Evropa

RAT U UKRAJINI Ruske snage kontrolišu veći deo Severodonjecka, borbe i dalje traju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/06/2022

-

08:40

RAT U UKRAJINI Ruske snage kontrolišu veći deo Severodonjecka, borbe i dalje traju
RAT U UKRAJINI Ruske snage kontrolišu veći deo Severodonjecka, borbe i dalje traju - Copyright Profimedia, Tanjug/AP/Oleksandr Ratushniak, Natacha Pisarenko

veličina teksta

Aa Aa

Počeo je 107. dan rata u Ukrajini. Vrhovni sud Donjecke oblasti izrekao je smrtnu kaznu dvojici Britanaca i jednom Marokancu. Odmah po objavljivanju presude, lider DNR najavio je mogućnost pomilovanja stranaca, koji su bili u sastavu ukrajinskih oružanih snaga. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski potpisao je ukaz o uvođenju sankcija protiv najviših ruskih zvaničnika među kojima je i ruski predsednik Vladimir Putin. Bez napretka u pregovorima Rusije i Turske o isporukama žita iz Ukrajine, rekao je potparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Ključni događaji:

  • Dvojica Britanaca i jedan Marokanac osuđeni na smrt u DNR
  • Komandant ukrajinskog bataljona: Bitka za Severodonjeck vodi se za svaku kuću
  • Evropski parlament traži status EU kandidata za Ukrajinu, Moldaviju i Gruziju
  • Zelenski potpisao ukaz o uvođenju sankcija Putinu
  • Zapadni zvaničnik: U Ukrajini poginulo 20.000 ruskih vojnika

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

20.20 Francuska spremna da učestvuje u deblokadi luke Odesa

Francuska je spremna da učestvuje u operaciji deblokade luke Odesa, saopštila je danas Jelisejska palata. "Spremni smo da učestvujemo u operaciji koja bi nam omogućila da potpuno bezbedno vratimo pristup luci Odesa, kako bi tamo bilo moguće slati brodove, uprkos činjenici da je tu miniran morski prostor", izjavio je izvor iz administracije francuskog predsednika, prenela je agencija RIA Novosti.

UN su više puta saopštavale da postoji pretnja od prehrambene krize zbog nestašice žitarica, Zapad je optužio Rusiju da se protivi isporuci ukrajinskog žita na svetska tržišta, dok Moskva kategorički odbacuje takve optužbe. Istovremeno, same ukrajinske vlasti su stvorile brojne prepreke za izvoz žita: pored sada otkrivene paljevine žita u luci Mariupolj, ukrajinske trupe su minirale Crno more, zbog čega je onemogućen transport žita brodovima na svetska tržišta.

19.50 Kijev razmenio četiri ruska zarobljenika za pet Ukrajinaca

Zvanični Kijev razmenio je danas četiri ruska zarobljenika za pet Ukrajinaca, saopštio je danas guverner ukrajinske oblasti Nikolajev Vitalij Kim. To je 11. razmena zarobljenika sa Rusijom od početka specijalne vojne operacije Moskve u Ukrajini u februaru. Kim je na Telegramu napisao da je jedan od oslobođenih Ukrajinaca lokalni seoski starešina, kojeg su ruske snage kdnapovale 10. marta, prenosi Rojters.

17.55 Moskva: Britanci osuđeni u DNR su plaćenici

Državljani Velike Britanije koje je osudio sud u DNR nisu ratni zarobljenici, nego plaćenici, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova i dodala da je reakcija britanskih vlasti na momente histerična, iako London nije preduzimao inicijativu za rešavanje sudbine svojih državljana.

16.05 I Švajcarska uvela šesti paket sankcija Rusiji

Švajcarska, zemlja koja nije članica Evropske unije, podržala je šesti paket sankcija Rusiji i Belorusiji, uključujući i embargo na izvoz ruske sirove nafte, saopštila je danas vlada na zvaničnom sajtu. Takođe, vlada je "odobrila sankcionisanje još 100 ruskih i beloruskih pojedinaca i preduzeća", dodaje se, uz napomenu da je lista identična kao EU.

13.33 Lavrov: Osuđeni Britanci i Marokanac činili zločine u DNR

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da su dvojica Britanaca i Marokanac, koji su osuđeni na smrt u četvrtak u samoproklamovanoj Donjeckoj Narodnoj Republici, počinili zločine na teritoriji DNR. "U ovom trenutku sudski procesi koji se održavaju su u nadležnosti sudova i zakona DNR, jer su zločini zbog kojih su oni pred sudom počinjeni na teritoriji DNR", naveo je Lavrov, preneo je Rojters. Jedina članica Ujedinjenih nacija koja je priznala nezavisnost cele ukrajinske provincije Donjeck je Rusija.

13.01 Gradonačelnik: Granatirano skladište žita u Nikolajevu

Ruske snage pogodile su granatom skladište žita u Nikolajevu, izjavio je danas gradonačelnik tog ukrajinskog grada Oleksandar Senkevič. On je naveo da je pogođena privatna luka koja je jedna od najvećih luka za skladištenje žita u Ukrajini i da su četiri njena skladišta izgorela, a da je žito koje je bilo u njima uništeno, prenosi Bi-Bi-Si (BBC). Nikolajev je pod svakodnevnim granatiranjem, ruska artiljerija gađa iz svih pravaca, a ruske linije su trenutno 20-30 kilometara udaljene od grada, dodao je Senkevič.

12.00 Porodice osuđenih Britanaca: Da pomognu Kijev i London

Porodice dvojice Britanaca koje je sud samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) osudio na smrt nakon borbi u Ukrajini zatražile su danas od britanske i ukrajinske vlade da učine sve što mogu da se Ejden Aslin (28) i Šon Piner (48) vrate kući. U saopštenju koje je objavila Aslinova porodica navodi se da on i Piner nisu bili plaćenici, te da su se legalno pridružili ukrajinskoj vojsci.

11.47 Kijev: Rusija juriša na odbranu kod reke Severski Donjec

Rusija nastoji da nađe slabe tačke u ukrajinskoj odbrani u blizini reke Severski Donjec u istočnoj Ukrajini, izjavio je danas portparol ukrajinskog ministarstva odbrane Oleksandr Motuzjanik. On je za ukrajinsku televiziju rekao da ruske snage nisu odustale od pokušaja pokretanja jurišnih operacija u toj oblasti, prenosi Rojters.

Ako Rusija zauzme gradove Severodonjeck i Lisičansk na Severskom Donjecu, držaće ceo Lugansk, jednu od dve oblasti u regionu Donbasa u kome Moskva podržava dve samoproglašene separatističke republike, navodi britanska agencija.

11.09 Kijev: Potrošili smo skoro svu artiljerisku municiju

Portparol ukrajinske vojne obaveštajne službe Vadim Skibicki rekao je danas da su ukrajinske snage potrošile skoro svu svoju artiljerijsku municiju i da se oslanjaju na oružje sa Zapada. "Ovo je sad artiljerijski rat, a mi gubimo kada je reč o artiljeriji", rekao je Skibicki za Gardijan i naglasio da „sada sve zavisi od toga šta Zapad daje Ukrajini".

Skibicki je dodao da Ukrajina ima jedan komad artiljerijskog oruđa na svakih 10-15 ruskih, dok su zapadni partneri Ukrajini dali „oko 10 odsto onoga što imaju“. Prema njegovim rečima, Ukrajina dnevno troši 5.000 do 6.000 komada artiljerijske municije. "Skoro smo potrošili svu našu artiljerijsku municiju i sada koristimo NATO standardne granate kalibra 155“, rekao je Skibicki.

Euronews

8.40 Velika Britanija: Ruske snage kontrolišu veći deo Severodonjecka

Britansko Ministarstvo odbrane objavilo je danas, pozivajući se na obavštajne podatke, da se borbe oko Severodonjecka na istoku Ukrajine nastavljaju, a da je Rusija ponovo preuzela kontrolu nad većim delom grada. Ministarstvo u objavi na svom Tviter nalogu, međutim, navodi da ruske snaga nisu ostvarile veliki napredak u pokušajima da okruže šire područje Severodonjecka sa severa i juga.

U saopštenju se takođe upozorava da se lučki grad Marijupolj na jugu Ukrajine suočava s rizikom od velike epidemije kolere, dok su medicinske službe po svoj prilici već blizu kolapsa.

8.00 Ukrajina: Istraga o nezakonitom izricanju presude u Donjecku

Ukrajinski državni javni tužilac Irina Venediktova saopštila je da je pokrenuta pretpretresna istraga o izricanju presude dvojici Britanaca i jednom Marokancu koji su se borili na strani Kijeva i zbog toga osuđeni na smrt u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR).

7.30 Pentagon: Ukrajina nema programe biološkog i hemijskog oružja

Ukrajina nema programe biološkog, nuklearnog ili hemijskog oružja, saopštio je Pentagon. U saopštenju sa navodi i da su SAD u poslednjih 20 godina podržale 46 različitih civilnih laboratorija i zdravstvenih centara u Ukrajini u okviru mirovnih programa. SAD su, takođe, sarađivale na poboljšanju ukrajinske biološke bezbednosti i nadzoru bolesti vezanih za zdravlje ljudi i životinja.

6.53 Gradsko veće Kijeva oduzelo Minsku status grada pobratima

Gradsko veće Kijeva oduzelo je Minsku status grada pobratima, izjavio je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko. U saopštenju koje je Kličko preneo na svom Telegram kanalu kaže se da se Minsk teško može nazvati bratskim gradom Kijevu, prenose RIA Novosti.

6.41 Dvojica Britanaca i jedan Marokanac osuđeni na smrt u DNR

Dvojica Britanaca i jedan Marokanac koje su zarobile ruske snage u Ukrajini osuđeni su na smrt, javlja ruska novinska agencija RIA Novosti, prenosi CNN. Ejden Aslin (28), Šon Piner (48) iz Bedfordšira i marokanski državljanin Saudun Brahim, pojavili su se na sudu u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici, koji drže proruski pobunjenici. Sud nije međunarodno priznat. 

profimedia

 

6.25 Kličko počasni građanin Varšave

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko postao je počasni građanin Varšave, saopšteno je iz njegovog kabineta. Kako je navedeno, Gradsko veće Varšave odlučilo je da gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko i bivša gradonačelnica Varšave Hana Gronkjevič Valc dobiju status počasnog građanina glavnog grada Poljske.

6.13 Zapadni zvaničnik: U Ukrajini poginulo 20.000 ruskih vojnika

Prema poslednjoj proceni neimenovanog visokog zapadnog zvaničnika broj poginulih ruskih vojnika u Ukrajini sada bi mogao da bude i 20.000. Prethodne procene od pre nekoliko nedelja bile su oko 15.000 poginulih ruskih vojnika, a zvanična procena porasla je i sada je između 15.000 i 20.000, prenosi BBC.

Komentari (1)

IZNOGUD

10.06.2022 09:30

Zelenskom bi trebala lekarska pomoć pod hitno. Uveo sankcije Putinu...? On..? Toliko poginulih ruskih vojnika, od čega ,od koga ? Uništiće zemlju totalno i pobeći kod mame i tate u Izrael...

Evropa