Evropa

Mađarski parlament podržao zabranu promocije homoseksualnosti deci mlađoj od 18 godina

Komentari

Autor: Euronews

15/06/2021

-

14:07

Mađarski parlament podržao zabranu promocije homoseksualnosti deci mlađoj od 18 godina
Mađarski parlament podržao zabranu promocije homoseksualnosti deci mlađoj od 18 godina - Copyright Tanjug/AP/Bela Szandelszky

veličina teksta

Aa Aa

Poslanici su danas prihvatili predloge konzervativne vladajuće stranke Fides o zabrani promocije homoseksualnosti među mladima. Parlament je usvojio zakon sa 157 glasova za i jednim protiv.

Promenu zakona podržale su stranke Fides, KDNP i Jobik, kao i većina nezavisnih poslanika. Jedino je Šandor Sekej glasao protiv, dok su opozicione partije bojkotovale glasanje.

Podsetimo, sinoć je nekoliko hiljada ljudi, aktivista za ljudska prava i članova LGBTQ zajednice protestovalo ispred mađarskog parlamenta zbog novog predloga zakona kojim bi se zabranilo bilo kakvo promovisanje homoseksualnosti osobama mlađim od 18 godina.

Novi zakon bi zabranio "promovisanje homoseksualnosti ili promene pola" u školama i medijima, kao i bilo kakva predavanja o seksualnom obrazovanju kada su u pitanju liberalnije nevladine organizacije.

Prema mišljenju grupa za zaštitu ljudskog prava, ovaj predlog je veoma sličan ruskum zakonu iz 2013. godine kojim je zabranjeno "propagiranje homoseksualnosti".

Fides opisuje zakone kao napor da se deca zaštite od pedofilije.

 

Uskoro opširnije na Euronews.rs

Komentari (0)

Evropa