Evropa

Austrijski non pejper o politici proširenja EU naišao na pozitivne rekacije iz više zemalja članica

Komentari

Autor: Tanjug

12/06/2022

-

09:21

Austrijski non pejper o politici proširenja EU naišao na pozitivne rekacije iz više zemalja članica
Austrijski non pejper o politici proširenja EU naišao na pozitivne rekacije iz više zemalja članica - Copyright AP/ Lisa Leutner

veličina teksta

Aa Aa

Non-pejper o susedskoj politici i proširenju EU ministra spoljnih poslova Austrije Aleksandera Šalenberga i ministarke za evropska pitanja Karoline Edštadler naišao je na prve pozitivne reakcije iz više zemalja članice Unije, saopšteno je agenciji APA iz Ministarstva spoljnih poslova Austrije.

U tom dokumentu Šalenberg i Edštadler predlažu postepenu integraciju kandidata za članstvo u EU.

Naime, oni smatraju da bi kandidati, pre punopravnog članstva trebalo da budu integrisani u institucije i fondove EU, kako bi građani još za vreme pristupnog procesa osetili benefite budućeg članstva.

Šefica slovenačke diplomatije Tanja Fajon je, prilikom posete Šalenberga Ljubljani, najavila podršku austrijskog predloga.

"Pročitala sam dokument i on je dobar. O tome ćemo dalje razgovarati”, najavila je ona.

Prema Ministarstvu spoljnih poslova Austrije o non pejperu pozitivno su se izjasnile Mađarska i Italija.

Premijerka Estonije Kaja Kalas, međutim, je uzdržana. Ona je, prilikom posete austrijskog kancelara Karla Nehamera, rekla da ponuda drugih puteva nije nada koju podnosioci zahteva za članstvo, kao što je Ukrajina trebaju da bi primenile teške reforme.

Austrijski non pejper je krajem maja upućen svim članicama EU, visokom predstavniku za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Žozepu Borelju, evropskom komsera za proširenje i susedsku politiku Oliveru Verheiju.

Konkretno Šalenberg i Edštadler predlažu osam koraka u približavanju EU. Oni predlažu, između ostalog, integraciju u zajedničko tržište, učešće u energetskoj i klimatskoj politici, u programima obrazovanja, kao i zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici, te i zuajedničkoj odbrambenoj politici EU, do učešća u mehanizmima o zaštiti od krize, te i agencijama EU.

Pored toga zalažu se za postepeni pristup programima finansiranja EU. Austrija je predložila postepeno uključenje kandidata u EU usled rata u Ukrajini, smatrajući da ta kriza ugrožava istočnu susedsku politiku i mogla bi imati negativne posledice po stabilnost Zapadnog Balkana.

"Usled toga bi se konflikt sa granica EU premestio u njeno središte. Želimo i trebamo zemlje Zapadnog Balkana na našoj strani. One su važni partneri i deo evropske porodice. Moramo zbog toga promeniti naš pristup procesu proširenja i politike susedstva”, zatražili su Šalenberg i Edštadler.

Oni ističu da proširenje nije samo birokratski postupak već moćan geostrateški instrument.

"Trenutni postupak poslednjih godina nije doneo nikakve značajne rezultate. Čak šta više je doveo do rasta frustracije i otuđenja regiona i EU. Moramo prevazići trenutno ćorsokak time što analiziramo sve opcije”, naglasili su Šalenberg i Edštadler.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa