sve smo ostavili kod kuće, čak i kuče. Poneli smo tri torbe", rekla je ona.

S druge strane, koordinatorka prihvatnog centra kaže da izbeglice u prihvatnom centru imaju tri topla obroka dnevno, ali da hrane uvek ima u slučaju da neko ogladni.

Osim toga, solidarnost sa ukrajinskim narodom se oseća i dalje od prihvatnog centra. Naime, na ulicama se mogu videti ukrajinske zastave, na pojedinim važnim institucijama, stambenim zgradama, dok se na železničkim stanicama nalaze šatori u kojima pristigli Ukrajinci mogu dobiti prvu pomoć. Osim toga, sve informacije su prevedene na ukrajinski, a gradski prevoz je za njih besplatan.

 

Komentari (0)

Evropa