Evropa

Moravjecki: Putin je opasniji od Hitlera i Staljina

Komentari

Autor: Telegraph

11/05/2022

-

10:35

Moravjecki: Putin je opasniji od Hitlera i Staljina
Mateuš Moravjecki - Copyright Tanjug/AP/Kenzo Tribouillard

veličina teksta

Aa Aa

Vladimir Putin je opasniji od Adolfa Hitlera ili Josifa Staljina, upozorio je poljski premijer Mateuš Moravjecki pozivajući na "iskorenjivanje monstruozne ideologije" ruskog lidera.

Kako je Moravjecki rekao za britanski Telegraf, Putinov arsenal oružja je "smrtonosniji" od Hitlerovog i Staljinovog. Pri tome, dodao je, Putin na raspolaganju ima i internet, koji je "zaražen milionima lažnih vesti".

"Čudovišna ideologija Putinovog režima predstavlja je smrtonosnu pretnju Evropi i mora biti u potpunosti iskorenjena", rekao je Moravjecki.

Moravjecki je optužio zapadne lidere da su "blaženo zaboravljali" pretnju koju predstavlja Rusija, dok je Moskva provela tri decenije vaskrsavajući "demone prošlosti".

On je okrivio i "zapadnjačko neznanje" zbog toga što je Putinu dozvoljeno da razvija ideologije slične "komunizmu i nacizmu 20. veka".

Poljski premijer je, takođe, upozorio da će se ako ruski predsednik ne izgubi, rat u Ukrajini uskoro preliti na ostatak Evrope.

"Ako se odmah ne angažujemo na ovom zadatku, nećemo izgubiti samo Ukrajinu, izgubićemo i svoju dušu, slobodu i suverenitet. Rusija se neće zaustaviti na Kijevu. Ona je krenula u dug marš ka Zapadu i na nama je da odlučimo gde ćemo je zaustaviti", rekao je Moravjecki.

On je rekao da je, "kao što je denacifikacija bila ključna za Nemačku", isto tako "jedina šansa za Rusiju i civilizovani svet zapravo 'deputinizacija'".

Komentari (0)

Evropa