Evropa

RAT U UKRAJINI Pravoslavna crkva u Kijevu proglasila nezavisnost, austrijski kancelar razgovarao s Putinom

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/05/2022

-

08:15

RAT U UKRAJINI Pravoslavna crkva u Kijevu proglasila nezavisnost, austrijski kancelar razgovarao s Putinom
RAT U UKRAJINI Pravoslavna crkva u Kijevu proglasila nezavisnost, austrijski kancelar razgovarao s Putinom - Copyright Tanjug AP/Natacha Pisarenko, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 93. dan ruske invazije na Ukrajinu. Moskva je odlučila da koriguje pomorske koridore za izlazak stranih brodova, dok se Iran ponudio da bude domaćin pregovora između Rusije i Ukrajine. Najmanje četiri civila su poginula, a nekoliko ih je teško ranjeno u ruskom granatiranju grada Harkov na severoistoku zemlje. Vojna situacija u istočnoj Ukrajini je gora nego što mnogi misle, izjavio je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba. Dvojica ruskih vojnika, koje su zarobile ukrajinske snage, izjasnili su se tokom suđenja za ratne zločine krivim za granatiranje jednog grada u istočnom delu Ukrajine. 

Ključni događaji:

  • U toku je velika ruska ofanziva na istoku Ukrajine. Ruske snage napale su više od 40 ukrajinskih gradova i mesta
  • Hersonska i Zaporoška oblast preške na moskovsko računanje vremena i pozivni telefonski kod +7
  • Džonson: Putin ostvaruje spor, ali osetan napredak u Donbasu
  • Iran ponudio da bude domaćin pregovora Rusija i Ukrajine
  • Zelenski: EU da usvoji šesti i pripremi sedmi paket sankcija protiv Rusije
  • Moskva korigovala pomorske koridore za izlazak stranih brodova
  • Putin: Antiruske sankcije su se vratile Zapadu kao bumerang

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews Srbija

 

Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

22.24 Granatirano selo u Belgorodskoj oblasti, povređen muškarac

Jedna muška osoba povređena je danas u granatiranju sela Nehotejevki u ruskoj Belgorodskoj oblasti sa teritorije Ukrajine, saopštio je lokalni guverner Vjačeslav Gladkov. On je na svom Telegram kanalu naveo da je u granatiranju oštećeno osam kuća, kao i gasovod i dalekovodi, prenosi RIA Novosti. U belgorodskom selu Nehotejevki uvedena je vanredna situacija, a guverner je juče zahtevao potpunu zabranu putovanja u pogranična sela.

21.45 Ukrajina traži od Nemačke da isključi Severni tok 1 

Generalni direktor kompanije "GTS Operator Ukrajine", Sergej Makogon, izjavio je danas da je zatražio od nemačke vlade da isključi gasovod Severni tok 1 i umesto toga predložio snabdevanje gasom preko ukrajinskog sistema za prenos gasa. Opširnije pročitajte u posebnom tekstu.

21.11 LPR: U ukrajinskom napadu dve osobe poginule, osam ranjeno

Najmanje dve osobe su poginule, a osam je povređeno u udaru ukrajinske taktičke balističke rakete "Točka-U" na naselje Svatovo, saopštilo je danas Generalno tužilaštvo samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR). TASS je preneo da su oružane snage Ukrajine ispalile taktičku raketu "Točka-U" na naselje Svatovo, da su dve osobe poginule od gelera, a osam je zadobilo različite povrede. Zaposleni u Tužilaštvu su upućeni na lice mesta da evidentiraju incident.

20.45 Sabor Ukrajinske pravoslavne crkve proglasio punu nezavisnost

Sabor Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) danas je izrazio neslaganje sa stavom patrijarha ruskog i cele Rusije Kirila u vezi sa sukobom u Ukrajini i usvojio izmene u ustavu UPC, koje znače njenu potpunu nezavisnost, prenosi Interfaks. Sabor UPC, koja je pod jurisdikcijom Ruske pravoslavne crkve, usvojio je odgovarajuće dopune i izmene ustava o upravljanju UPC, koje znače njenu potpunu samostalnost i nezavisnost, navedeno je saopštenju objavljenom na sajtu UPC, prenosi agencija. Opširnije pročitajte u posebnom tekstu.

profimedia

 

20.00 DNR: U Marijupolju otkrivena masovna grobnica ukrajinskih vojnika

U parku u Marijupolju, u blizini nekadašnjeg stadiona Metalurg pornađena je masovna grobnica sa telima ukrajinskih vojnika, izjavio je danas dorektor biroa za sudsko-medicinska ispitivanja Ministarstva zdravlja samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Dmitrij Kalašnjikov. Prema njegovim rečima, vojnici su poginuli u februaru i martu ove godine kada je taj deo grada bio pod kontrolom Ukrajine. Kalašnjikov je za RIA Novosti rekao da je u grobnici sahranjeno oko 40 vojnika, da je 14 tela je već izvučeno, a 10 obrađeno. 

18.15 Orbanov kabinet: Rusija nije pretnja bilo kojoj članici NATO

Mađarska vlada smatra da je napad Rusije na neku od država članica NATO "malo verovatan" i ne vidi nikakvu pretnju iz Moskve, izjavio je Gergeli Guljaš, šef kabineta mađarskog premijera. "Ne verujemo da Rusija trenutno predstavlja pretnju bilo kojoj državi članici NATO", rekao je šef kabineta mađarskog premijera, prenosi TAS S.

Na pitanje o mogućoj mobilizaciji trupa nakon proglašenja vanrednog stanja u zemlji, Guljaš je istakao da je vlada već naredila da se pooštri odbrana granica zemlje i da ne vidi razlog za dodatne mere.

18.00 Dragi i Zelenski o deblokadi izvoza pšenice iz Ukrajine

Italijanski premijer Mario Dragi i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, razgovarali su o deblokadi izvoza pšenice iz Ukrajine kako bi se rešio problem krize hrane koja preti najsiromašnijim zemljama sveta, saoštila je danas kancelarija italijanskog premijera.

Ruska blokada ukrajinskih luka sprečila je isporuke žitarica, kojih su obe zemlje glavni izvoznici, preneo je Rojters. Rusija optužuje Ukrajinu za miniranje luka, a Ukrajina rusku poziciju kao ucenu. U telefonskom razgovoru, Dragi je uverio Ukrajinu u podršku italijanske vlade i ostalih zemalja Evropske unije.

17.30  Austrijski kancelar: Putin spreman da omogući izvoz iz Ukrajine

Predsednik Rusije Vladimir Putin spreman je da omogući izvoz iz Ukrajine preko morskih luka, saopštio je danas posle podne austrijski kancelar Karl Nehamer. On je, nakon telefonskog razgovora sa Putinom, na pres konferenciji u Beču, rekao da najpre moraju da se uspostave bezbednosni uslovi u ukrajinskim lukama.

Kazao je da je važno da se omogući izvoz preko luka, jer je transport žitarica težak drumskim putem. Nehamer je naglasio da će se tek videti da li se radi samo o praznim rečima, ili iskrenoj spremnosti, koja će se videti tek ako se izvoz preko luka zaista omogući. Takođe, naveo je da je Putin spreman na pregovore sa Ukrajinom o razmeni zarobljenika.

15.10 Guverner Luganske oblasti: Žestoko branimo Severodonjeck

Ukrajinske snage angažovane su u žestokoj odbrani istočnog grada Severodonjecka, izjavio je danas guverner Luganske oblasti Sergej Gajdaj.

"Veoma snažno granatiranje oštetilo je 90 odsto stambenih objekata u gradu", kazao je Gajdaj, prenosi Rojters. Prema njegovim rečima, ruske snage vrše pritisak na grad sa dve strane, navodi britanska agencija.

profimedia

 

15.00 OHCHR:Više od 4.000 civila ubijeno od pocetka rata u UKR

Više od 4.000 civila ubijeno je u Ukrajini od početka ruske invazije na tu zemlju 24. februara, iako je stvarni broj verovatno mnogo veći, saopštila je danas Kancelarija UN za ljudska prava. Ukupno je poginuo 4.031 civil, uključujući gotovo 200 dece, pokazuju podaci OHCHR, koja ima na desetine posmatrača u Ukrajini, prenosi Rojters. Većina je stradala od oružja dalekog dometa, kao što su projektili teške artiljerije ili od vazdušnih udara. U izveštaju krivica za smrt civila nije pripisana nikome, navodi Rojters. Rusija je negirala da su joj u konfliktu u Ukrajini meta civili, dodaje britanska agencija.

14.45 Tras: Legitimno da saveznici šalju tenkove i avione u Ukrajinu

Britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras izjavila je danas da je legitimno da saveznici šalju tenkove i avione Ukrajini. "Vrlo smo jasni u tom pogledu, potpuno je legitimno podržati Ukrajinu tenkovima i avionima, i mi u tom smislu veoma podržavamo Češku Republiku i njeno slanje tenkova Ukrajini", izjavila je Tras na pres konferenciji tokom posete Češkoj, preneo je Rojters.

14.30 Guverner: Ruske snage jačaju položaje u Hersonskoj oblasti

Ruske snage jačaju svoje odbrambene položaje u ukrajinskoj Hersonskoj oblasti, koja se nalazi severno od Krima, dok svakodnevno granatiraju područja pod kontrolom Ukrajine, izjavio je danas guverner te oblasti Henadij Laguta na konferenciji za medije. On je naveo da je humanitarna situacija u pojedinim delovima regiona kritična i da je ljudima "gotovo onemogućeno da napuste okupiranu teritoriju", prenosi Rojters.

Associated Press

14.05 Premijer Rusije: Zapad pokusava da skine Rusiju sa mape sveta

Zapad pokušava da "poništi" Rusiju, da je skine sa mape sveta, izjavio je danas ruski premijer Mihail Mišustin. "Rusiji se uvode ekonomske i humanitarne sankcije, diskriminacija i pritisci se prenose čak i na ruske naučnike, sportiste i kulturne radnike samo zbog toga što štitimo sopstvene nacionalne interese“, naveo je Mišustin, prenosi TAS S. On je dodao da su pod pritiskom mnoge sfere, pa čak i ruski državljani u inostranstvu, navodi TAS S.

12.32 Kremlj: Nije jasno šta Kijev zaista želi

Kremlj je danas saopštio da krivi Ukrajinu zbog činjenice da su mirovni pregovori dve zemlje zamrznuti, navodeći da nije jasno šta Kijev želi. Portparol Kremlja Dmitri Peskov rekao je da ukrajinsko rukovodstvo konstantno daje kontradiktorne izjave. "To nam ne dozvoljava da u potpunosti razumemo šta ukrajinska strana zaista želi", dodao je on, prenosi Rojters.

12.21 Zelenski: Kijev nije voljan da priča sa Putinom, ali...

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da Kijev nije voljan da razgovara sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, ali da mora da se suoči sa realnošću da će to najverovatnije biti neophodno kako bi se rat završio. "Postoje stvari o kojima treba pričati sa ruskim liderom. Ne govorim da je naš narod voljan da priča sa Putinom, ali moramo da se suočimo sa realnošću onoga što prolazimo svi zajedno", kazao je Zelenski tokom obraćanja indonežanskim intelektualcima, preneo je Rojters.

12.14 Meljnik: Berlin ostavlja Ukrajinu na cedilu

Ambasador Ukrajine u Nemačkoj Andrij Meljnik razočaran je govorom nemačkog kancelara Olafa Šolca na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu. "Berlin vojno ostavlja Ukrajinu na cedilu“, podvukao je Meljnik za dnevnik "Bild". On je istakao da su u Kijevu mnogo više očekivali, da su priželjkivali da Šolc najavi kako će nemačka vlada pružiti obimnu pomoć Ukrajini kako bi pobedila ovaj rat. "Nažalost, toga nije bilo, pre svega u vezi sa hitnim isporukama teškog naoružanja iz Nemačke", kazao je Meljnik.

11.38 Džonson: Putin ostvaruje spor, ali osetan napredak u Donbasu

Britanski premijer Boris Džonson danas je izjavio da ruski predsednik Vladimir Putin ostvaruje spor, ali osetan napredak u ukrajinskom regionu Donbasa. "Bojim se da Putin, uz veliku cenu po sebe i rusku vojsku, nastavlja da polako osvaja teren u Donbasu", rekao je Džonson za Blumberg TV, prenela je agencija Rojters. "On nastavlja da postiže postepen, spor, ali bojim se osetan napredak i zato je od apsolutno vitalnog značaja da i dalje pružamo vojnu podršku Ukrajincima", kazao je Džonson.

Associated Press

11.10 Moskva: Ruski PVO oborio ukrajinski "mig-29 i "točku-U"

Ruska protivvazdušna odbrana oborila je ukrajinski borbeni avion "mig-29" u oblasti Odesa, rekao je danas portparol ministarstva odbrane Rusije general-major Igor Konašenkov, preneo je TAS S. Osim toga, PVO samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) je oborio i projektil "točka-U". Kada je reč o "točki-U", prema rečima generala-majora, projektil je oboren blizu mesta Svatovo u LNR.

11.00 Rusija proteruje pet hrvatskih diplomata

Rusija je proglasila nepoželjnim petoricu hrvatskih diplomata u ambasadi Hrvatske u Moskvi, a nota o tome danas je uručena hrvatskom ambasadoru, saopštilo je MSP Rusije. Kako je navedeno u saopštenju Ministarstva, proglašenje diplomata za "persona non grata" predstavlja odgovor na "neprijateljske korake" koje je Zagreb ranije preduzeo da smanji broj članova ruske diplomatske misije.

Associated Press • Euronews Serbia

10.51 DNR: Preuzeli smo kontrolu nad strateškim gradom Limanom

Proruske snage samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) saopštile su danas da su uspostavile potpunu kontrolu nad strateškim gradom Limanom na istoku Ukrajine. Kako je navedeno, do danas je preuzeta kontrola nad 220 naselja, uključujući Liman, prenosi agencija RIA Novosti. Ukrajinske i ruske snage su se borile danima za ovaj grad u regionu Donbas.

09.47 Hersonska i Zaporoška oblast prelaze na telefonski pozivni kod Rusije

Oslobođene teritorije Zaporoške i Hersonske oblasti prelaze na ruski telefonski kod "+7", izjavio je savetnik šefa Krima za informacionu politiku Oleg Krjučkov. On je za RIA Novosti rekao da tamo već rade novi operateri i da su u Hersonu, Melitopolju i Berđansku već pušteni u prodaju mobilni paketi novih operatera. Ta informacija je potvrđena i u upravi Zaporoške oblasti.

08.25 Ubijeno 9 ljudi u Harkovu, među njima i beba

Devet osoba, među kojima je i petomesečna beba, ubijeni su u Harkovu juče, u granatiranju na stambeni blok u blizini centra grada, izjavio je šef Harkovske regionalne vojne administracije Oleh Sinjehubov. Među ubijenima je bila porodica "koja je, jednostavno, hodala ulicom, a otac je držao svoju petomesečnu bebu u rukama, koja mu je izdahnula na grudima. Majka ove bebe je teško povređena i nalazi se u bolnici", rekao je Sinjehubov, preneo je CNN. On je rekao da gađanje stambenih oblasti u drugom ukrajinskom gradu po veličini za cilj samo ima da terorise lokalne stanovnike.

Associated Press

08.22 Zelenski: Zašto neke zemlje blokiraju nove sankcije Rusiji?

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je danas da postoje podele unutar Evropske unije oko novih sanckija Rusiji i zapitao je zašto neke države blokiraju plan. EU još razgovara o šestom paketu kaznenih mera, uključujući i zabranu na uvoz ruske nafte. Takav potez zahteva jednoglasnost, ali Mađarska se zasad protivi toj ideji jer bi njena ekonomija pretrpela previše, preneo je Rojters.

08.18 Ukrajina: Raketni napadi na Dnjepropetrovsku oblast

Načelnik Dnjepropetrovske oblasne vojne uprave Valentin Rezničenko saopštio je da su ruske snage noćas i jutros izvršile nekoliko raketnih napada na Dnjepropetrovsku oblast. "Nemirna noć i nemirno jutro. Imamo nekoliko 'dolazaka'. Ozbiljna razaranja", napisao je Rezničenko na Telegramu. Dodao je da spasioci raščišćavaju ruševine i tragaju za ljudima, prenosi Ukrinform.

08.15 Lavrov: U Buči je odrađena ista priča kao u Račku

Kada je nešto u interesu SAD onda im je sve dozvoljeno, pa i da u trenu izbombarduju zemlju koja je na 10.000 kilometara udaljena od njihove obale - Jugoslaviju, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u intervjuu RT.

"Uporedite tu aroganciju, osećaj sopstvene superiornosti - to je taj kolonijalni mentalitet, kada mi je sve dozvoljeno, a ti moraš da radiš šta ti kažem. On se manifestuje, ne samo što se tiče naših interesa. Kada im je potrebno… Setite se, 1999. godine SAD su odlučile da Jugoslavija preti njihovoj bezbednosti. 10.000 kilometara od američke obale. U trenu su je izbombardovali", ispričao je Lavrov.

Tanjug/AP/Russian Foreign Ministry Press Service

 

On je podsetio da je Kristofer Voker, koji je bio na čelu OEBS-a, proglasio genocidom nekoliko leševa koja su otkriveni u selu Račak, preneo je Sputnjik. Kako se kasnije otkrilo, nisu bila u pitanju tela civila, već militanata, preobukli su ih u civilnu odeću i razbacali.

"Na isti način je to bilo urađeno i 23. aprila u Buči, kod Kijeva. To je ista šema. Ona radi, nezavisno od toga da li ona nekoga ubeđuje ili ne. Oni nisu ni morali nikoga da ubeđuju. Izbombardovali su Jugoslaviju. Formirali nezavisno Kosovo, kršeći sve principe OEBS-a. Samo su rekli: tako će biti", dodao je on.

Na Krimu, nakon referenduma, oni su rekli: samoproglašenost Kosova može, a samoproglašenost Krima - ne, to se sve vidi golim okom, i za to niko i ne pocrveni od stida, zaključio je Lavrov.

08.11 Zaporoška oblast prešla na moskovsko vreme

Zaporoška oblast, na jugu Ukrajine, prešla na moskovsko računanje vremena, izjavio je član glavnog saveta regionalne uprave Vladimir Rogov. On je za RIA Novosti rekao da više neće biti pomeranja časovnika na zimsko i letnje računanje vremena, kao što je bilo kada je region bio pod kontrolom Ukrajine.

07.30 Medvedev: Uslovi Zelenskog za primirje nisu izvodljivi

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je da uslovi koje predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski postavlja za primirje nisu izvodljivi. "Uslovi koje Zelenski postavlja za primirje su kategorični do idiotizma i u principu neizvodljivi", istakao je Medvedev na Telegramu, preneo je TAS S. On je kazao da predsednik Ukrajine zahteva da Donbas i Krim ponovo ukrade, kao da nije svestan volje njihovih stanovnika.

6.55 Stoltenberg: NATO prestaje da posmatra Rusiju kao partnera

U svom novom strateškom konceptu NATO neće posmatrati Rusiju kao partnera, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg. On je dodao da se o poslednjem strateškom konceptu pregovaralo 2010. godine i da se od tada svet radikalno promenio, te da se Rusija ubuduće ne može nazivati strateškim partnerom NATO-a, kao do sada.

6.31 Iran ponudio da bude domaćin pregovora Rusije i Ukrajine

Iran je ponudio da bude domaćin pregovora između Rusije i Ukrajine, saopštio je danas iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir-Abdolahijan na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu. On je naveo da je ruskom kolegi Sergeju Lavrovu prošle nedelje rekao da je Teheran spreman da bude domaćin pregovora, dodajući da Iran podržava dijalog i diplomatiju, prenosi Tass.

6.17 Kličko: Nakon što su Albanci oslobođeni od Srbije, Ukrajinci će biti oslobođeni od Rusije

Gradonačenik Kijeva Vitalij Kličko rekao je u intervjuu za švajcarski portal na albanskom jeziku "Le Kanton 27" da će, "nakon što su Albanci oslobođeni od Srbije, Ukrajinci biti oslobođeni od Rusije", prenosi Tanjug. Kličko, koji je boravio na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, navodi da se "Ukrajinci bore protiv ruskog režima koji pokušava da okupira njihovu zemlju kao što su se Albanci nekada borili protiv srpskog okupatora". Portal navodi da je on zahvalio Albancima i Kosovu na podršci, kako u vojnom aspektu, tako i na humanitarnoj pomoći, navodi portal. 

 

 

sss

Komentari (0)

Evropa