Evropa

RAT U UKRAJINI Snažna eksplozija u Donjeckoj oblasti, pojavila se pečurka na nebu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/06/2022

-

08:28

RAT U UKRAJINI Snažna eksplozija u Donjeckoj oblasti, pojavila se pečurka na nebu
RAT U UKRAJINI Snažna eksplozija u Donjeckoj oblasti, pojavila se pečurka na nebu - Copyright Profimedia, Tanjug AP/Bernat Armangue

veličina teksta

Aa Aa

U toku je 108. dan rata u Ukrajini. U Severodonjecku još traju ulične borbe, dok su žestoki sukobi nastavljeni u susednom gradu Lisičjansku. I dalje nama napretka u pregovorima o isporukama žita iz Ukrajine. Jelisejska palata saopštila je da je Francuska spremna da učestvuje u operaciji deblokade luke Odesa. S druge strane, gradonačelnik Marijupolja Vadim Bojčenko upozorava da je u gradu izbila epidemija kolere i dizenterije.

Ključni događaji:

  • Francuska spremna da učestvuje u deblokadi luke Odesa
  • Bojčenko: U Marijupolju epidemija kolere i dizenterije
  • Crna Gora zamrzla imovinu 34 ruska državljanina
  • Kijev razmenio četiri ruska zarobljenika za pet Ukrajinaca
  • Švajcarska uvela šesti paket sankcija Rusiji
  • Lavrov: Osuđeni Britanci i Marokanac činili zločine u DNR

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

23.05 Zelenski odobrio slanje pripadnika teritorijalne odbrane na front

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski potpisao je danas zakon kojim se dozvoljava raspoređivanje pripadnika teritorijalne odbrane za obavljanje zadataka u oblastima vojnih operacija, prenela je Strana.ua. Pripadnici teritorijalne odbrane do donošenja novog zakona mogli su da izvršavaju zadatke isključivo van borbenih područja.

Profimedia

 

22.50 Mizincev: Ukrajinci prave uporišta u civilnim objektima

Ukrajinske snage su od škole u gradu Dnjepru i crkve u Prvotravensku u Dnjepropetrovskoj oblasti napravile svoja uporišta i skladišta municije, izjavio je danas general-pukovnik Mihail Mizincev, načelnik ruskog Centra za kontrolu nacionalne odbrane

"Ukrajinski snage su postavile uporišta i skladišta municije u školi u gradu Dnjepru i crkvi u Prvotravensku, Dnjepropetrovska oblast", naveo je Mizincev, prenosi TASS.

21.44 Šolc, Makron i Dragi planiraju da posete Kijev

Nemački kancelar Olaf Šolc planira da otputuje u Kijev sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom i premijerom Italije Mariom Dragijem pre samita Grupe sedam najrazvijenijih zemalja sveta (G7) krajem juna ove godine, prenosi Rojters, pozivajući se na nemački list Bild.

Britanska agencija navodi da joj je portparol nemačke vlade potvrdio da će Šolc boraviti u Kijevu, a da od italijanske i francuske vlade još nije dobila potvrdu. Niko od trojice lidera nije bio u Kijevu od početka sukoba u Ukrajini.

21.25 Snažna eksplozija u blizini Avdijevke, pojavila se pečurka na nebu

Snažna eksplozija dogodila se u oblasti grada Avdijevka Donjeckoj oblasti, u kojem se nalazi hemijska fabrika Koksohim, a pečurka od eksplozije vidljiva je iz Donjecka, javlja RIA Novosti. Avdijevku kontrolišu ukrajinske trupe. Pečurka je počela da se pojavljuje na nebu odmah nakon serije napada. 

20.37 Češki dobrovoljac poginuo u Ukrajini

Ministar spoljnih poslova Češke Jan Lipavski saopštio je danas da je u Ukrajini poginuo češki državljan koji se borio na strani ukrajinske vojske, prenele su Češke novini. Prema njegovim rečima, muškarac je poginuo u petak u Donbasu u borbama sa ruskom vojskom. U pitanju prvi češki dobrovoljac koji se pridružio ukrajinskim oružanim snagama.

20.00 Zelenski: Brisel odlučuje da li EU ima budućnost

Odluka Brisela o kandidaturi Ukrajine odrediće budućnost Evropske unije, izjavio je danas ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na zajedničkoj konferenciji za medije sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen u Kijevu.

"Sada se utvrđuje kakva će biti budućnost ujedinjene Evrope i da li će je uopšte biti. Pozitivan odgovor Evropske unije na ukrajinsku aplikaciju značiće pozitivan odgovor na pitanje da li evropski projekat uopšte ima budućnost" naveo je Zelenski, prenosi Gardijan.

19.46 Putin potpisao zakone koji nalažu da se ne izvršavaju presude ECHR

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je danas zakone koji nalažu da se na teritoriji te zemlje ne izvršavaju presude koje je Evropski sud za ljudska prava (ECHR) doneo nakon 15. marta ove godine.

Po ovim zakonima, i dokumenti ECHR će prestati da budu osnova za reviziju odluka koje donose ruski sudovi, prenose RIA Novosti.

Generalno tužilaštvo Rusije će do 1. januara 2023. godine podnosiocima zahteva isplaćivati novčanu nadoknadu prema odlukama ECHR donetim pre 16. marta.

19.23 Mišljenje o kandidaturi Ukrajine do kraja sledeće nedelje

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas u Kijevu da to telo do kraja sledeće nedelje dati mišljenje o tome da li Ukrajini treba dati status kandidata za pridruživanje EU.

"Današnji razgovori pomoći će nam da završimo procenu do kraja sledeće nedelje" rekla je fon der Lajen na konferenciji za novinare posle razgovora sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim. Ona je ocenila da su ukrajinske vlasti "uradile mnogo u pravcu kandidature", ali da postoji potreba da se primene reforme, na primer u borbi protiv korupcije", prenosi Gardijan.

19.00 Ukrajinski guverner: Požar u fabrici "Azot kemikal" izazvan ruskim granatiranjem

Ukrajinski guverner Luganske oblasti na istoku Ukrajine Sergej Gajadaj rekao je danas da je rusko granatiranje fabrike Azot kemikal u Severodonjecka, u kojem se vode žestoke borbe, izazvalo veliki požar nakon curenja tona nafte.

Gajdaj u televizijskom obraćanju nije precizirao da li je požar u fabrici, u kojoj se kriju stotine civila, ugašen, prenosi Rojters. On je rekao da su borbe u Severodonjecku, koji je u fokusu ruske ofanzive na istoku Ukrajine, neprekidne.

15.20 Rusija: Uzaludan pokušaj Bajdena da okrivi Moskvu za inflaciju

Pokušaj predsednika SAD DŽozefa Bajdena da okrivi Moskvu za visoku stopu inflacije u Sjedinjenim Američkim Državama je neubedljiv i uzaludan, napisao je na Tviteru prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri Ujedinjenim nacijama Dmitrij Poljanski. "Izgleda da predsednik Putin, takođe, vlada Sjedinjenim Državama, jer može da nametne poreze na hranu i gas. Neubedljiv i uzaludan pokušaj predsednika SAD da prebaci krivicu i izbegne svoje odgovornosti", naveo je Poljanski, preneo je TAS S.

15.00 Porodica Britanca osuđenog na smrt traži razmenu

Porodica Britanca Šona Pinera, koga je sud proruskih vlasti u Donbasu osudio na smrt, govorila je o svojoj nesreći na vestima i zatražila da Piner bude razmenjen ili pušten na slobodu.     Porodica traži da se poštuju prava ratnog zarobljenika u skladu sa Ženevskom konvencijom, uključujući potpuno nezavisno pravno zastupanje.

14.50 DNR: Zarobljen ukrajinski plaćenik iz Južne Koreje

Vlasti samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) saopštile su danas da je zarobljen "plaćenik iz Južne Koreje" koji se borio u redovima ukrajinske vojske i da će mu biti suđeno u DNR, preneo je Rojters. Nikonorova nije otkrila ime borca. Dvojica Britanaca i jedan Marokanac zarobljeni dok su se borili za Ukrajinu osuđeni su u četvrtak na smrt pred sudom u DNR.

14.30 Kijev: Ruska vojska uništila do 300.000 tona žitarica

Do 300.000 tona žitarica se možda nalazilo u skladištima koje je uništila ruska vojska tokom granatiranja prošlog meseca, kazao je danas zamenik ukrajinskog ministra poljoprivrede Taras Visockij. Govoreći na državnoj televiziji, Visockij je rekao da su na početku rata, 24. februara, skladišta na jednom od najvećih ukrajinskih terminala za poljoprivrednu robu u crnomorskoj luci Nikolajev čuvala od 250.000 do 300.000 tona žitarica, uglavnom pšenice i kukuruza, preneo je Rojters.

Associated Press • Euronews Serbia

13.42 Ukrajinci najavljuju da će igrati i pod bombama

Predsednik Fudbalske asocijacije Ukrajine Andrij Pavelko izjavio je danas da će fudbalski šampionat te zemlje početi čak i pod bombama. Uprkos ratnom stanju, prvenstvo bi trebalo da počne u avgustu, a Pavelko je dobio zeleno svetlo od predsednika države Volodimira Zelenskog da pokrene ligu.     O odluci koju je doneo sa Zelenskim, predsednik FS Ukrajine obavestio je šefove FIFA i UEFA Ðanija Infantina i Aleksandera Čeferina.

13.40 Rogozin: SAD kompanija platila u rubljama let svog astronauta

Američka kompanija platila je ruskoj svemirskoj agenciji Roskosmos u rubljama let astronauta Marka Vandea Heja do Međunarodne svemirske stanice (MŠ), rekao je generalni direktor Roskosmosa Dmitrij Rogozin za TV kanal Rusija 24. Prema njegovim rečima, Roskosmos je dobio sredstva, ali ne od NASA, već od "Aksioma", koji je delovao kao posrednik. Prema njegovim rečima, NASA je prilikom organizovanja leta Marka Heja shvatila da je pod pritiskom američkog Kongresa, pa su za posrednika izabrali privatnu kompaniju "Aksiom spejs" i od njih naručili let.

13.25 Lugansk: Uspostavljen kontakt sa ukrajinskim borcima u Azotu

Uspostavljen je kontakt sa ukrajinskim borcima u hemijskoj fabrici Azot u gradu Severodonjecku i razgovori su u toku na obezbeđivanju sigurnog prolaza za civile koji se kriju u tom objektu, potvrdio je ambasador u Rusiji samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) Rodion Mirošnik na Telegramu. Prema njegovim rečima, u krugu fabrike bi moglo da se krije i do 500 civila.

Associated Press • Euronews Serbia

12.15 TASS: Ruski pasoši izdati građanima u Melitopolju i Hersonu

Prvi ruski pasoši izdati su građanima koji su dobili rusko državljanstvo u Melitopolju i Hersonu.     "Danas je u Melitopolju održana ceremonija izdavanja prvih ruskih pasoša", potvrdio je Vladimir Rogov, član glavnog saveta vojno-civilne administracije Zaporoške oblasti. On je ranije saopštio da je od 6. juna više od 70.000 ljudi u Zaporoškoj oblasti podnelo zahteve za rusko državljanstvo.

Za sada u tom regionu samo u Melitopolju postoji administrativni centar za prijem dokumenata za izdavanje ruskog državljanstva, a uoči proslave Dana Rusije, ruske pasoše su dobila i 23 stanovnika Hersona.

11.30 Lajen stigla u Kijev na razgovore sa Zelenskim

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen stigla je danas u Kijev na sastanak sa predsednikom Volodimirom Zelenskim sa kojim će, kako je navela, razgovarati o obnovi Ukrajine i postignutom napretku ka članstvu u Evropskoj uniji.

10.54 Zelenski: Ukrajina ce, definitivno, biti pobednik rata

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da će njegova zemlja "definitivno odneti pobedu u ratu koji je Rusija započela". Govoreći sa nepoznate lokacije u Kijevu putem video linka, Zelenski je rekao delegatima dijaloga Šangri-La u Singapuru da njegova zemlja nije u mogućnosti da izveze dovoljno hrane zbog ruske blokade i da će se svet suočiti sa "ozbiljnom krizom u snabdevanju hrane i glađu", preneo je Rojters.

Prinkskrin/Tvitter/@ZelenskyyUa

 

10.45 Rusija izlazi iz Svetske turističke organizacije

Premijer Rusije Mihail Mišustin potpisao je ukaz o istupanju te zemlje iz Svetske turističke organizacije. U ukazu se traži da se prihvati predlog Ministarstva spoljnih poslova Rusije, usaglašen sa federalnim organima izvršne vlasti, o istupanju Rusije iz te organizacije, prenosi Interfaks. Svetska turistička organizacija suspendovala je članstvo Rusije u toj organizciji krajem aprila zbog njene intervencije u Ukrajini.

10.40 Rusija: Oborena tri ukrajinska aviona i 12 dronova

Ruski sistemi protivvazdušne odbrane tokom proteklog dana oborili su dva ukrajinska lovca MiG-29, jedan jurišni avion Su-25 i 12 dronova, izjavio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov. On je još naveo da je ruska PVO oborila 12 ukrajinskih dronova u oblasti Harkova i LNR, kao i tri rakete ukrjainskog sistema Uragan.

Associated Press • Euronews Serbia

10.15 Rusija izlazi iz Svetske turističke organizacije

Premijer Rusije Mihail Mišustin potpisao je ukaz o istupanju te zemlje iz Svetske turističke organizacije. U ukazu se traži da se prihvati predlog Ministarstva spoljnih poslova Rusije, usaglašen sa federalnim organima izvršne vlasti, o istupanju Rusije iz te organizacije, prenosi Interfaks. Svetska turistička organizacija suspendovala je članstvo Rusije u toj organizciji krajem aprila zbog njene intervencije u Ukrajini.

09.40 Kancelarija državnog tužioca Ukrajine: U Mariupolju stradalo još 24 dece

Kancelarija državnog tužioca Ukrajine saopštila je danas da ima saznanja da je još 24 dece poginulo u luci Marijupolj na jugoistoku zemlje koja je bila pod višenedeljnom opsadom pre nego što su je ruske snage zauzele sredinom maja. U saopštenju Kancelarije se navodi da je najmanje 287 dece umrlo od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara, a više od 492 deteta su ranjena, preneo je Rojters. On su na Telegramu napisali da su 24 deteta poginula od posledica "neselektivnog ruskog granatiranja" i dodaje da ti brojevi nisu konačni.

09.00 Državno tužilaštvo Ukrajine: U istrazi mogućih ruskih zločina pomažu Francuzi

Stručnjaci za oružje iz Francuske pomažu svojim ukrajinskim kolegama u prikupljanju dokaza o mogućim ruskim ratnim zločinima u severnom regionu Černihiva, saopšteno je iz Državnog tužilaštva Ukrajine, prenosi Rojters. Stručnjaci francuske Žandarmerije, uključujući one za modeliranje dronova, balistiku i oružje za masovno uništenje, prikupljaju dokaze na mestima razaranja od ruskog granatiranja, saopštila je na svom Fejsbuk nalogu Državni javni tužilac Irina Venediktova.

8.31 Bojčenko: Epidemija kolere i dizenterije u Marijupolju

U Marijupolju je izbila epidemija kolere i dizenterije, kaže gradonačelnik Vadim Bojčenko i upozorava da bi hiljade ljudi moglo da strada zbog kolere i drugih smrtnosnih bolesti dok su tela na ulicama, a leto donosi toplije vreme. Bojčenko tvrdi da su bunari kontaminirani telima ubijenih tokom višenedeljnog ruskog bombardovanja i opsade, a da ih ruske snage sporo prikupljaju.

On je pozvao Ujedinjene nacije i Međunarodni komitet Crvenog krsta da uspostave humanitarni koridor kako bi pomogli građanima da napuste grad.

Associated Press

7.55 Kijev razmenio četiri ruska zarobljenika za pet Ukrajinaca

Zvanični Kijev razmenio je četiri ruska zarobljenika za pet Ukrajinaca, saopštio je danas guverner ukrajinske oblasti Nikolajev Vitalij Kim. To je 11. razmena zarobljenika sa Rusijom od početka specijalne vojne operacije Moskve u Ukrajini u februaru. Kim je na Telegramu napisao da je jedan od oslobođenih Ukrajinaca lokalni seoski starešina, kojeg su ruske snage kidnapovale 10. marta, prenosi Rojters.

7.24 Švajcarska uvela šesti paket sankcija Rusiji

Švajcarska, zemlja koja nije članica Evropske unije, podržala je šesti paket sankcija Rusiji i Belorusiji, uključujući i embargo na izvoz ruske sirove nafte, saopštila je danas vlada na zvaničnom sajtu. Takođe, vlada je "odobrila sankcionisanje još 100 ruskih i beloruskih pojedinaca i preduzeća", dodaje se, uz napomenu da je lista identična kao EU.

7.18 Francuska spremna da učestvuje u deblokadi luke Odesa

Francuska je spremna da učestvuje u operaciji deblokade luke Odesa, saopštila je Jelisejska palata. "Spremni smo da učestvujemo u operaciji koja bi nam omogućila da potpuno bezbedno vratimo pristup luci Odesa, kako bi tamo bilo moguće slati brodove, uprkos činjenici da je tu miniran morski prostor", izjavio je izvor iz administracije francuskog predsednika, prenose RIA Novosti.

Komentari (0)

Evropa