Evropa

U Velikoj Britaniji potvrđeno još 77 slučajeva majmunskih boginja

Komentari

Autor: Tanjug

06/06/2022

-

20:36

U Velikoj Britaniji potvrđeno još 77 slučajeva majmunskih boginja
U Velikoj Britaniji potvrđeno još 77 slučajeva majmunskih boginja - Copyright Tanjug/AP/Cynthia S. Goldsmith, Russell Regner/CDC

veličina teksta

Aa Aa

Britanski zdravstveni zvaničnici saopštili su da je danas potvrđeno još 77 slučajeva majmunskih boginja, pa je ukupan broj obolelih prešao 300.

Do danas Britanija ima najviše obolelih u svetu, pored Afrike, a najveći broj zaraženih je među gej i biseksualnim muškarcima, navodi AP.

Zdravstveni zvaničnici upozoravaju da je u riziku da se zarazi svako bez obzira na seksualnu orijentaciju, a ko je bio u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom, delio odeću ili posteljinu.

U nedelju Svetska zdravstvena organizacija je saopštila da je u više od 20 zemalja, koje ranije nisu prijavile majmunske boginje, sada registrovano 780 slučajeva, što je skok za oko 200 odsto u odnosu na kraj maja.

Nijedan smrtan slučaj van Afrike zasad nije zabeležen.

Ove godine je u svetu zabeleženo više od 1.400 slučajeva majmunskih boginja i 63 smrtna slučaja i to u državama gde je bolest endemska poput Kameruna, Centralnoafrička Republike, Konga i Nigerije, pokazuju podaci Afričkih centara za prevenciju i kontrolu bolesti. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa