Evropa

Nacistički pozdrav maturanata iz Slavonskog broda: Osude iz Ministarstva, policija istražuje slučaj

Komentari

Autor: SBplus, Jutarnji, Index

26/05/2022

-

20:53

Nacistički pozdrav maturanata iz Slavonskog broda: Osude iz Ministarstva, policija istražuje slučaj
Nacistički pozdrav maturanata iz Slavonskog broda: Osude iz Ministarstva, policija istražuje slučaj - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

U hrvatskim medijima objavljena je fotografija maturanata Industrijsko-zanatske škole u Slavonskom Brodu koji drže podignute desne ruke. Osim toga, oni su nosili beretke, maskirne pantalone i crne majice na kojima piše "za norijadu spremni". Sa njima na fotografiji je i njihova profesorka koja je bila isto obučena. Fotografija je izazvala veliku pažnju javnosti a reagovalo je i ministarstvo nauke i obrazovanja, a policija istražuje ceo slučaj.

Portal sbplus.hr objavio je fotografiju i naveo da je preuzeta sa društvenih mreža. Oni navode da je sa učenicima bila njihova profesorka hrvatskog jezika i da ju je ona objavila na Fejsbuk profilu. Ocenjuju i da učenici imaju uniforme koje podsećaju na HOS-ove i ukazuju pokret rukom, kao i na natpis na majicama. 

Taj poral ocenjuje da generacija učenika koja je rođena 2004. i 2005. godine nije mogla sama da dođe do tih ideja i da im je neko u tome morao pomoći.

Direktor kaže da nije bio informisan

Nakon što je fotografija objavljena, oglasio se direktor škole Luka Miladinović koji je rekao da nije primetio sporne natpise, preneo je portal Index. 

"Naravno da to ne podržavamo. Zgrožen sam i fotografijom i objavom na društvenoj mreži, o čemu dosad uopšte nisam bio informisan. U školskom dvorištu imali su samo beretke, svi su bili jako veseli i ja sam ih tamo lično pozdravio i ispratio u povorku gradom. Nisam primetio sporne natpise, inače bih reagovao", tvrdi Mladinović

On je u izjavi za Hinu osudio svako veličanje ustaškog režima. "Na prethodnom nastavničkom veću sam upozorio razredne da se osigura primerenno ponašanje svih", rekao je.

Takođe, ističe i da je za sutra dogovoren sastanak sa razrednom i učenicima da bi se utvrdilo da li ima bilo kakvih elemenata koju zahtevaju dalje postupanje.

U međuvremenu, policijska uprava brodsko-posavska proverava taj slučaj i najavljuje da će detalje saopštiti javnosti. 

Osuda iz ministarstva

Stilga je i reakcija iz hrvatskog ministarstva nauke i obrazovanja koje je najoštrije osudilo slučaj i zatražilo da se rukovodstvo škole izjasni kako bi dobili detaljije informacije.

"U svakom slučaju, najoštrije osuđujemo navedeni slučaj, a Ministarstvo će nakon izjašnjavanja škole preduzeti korake iz svoje nadležnosti, a isto tako uvereni smo da će i druge nadležne službe i institucije npr. škola, Državno tužilaštvo i policija učiniti isto", navodi se u saopštenju ovog resora. 

Podsećaju da se podsticanje na nasilje i mržnju kažnjava po nekoliko zakona: Zakonu o javnom redu i miru, Zakonu o javnom okupljanju, Zakonu o sprečavanju nereda na sportskim takmičenjima ili Zakonu o suzbijanju diskriminacije, kao i Krivičnom zakonu za koji prekršajne, odnosno krivične prijave podnose Državno tužilaštvo i policija.

Incident i u Dubrovniku

U međuvremenu je hrvatski portal Index objavio snimak novog incidenta na koje se vide dubrovački maturanti koji tokomproslave na Stradunu uzvikuju pozdrav "za dom spremni". Portal piše da se prema snimku čini da je reč o maturantima Pomorske škole u Dubrovniku.

Index navodi da je ovim povodom uputio pitanje Policijskoj upravi dubrovačko-neretvanskoj.

Komentari (0)

Evropa