Evropa

Ako odobri parlament, zahtev Finske za članstvo u NATO početkom sledeće nedelje

Komentari

Autor: Tanjug

13/05/2022

-

08:47

Ako odobri parlament, zahtev Finske za članstvo u NATO početkom sledeće nedelje
Ako odobri parlament, zahtev Finske za članstvo u NATO početkom sledeće nedelje - Copyright vikipedija

veličina teksta

Aa Aa

Finska je spremna da uputi zvaničan zahtev za članstvo u NATO početkom sledeće nedelje, izjavio je danas finski ministar spoljnih poslova Peka Havisto za japanski javni servis NHK.

"Ukoliko parlament odobri, najverovatnije ćemo do sredine nedelje podneti zahtev. Švedska će razmotriti ovo pitanje otprilike u isto vreme", kazao je Havisto, prenosi TAS S.

Prema njegovim rečima, Finska je spremna za bilo kakav razvoj događaja na svojoj granici koju deli sa Rusijom, ali bi volela da situacija u toj oblasti ostane mirna.

On je, takođe, opisao Rusiju kao "važnog suseda", dodavši da su odnosi sa Moskvom bili zategnuti u poslednje vreme zbog situacije oko Ukrajine.

Prema zajedničkoj izjavi predsednika Finske Saulija Ninista i premijerke Sane Marin, Finska bi trebalo da aplicira za u NATO bez odlaganja. Očekuje se da se formalna odluka donese u nedelju, kada će parlament održati debatu o tom pitanju. Razgovor o prijemu Finske u NATO intenzivirao se počekom aprila.

Neki od najistaknutijih članova Alijanse podržali su potez, a većina finskih poslanika je takođe govorila u korist ulaska Finske u NATO. Rusko ministarstvo spoljnih poslova ocenilo je takve izjave kao "radikalnu promenu u državnoj politici Finske". Moskva je upozorila da će preduzeti adekvatne kontramere kako bi neutralisala pretnje njenoj nacionalnoj bezbednosti koje proizilaze iz mogućnosti da Finska uđe u NATO.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa