Evropa

RAT U UKRAJINI Pacijenti iz Ukrajine prebacuju se u bolnice širom EU

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

03/06/2022

-

08:43

RAT U UKRAJINI Pacijenti iz Ukrajine prebacuju se u bolnice širom EU
RAT U UKRAJINI Pacijenti iz Ukrajine prebacuju se u bolnice širom EU - Copyright Tanjug/AP/Bernat Armangue, Marienko Andrew, Felipe Dana, Emilio Morenatti

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini ušao je u 100. dan. Na linijama fronta i dalje nema mira, a zvanično, nema ni pregovora. Ipak, juče je javnost upoznata s mogućim napretkom kada je u pitanju blokirani izvoz žitarica iz Rusije. UN su potvrdile da je moguće uspostavljanje pomorskog koridora u ovu svrhu čime bi bila ublažena kriza gladi koja preti svetu zbog rata u Ukrajini.

Ključni događaji

  • Kijev: U oblastima Luganska i Donjecka odbijeno pet napada
  • Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo da brodovi koji prevoze žito mogu da napuste ukrajinske luke u Crnom moru preko humanitarnih koridora
  • NATO neće diktirati Ukrajini na koje uslove treba da pristane u pregovorima sa Rusijom, kazao sekretar Severnoatlanske alijanse Jens Stoltenberg.
  • Više od 20 ruskih biznismena i političara podnelo je tužbe Opštem sudu Evropske unije, zbog toga što su im uvedene sankcije nakon napada Rusije na Ukrajinu

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Profimedia/Euronews

 

Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

23.10 Makron: Putin napravio istorijsku grešku napadom na Ukrajinu

Francuski predsednik Emanuel Makron ocenio je danas da je njegov ruski kolega Vladimir Putin napravio "istorijsku i fundamentalnu grešku" kad je napao Ukrajinu i da je sada "izolovan".

"Mislim i rekao sam mu da je napravio istorijsku i fundamentalnu grešku za svoj narod, za sebe i za istoriju", rekao je Makron u intervjuu francuskim regionalnim medijima.

21.58 U Hersonu dejstvovala ruska PVO nakon tri eksplozije

Na periferiji Harsona na jugu Ukrjaine danas je dejstvovao ruski PVO sistem S-300, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. Prethodno su ruski mediji javili da su se u predgrađu tog grada čule tri eksplozije. Hersonska oblast i Azovski deo Zaporoške oblasti na jugu Ukrajine su pod kontrolom ruskih snaga.

21.40 Šef istočnog regiona Luganska: Povratili smo 20 odsto Severodonjecka

Ukrajinske snage su povratile oko 20 odsto Severodonjecka tokom borbi sa Rusijom, izjavio je večeras šef istočnog regiona Luganska Serhij Gajdaj.

"Dok je situacija ranije bila teška, a ruske snage su držale 70 odsto teritorije grada, sada smo ih odbili nazad za 20 odsto", kazao je Gajdaj za državnu televiziju, preneo je Rojters.

Tanjug AP/Francisco Seco

 

20.54 Arahamija: Ojačati pregovaračku poziciju pre nastavka pregovora

Šef ukrajinskog pregovaračkog tima s Rusijom narodni poslanik David Arahamija rekao je danas da Ukrajina može da pokrene novu rundu pregovora s Moskvom kada bude imala pojačanu pregovaračku poziciju.

"I pre svega sada se može ojačati zbog činjenice da će oružje koje nam stalno obećavaju međunarodni partneri na kraju stići u dovoljnim količinama", naveo je Arahamija, prenosi ukrajinska "Pravda". On je napomenuo da sada Ukrajina oslobađa mnoga sela, ali i da Rusi zauzimaju nova naselja.

20.11 Putin: Rusija ne sprečava izvoz ukrajinskog žita

Ruski predsednik Vladimir Putin negirao je danas da Moskva sprečava izvoz ukrajinskog žita.

"Što se tiče izvoza ukrajinskog žita mi se u to ne mešamo. I postoji nekoliko načina za izvoz žita. Prvi način je izvoz preko luka koje su pod kontrolom Ukrajine, pre svega luke u crnomorskom basenu, Odesa i obližnje luke", rekao je Putin, prenela je agencija RIA Novosti.

19.50 Kijev tvrdi da se ruske snage grupišu na prilazu Slavjansku

Ukrajinska vojska saopštila je danas da se ruske jedinice grupišu na prilazima Slavjansku i da su imale "delimičan uspeh" u borbama koje su u toku u ovom istočnom gradu. Generalštab Ukrajine naveo je da se ruske snage pripremaju da nastave ofanzivu prema Slavjansku, dok CNN navodi da je susedni Kramatorsk, najveće urbano mesto u regionu Donjeck i dalje pod ukrajinskom kontrolom.

19.35 Pacijenti iz Ukrajine prebacuju se u bolnice širom EU

Evropska komisija je objavila da je 500 ukrajinskih pacijenata, kojima je potreban nastavak lečenja ili hitna medicinska pomoć, do sada prebačeno u evropske bolnice zahvaljujući Mehanizmu civilne zaštite EU.

Ukrajinski pacijenti se trenutno nalaze na lečenju u Belgiji, Nemačkoj, Danskoj, Španiji, Francuskoj, Irskoj, Italiji, Luksemburgu, Holandiji, Norveškoj, Portugalu, Rumuniji i Švedskoj, navode u Briselu.

19.30  Tass: Dva novinara Rojtersa ranjena kod Severodonjecka, vozač poginuo

Dva novinara Rojtersa povređena su danas u granatiranju kod Severodonjecka na istoku zemlje, a njihov vozač je poginuo, potvrdio je za CNN portparol britanske agencije. Portparol Rojtersa precizirao je za CNN da su povređeni novinari bili u vozilu koje su im obezbedili proruski separatisti i da ih je vozila osoba koju su zadužile proruske snage.

19.08 U eksploziji na plaži u Marijupolju poginule dve osobe

Dve osobe, među kojima jedno dete, poginule su danas u eksploziji na plaži u Marijupolju, saopštio je štab teritorijalne odbrane samoproglašene Donjecke Narodne Republike.

Tanjug/AP/Francisco Seco

 

18.04 U Lugansku zabranjeno korišćenje Vibera

Vlada samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) saopštila je danas da je blokirala pristup aplikaciji Viber, jer je "neprijatelj koristi u vojne svrhe".

"Viber je blokiran kao deo neprijateljske vojne infrastrukture. Počev od danas, vladinim dekretom se privremeno ukida pristup Viberu", navodi se u saopštenju vlade LNR-a na Telegramu, koje je preneo TASS.

17.38 Kijev: Ugrožen rad nuklearke u Zaporožju, nema rezervnih delova

Najveća evropska nuklearna elektrana u ukrajinskom Zaporožju, koja se nalazi na teritoriji koju kontrolišu ruske snage, suočava se s kritičnim nedostatkom rezervnih delova zbog čega je ugroženo funkcionisanje nuklearke, saopštila je danas ukrajinska vojna služba. Nuklearku u jugoistočnom regionu Zaporožju osvojile su ruske trupe nedugo nakon početka napada na Ukrajinu 24. februara, ali u elektrani i dalje rade ukrajinski tehničari, preneo je Rojters.

"Došlo je do kritičnog razvoja u fabrici u smislu stabilnog i bezbednog funkcionisanja. Tamo praktično više nema rezervnih, niti potrošnih delova", saopštila je obaveštajna služba ministarstva odbrane.

Tanjug AP/AP Photo

 

17.00  Lavrov: Zapad potkopava sve u vezi s Rusijom i pravoslavljem

Zapad, predvođen Sjedinjenim Američkim Državama, počeo je smišljeno da uništava sve što je povezano sa Rusijom i pravoslavnim hrišćanstvom, rekao je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. On je na komemorativnom skupu, posvećenom 140. godišnjici postojanja Carskog pravoslavnog palestinskog društva, istakao da je u poslednjih nekoliko godina, "na inicijativu Amerikanaca, koji su aktivno manipulisali carigradskim patrijarhom, zauzet kurs ka uništenju pravoslavnog hrišćanstva", prenosi TASS.

"Osnovana je kvazi struktura pod nazivom Pravoslavna crkva Ukrajine, što je delo onih istih koji nastoje da pocepaju Sirijsku pravoslavnu crkvu i Srpsku pravoslavnu crkvu", rekao je Lavrov.

16.45 Slovački premijer: Ruska nafta dok ne bude adekvatne alternative

Slovačka će nastaviti da prima rusku naftu dok god se ne nađe adekvatna alternativa, izjavio je dans premijer te zemlje Eduard Heger, prenosi Rojters. Slovačko Ministarstvo ekonomije saopštilo je ranije danas da će ta zemlja biti najteže pogođena sankcijama Evropske unije na rusku naftu i da očekuje solidarnost Brisela da ublaži uticaj naftnog embarga na tu zemlju.

15.30 Zaharova: Pregovori s Ukrajinom u ovom trenutku besmisleni

Moskva je zahvalna Turskoj na njenom predlogu da bude domaćin rusko-ukrajinskih pregovora uz posredovanje Ujedinjenih nacija, ali je razgovor o toj inicijativi sada besmislen, izjavila je danas portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Ruska i ukrajinska strana su se poslednji put sastale na razgovorima u Istanbulu 29. marta ove godine.

15.25 Milanović traži hitnu evakuaciju ranjenog državljanina Hrvatske

Hrvatski predsednik Zoran Milanović zatražio je da ranjeni hrvatski državljanin u Ukrajini bude što pre vraćen u Hrvatsku. Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske potvrdilo je da je državljanin Hrvatske, koji se kao dobrovoljac borio na strani Ukrajine, ranjen, da je transportovan na bezbednu lokaciju odakle će biti prebačen u Hrvatsku.

14.28 Konašenkov: Kijev napravio niz lažnih video snimaka

Uz britansku podršku, Kijev je napravio niz video snimaka koji "podižu moral" zapadne i ukrajinske javnosti, stvarajući utisak o visokoj efikasnosti zapadnog oružja, saopštio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov. On je naveo da su 28. maja ove godine u oblasti zajednice Meškovka, u Nikolajevskoj oblasti, snimljeni lažni video snimci koji pokazuju navodnu visoku efikasnost zapadnog oružja koje koriste ukrajinski borci i dodao da su naredna snimanja zakazana za 5. i 6. jun ove godine.

14.24 Hultkvist: Moramo biti sprmeni za stalnu podršku Ukrajini

Švedska i druge evropske zemlje moraju biti spremne za stalnu podršku i isporuke oružja Ukrajini, jer se ona suočava sa dugotrajnim sukobom sa Rusijom, izjavio je danas švedski ministar odbrane Peter Hultkvist. Švedska traži članstvo u NATO, jer sukob u Ukrajini menja bezbednosni pejsaž Skandinavije, a juče je objavila da će uputiti Ukrajini dodatnu ekonomsku pomoć i vojnu opremu uključujući protivbrodske rakete, puške i protivtenkovsko oružje, preneo je Rojters.

Associated Press • Euronews Serbia

13.42 Berlin: Opasnost od gladi zbog ruskog rata, ne sankcija Zapada

Nemačko Ministarstvo spoljnih poslova danas je oštro osudilo pokušaj predsednika Rusije Vladimira Putina da, kako je navedeno u Berlinu, stvori narativ da je Zapad odgovoran za izazivanje gladi u Africi. "Moramo da istaknemo da je činjenica da postoji opasnost od gladi u određenim delovima sveta, da su neke zemlje odsečene od izvoza žita, posledica ruskog agresorskog rata, a ne sankcija Zapada", izjavio je portparol nemačkog Ministarstva spoljnih poslova na redovnoj vladinoj konferenciji za novinare, preneo je Rojters.

13.27 Nuland nije odgovorila ruskoj komisiji o biolaboratorijama

Zamenica državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Viktorija Nuland nije odgovorila na poziv ruske parlamentarne komisije za istragu aktivnosti američkih bioloških laboratorija u Ukrajini, saopštila je kopredsednik komisije Irina Jarova. Ona je objasnila da je zvaničan poziv preko diplomatskih kanala poslat Nulandovoj 25. maja.

13.20 Zaharova: Dodatna militarizacija Nemačke rizik po bezbednost

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je danas da povećana nemačka vojna potrošnja znači da se zemlja dodatno militarizuje i da će to povećati bezbednosne rizike. Izjavu nemačkog kancelara Olafa Šolca doživljavamo kao još jednu potvrdu da je Berlin postavio kurs za ubrzanu dodatnu militarizaciju zemlje, kazala je Zaharova, preneo je Rojters.

13.00 Minsk voljan da razgovara o izvozu ukrajinskog žita preko Belorusije

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je danas da je Minsk spreman da razgovara o mogućem tranzitu ukrajinskog žita preko belouske teritorije, uz postizanje nekih "kompromisa". "Sada svi traže logistiku... U redu, možemo da razgovaramo, nemamo ništa protiv - prevozite (žito) preko Belorusije, ali mora da postoje kompromisi", rekao je Lukašenko prema pisanju lista Belorusija Danas, prenosi Rojters. Beloruski lider, međutim, nije objasnio šta podrazumeva pod kompromisima, napominje britanska agencija.

12.00 Šojgu postavio nove zadatke za poboljšanje taktike u Ukrajini

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu postavio je nove zadatke u okviru specijalne operacije u Ukrajini, koji će ubrzati njen tempo, izjavio je danas lider ruske republike Čečenije Ramzan Kadirov. On je posle jučerašnjeg sastanka sa Šojguom na Telegramu napisao da zadaci koje je postavio Šojgu podrazumevaju unapređenje dalje taktike.

Associated Press • Euronews Serbia

11.55 Reznikov: Ukrajina da bude de fakto članica NATO-a

NATO bi trebalo da razmotri davanje Ukrajini "de fakto" umesto "de jure“ članstva u alijansi, kada bude razmatrao svoju strategiju za narednih 10 godina na narednom samitu krajem juna, izjavio je danas ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov. "Mislim da ako govorimo o članstvu Ukrajine u NATO-u de fakto, a ne de jure, to bi mogla biti dobra ideja u ovoj strategiji“, rekao je Reznikov na forumu "GLOBSEC 2022" u Bratislavi putem video veze, prenosi Rojters.

11.37 Bodnar: Turska kupuje žito koje je Rusija ukrala od Ukrajine

Ukrajinski ambasador u Ankari Vasil Bodnar izjavio je danas da je Turska jedna od zemalja koje kupuju žito koje je Rusija ukrala od Ukrajine. Bodnar je dodao da je zatražio pomoć od turskih vlasti i Interpola, koji istražuju ko učestvuje u transportu žitarica koje prolaze kroz turske vode, prenosi Rojters. Pozivajući se na diplomatske izvore, turska agencija Anadolija juče je izvestila da je u planu pokretanje komandnog centra u Istanbulu koji bi omogućio izvoz 20 miliona tona žitarica iz ukrajinskih luka.

11.14 Hilari Klinton: Putin ima mesijansku veru u sebe

Bivša američka državna sekretarka Hilari Klinton izjavila je da predsednik Rusije Vladimir Putin ima “skoro mesijansku veru u sebe” i da ne voli kritike, naročito ako dolaze od strane žena, prenosi Gardijan. Ona je podsetila da je "imala neke pozitivne pomake“ u bliskoj saradnji sa Putinom između 2009. i 2013. kada je on bio premijer Rusije, ali da se taj odnos pogoršao kada je kritikovala "očigledno nepoštene“ izbore koji su ga vratili na mesto predsednika 2012.

10.55 Kijev: Nećemo upotrebiti američko oružje za napad na Rusiju

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak napisao je na Tviteru da Ukrajina ne namerava da upotrebi američko oružje za napad na rusku teritoriju i dodao da Rusija po tom pitanju iznosi lažne optužbe. "Danas je za Rusiju zadatak broj jedan da potkopa poverenje između Ukrajine i SAD. Naši partneri znaju gde se koristi njihovo oružje“, napisao je Podoljak na Tviteru, prenosi Gardijan.

Associated Press

09.47 Britanija: Ruska vojska postigla taktički uspeh u Donbasu

Britansko ministarstvo odbrane saopštilo je da ni posle 100 dana ruske invazije na Ukrajinu Moskva nije uspela da postigne svoje početne ciljeve, da zauzme Kijev i druge centre ukrajinskih vlasti, ali da je postigla taktički uspeh u Donbasu. Saopšteno je da ruske trupe postižu taktički uspeh u istočnom regionu Donbasa i i da kontrolišu više od 90 odsto Luganske oblasti.

08.50 Stoltenberg: Moramo se spremiti za iscrpljujući rat

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg ocenio je da se saveznici Ukrajine moraju pripremiti za iscrpljujući rat. Stoltenberg je, nakon jučerašnjeg razgovora u Beloj kući sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom, rekao da ukrajinski savznici moraju da budu spremni za rat na duge staze jer je, prema njegovoj oceni, rat u Ukrajini postao rat iscrpljivanja.

08.40 Od danas embargo na naftu?

Ambasadori zemalja članica usaglasili su tekst šestog paketa sankcija protiv Ruske Federacije, koji bi danas trebalo da stupi na snagu, a nakon objavljivanja u Službenom glasniku EU, saznaje Tanjug u Briselu.

08.30 100 dana rata u Ukrajini

Tenkovi na granici su se gomilali, satelitski snimci to dokazivali, a zapadni obaveštajci upozoravali - Rusija sprema kopnenu invaziju na Ukrajinu. Ono što je za mnoge bilo malo verovatno, postala je surova stvarnost 24. februara kada su ruske snage ušle u Ukrajinu. Čak 100 dana kasnije - borbama se kraj ne nazire. Opširnije u posebnom tekstu.

Euronews TV

08.20 Nebezja: Zapad i MKS ne mare za zločine kijevskog režima

Stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja izjavio je da Međunarodni krivični sud (MKS) i Zapad ne mare za zločine kijevskog režima. "Zapadu je potreban MKS kao čisto političcki instrument. Ni MKS ni Zapad ne mare za brojne zločine kijevskog režima koji je došao na vlast kao rezultat krvavog državnog udara 2014. godine", rekao je Nebenzja na sednici Saveta bezbednosti UN, prenosi agencija RIA Novosti.

Associated Press • Euronews Serbia

08.01 Antonov: Sankcije Rusiji pogoršavaju globalnu situaciju

Rusija nije iznenađena novim sankcijama koje su uvele SAD i ostaje pri uverenju da ovakva ograničenja samo pogoršavaju globalnu ekonomsku situaciju i utiču na dostupnosti i bezbednosti hrane u svetu, saopštio je ruski ambasador u Sjedinjenim Državama Anatolij Antonov.

07.11 Predsednk Ukrajine: Dosad poginulo 243 dece

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je, kako prenosi Gardijan, rekao da je do sada u ratu u Ukrajini poginulo 243 dece, 446 je ranjeno, a 139 se vodi kao nestalo. Oko 200.000 dece je nasilno odvedeno u Rusiju, tvrdi on, uključujući decu iz sirotišta, decu odvedenu sa roditeljima i decu koja su odvojena od svojih porodica.

07.04 Zelenski: Ukrajinske snage napredovale u Severodonjecku

Ukrajinske snage su napravile određeni uspeh u borbi protiv Rusa u Severodonjecku, ali se vojna situacija u regionu Donbasa nije promenila u prethodna 24 sata, izjavio je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

06.49 Identifikovani ruski vojnici koji su kršili zakone i pravila ratovanja

Identifikovano je i prijavljeno 10 ruskih vojnika koji su opljačkali imovinu stanovnika Buče zbog sumnje da su kršili zakone i pravila ratovanja, tvrdi ukrajinski medij Euromaidan pres.

06.39 Rusi tužili Evropski savet

Više od 20 ruskih biznismena i političara podnelo je tužbe Opštem sudu Evropske unije, zbog toga što su im uvedene sankcije nakon napada Rusije na Ukrajinu, preneo je Politiko.
Među njima je i Roman Abramovič, bivši vlasnik fudbalskog kluba Čelsi, kome su sankcije uvedene u martu zbog navodne koristi koje je imao zbog bliskih veza sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Više pročitajte u posebnoj vesti.

AP Photo/Martin Meišner, File

 

06.30 Stoltenberg: NATO neće diktirati Ukrajini kako da pregovara

NATO neće diktirati Ukrajini na koje uslove treba da pristane u pregovorima sa Rusijom, rekao je danas generalni sekretar Severnoatlanske alijanse Jens Stoltenberg. "Verujem političkom rukovodstvu u Ukrajini, ono treba da donese teške odluke. Mi ne treba da odlučujemo ili da imamo čvrsto mišljenje o tome šta Ukrajinci treba da prihvate, a šta ne. Treba da im pomognemo da ostvare svoje pravo na samoodbranu", rekao je Stoltenberg u Vašingtonu posle razgovora s američkim predsednikom Džozefom Bajdenom.

06.05 U oblastima Luganska i Donjecka odbijeno pet napada

U oblastima Luganska i Donjecka, ukrajinska vojska je u četvrtak odbila pet neprijateljskih napada, saopštila je Grupacija združenih snaga. Navode da je uništeno pet neprijateljskih tenkova, tri artiljerijska sistema, dva borbena oklopna vozila, dok su jedinice PVO oborile tri neprijateljske bespilotne letelice tipa Orlan-10.

profimedia

 

Komentari (0)

Evropa