Evropa

Reakcije na odluku Finske: Danska i Estonija pružile podršku, Stoltenberg: Biće toplo dočekani u NATO

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

12/05/2022

-

10:47

Reakcije na odluku Finske: Danska i Estonija pružile podršku, Stoltenberg: Biće toplo dočekani u NATO
Reakcije na odluku Finske: Danska i Estonija pružile podršku, Stoltenberg: Biće toplo dočekani u NATO - Copyright Adrien Courant, Etat Major des Armees via AP, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Lideri Finske saopštili su danas da ta zemlja "mora podneti zahtev za članstvo u NATO", a pozitivne reakcije na to stigle su kako od samog generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga, tako i od predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, ali i od zvaničnika iz Danske i Estonije. Sa druge strane, iz Kremlja su upozorili da je ovakva odluka "definitivno opasnost po Rusiju".

Članstvo Finske u NATO bi ojačalo i zapadnu vojnu alijansu i Finsku, izjavio je Stoltenberg.

"Ako Finska odluči da uputi zvaničan zahtev za članstvo, biće toplo dočekani u NATO savezu, a pristupni proces bi protekao glatko i brzo", kazao je Stoltenberg nakon što su lideri Finske, predsednik i premijerka, rekli da bi ta zemlja trebalo da aplicira za članstvo u NATO "bez odlaganja", preneo je Rojters.

Stoltenberg je naglasio da je Finska jedna od najbližih partnera NATO, i da je u pitanju "zrela, demokratska zemlja, članica EU koja je važan faktor u evroatlantskoj stabilnosti".

Takođe, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u telefonskom razgovoru sa finskim predsednikom Saulijem Ninistom pohvalio je spremnost Finske da podnese zahtev za pridruživanje vojnom savezu NATO.

"Razgovarali smo o evropskim integracijama Ukrajine. I o saradnji u oblasti odbrane", objavio je Zelenski na Tviteru.

Danska će se založiti da Finska bude brzo primljena u NATO, izjavila je danas premijerka Mete Frederiksen pošto su finski lideri objavili da podržavaju članstvo te zemlje u Alijansi.

"Danska će naravno srdačno dočekati Finsku u NATO. To će ojačati NATO i našu zajedničku bezbednost", navela je Frederiksen na Tviteru, prenosi Rojters.

Ona je dodala da će Danska učiniti sve da proces pristupanja Finske Severnoatlantskoj alijansi bude brz pošto ta zemlja formalno podnese zahtev za članstvo. 

Takođe, premijerka Estonije Kaja Kalas izjavila je danas da ta zemlja podržava brzo pristupanje Finske NATO Alijansi.

"Naši severni susedi ispisuju istoriju. Možete se osloniti na našu punu podršku. Podržavamo brz proces pristupanja", navela je ona na Tviteru.

U  zajedničkom saopštenju finskog predsednika Saulija Ninista i premijerke Sane Marin stoji da bi NATO članstvo učvrstilo bezbednost Finske, kao i da bi Finska ojačala ceo odbrambeni savez.

"Finska mora aplicirati za NATO članstvo bez odlaganja i nadamo se da će koraci potrebni za to biti preduzeti u narednim danima", ističe se u saopštenju.

Dodaje se da se ovog proleća otvorila važna diskusija o mogućem članstvu Finske u NATO.

"Bilo je potrebno vreme da Parlament i celo društvo utvrde svoje stavove po ovom pitanju. Bilo je potrebno i vreme za međunarodne kontakte sa NATO i njegovim članicama, kao i sa Švedskom. Hteli smo da damo vreme koje je potrebno da se diskusija održi", dodaje se u saopštenju.

"Sada, kada je blizu momenat u kom se donosi odluka, kažemo da imamo iste poglede, a ta informacija je i za parlamentarne grupe i partije", istakli su Ninisto i Marin.

Kremlj: To je opasnost po Rusiju

Kremlj je danas saopštio da je Finski korak ka učlanjenju u NATO "definitivno" pretnja za Rusiju i da širenje Severnoatlantskog vojnog bloka neće načiniti svet stabilnijim. Govoreći na konferenciji za novinare portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da su koraci koje preduzima Finska ka NATO za žaljenje i razlog da se odgovori adekvatno, preneo je Rojters.

Otkad su se prvi put pojavile informacije da Švedska i Finska razmatraju ulazak u NATO, iz Moskve stižu upozoravajući tonovi i negativne reakcije. Tako je sredinom aprila zamenik predsednika ruskog Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev rekao da će ta zemlja "preduzeti mere na Baltiku ako Švedska i Finska uđu u NATO".

Moskva je tada upozorila NATO da će Rusija, ako se Švedska i Finska pridruže vojnom savezu, morati da ojača svoju odbranu, kao i da u tom slučaju u budućnosti ne bi moglo više da se priča o Baltiku "bez nuklearnog oružja". Medvedev je, u tom smislu, rekao i da "ne može više biti govora o bilo kakvom nenuklearnom statusu za Baltik, jer se ravnoteža mora uspostaviti", kao i da "Rusija do danas nije preduzimala takve mere, a nije čak ni nameravala".

Komentari (0)

Evropa