Evropa

Finski parlament odobrio predlog za ulazak u NATO, prijava će biti podneta zajedno sa Švedskom

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

17/05/2022

-

15:13

Finski parlament odobrio predlog za ulazak u NATO, prijava će biti podneta zajedno sa Švedskom
Finski parlament odobrio predlog za ulazak u NATO, prijava će biti podneta zajedno sa Švedskom - Copyright Tanjug AP/Martin Meissner

veličina teksta

Aa Aa

Finski parlament odobrio danas predlog za podnošenje zahteva za članstvo u NATO, saopštio je predsednik parlamenta Mati Van Hanen. Za predlog je glasalo 188 poslanika, prenosi Rojters.

Prethodno je ministarka spoljnih poslova Švedske An Linde potpisala prijavu kojom se deklariše da ta zemlja želi da pristupi NATO, javlja CNN. Ona je dodala da će prijava biti podneta ove nedelje, zajedno sa prijavom Finske.

NATO diplomte su ranije za Rojters rekle da bi ratifikacija pristupa novih članica mogla da potraje godinu dana, pošto zakonodavna tela svih 30 sadašnjih članica moraju da odobre nove kandidate.

Švedska i Finska zapravo već ispunjavaju mnoge kriterijume za članstvo, koji uključujuju funkcionalan demokratski politički sistem zasnovan na tržištnoj ekonomiji i pravedno tretiranje manjinskog stanovništva, posvećenost rešavanju sukoba mirnim putem, sposobnost i spremnost da daju vojni doprinos operacijama NATO i zalaganje za demokratske civilno-vojne odnose i institucije.

Kao dve demokratije, Švedska i Finska ispunjavaju uslove za ulazak u NATO, iako bi Turska, na primer, mogla da otežava proces. Zabrinutost je nastala nakon izjave turskih zvaničnika koji su kritikovali, kako kažu, "neprihvatljivu podršku" koju potencijalne nove članice pružaju PKK i YPG. "To su terorističke organizacije koje svakodnevno napadaju naše trupe", rekao je turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu po dolasku u Berlin na sastanak sa kolegama iz NATO.

Međutim, finska premijerka Sana Marin izjavila je da ne očekuje da će biti bilo kakvih prepreka u pridruženju ove nordijske zemlje NATO-u, preneo je BBC.

"Nismo imali nikakve naznake u NATO da će biti bilo kakvih problema za članstvo Finske ili Švedske. Vrlo smo povezani jedni sa drugima, a i bliski smo partneri NATO saveza", kazala je ona.

Dodala je da je videla neke izjave u kojima se postavljaju određena pitanja. "Međutim, smatram da je veoma važno da imamo razgovore sa tim zemljama, u vrlo smirenom tonu, i da diskutujemo o svim pitanjima koja postoje", istakla je Marin.

S druge strane, zapadne zemlje pružaju podršku Švedskoj i Finskoj u odluci da uđu u NATO, a ministarka spoljih poslova Nemačke Analena Berbok je rekla da je ta zemlja preduzela sve pripremne radnje za brzi proces ratifikacije.

"Ako odluče da se pridruže, one to mogu brzo da učine. Moramo da se pobrinemo da im damo bezbednosne garancije, jer ne sme biti prelaznog roka sa sivom zonom tokom kojeg je njihov status nejasan", rekla je ona.

Komentari (0)

Evropa