Evropa

Bilčik o izveštaju EP o Srbiji i formulaciji o Kosovu: Evropski parlament ne odlučuje o priznanju

Komentari

Autor: Tanjug

14/06/2022

-

13:58

Bilčik o izveštaju EP o Srbiji i formulaciji o Kosovu: Evropski parlament ne odlučuje o priznanju
Bilčik o izveštaju EP o Srbiji i formulaciji o Kosovu: Evropski parlament ne odlučuje o priznanju - Copyright Tanjug/Tanja Valić

veličina teksta

Aa Aa

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, Vladimir Bilčik, kaže da ovogodišnji izveštaj o Srbiji jasno stavlja do znanja da je "budućost Srbije u EU", da je ”perspektiva članstva zemlje u EU vrlo jasna”, ali i da mora da se načini ”odlučujući napredak” na tom putu.

"Odlučujući napredak može biti postignut ukoliko i kada Srbija učini korake ka usklađivanju sa spoljnom politikom EU", poručio je Bilčik u prvoj izjavi posle glasanja o Izveštaju u Spoljnopolitičkom odboru EP.

Bilčik je rekao da se veliki deo izveštaja o Srbiji odnosi na agresiju Rusije na Ukrajinu, pri čemu se Srbija poziva da donese "odlučne izbore".

"Evropski put je zasnovan na vladavini prava, evropskim vrednostima, ali i usklađivanju sa spoljnom politikom. Izveštaj naglašava da je stepen usklađenosti Srbije najniži u regionu Zapadnog Balkna. Mi ne želimo da postavljamo ultimatum, ali trebalo bi da bude jasno svima u Srbiji šta se očekuje od ovog partnerstva koje je esencija evropskog puta. Očekujemo da Srbija donese neke izbore i da bude na pravoj strani istorije kada je u pitanju ova agresija", poručio je Bilčik.

On ocenjuje da je "sedenje na više stolica" i nastavak EU puta postalo "gotovo neizvodljivo" posle početka rata u Ukrajini i ističe da bi bilo korisno da se Srbija uskladi "što pre” sa potezima EU.

Kada je reč o delu teksta Izveštaja koji pominje "međusobno priznaje" kao osnovu finalnog sporazuma u dijalogu Beograda i Prištine, Vladimir Bilčik poručuje da je bilo "teških pregovora o tekstu”, da je 2pohvaljena uloga Beograda u dijalogu", a da je njegova ocena da Priština ”nije bila konstruktivni partner" poslednjih meseci.

"Nisam srećan zbog pominjanja međusobnog priznaja u Izveštaju, ali većina u Evropskom parlamentu priznaje nezavisnost Kosova, i politička odluka većine je bila da se to nađe u tekstu. Želeo bih da javnosti u Srbiji objasnim da EP ne odlučuje o priznaju Kosova. U ovom trenutku ne vidimo nikakve korake u pravcu priznanja Kosova od strane pet država članica koje ga ne priznaju", kazao je Bilčik.

Poziv na formiranje ograna vlasti

Izvestilac za Srbiju napominje da je u 2021. godini postignut napredak kada je reč o otvaranju klastera od četiri poglavlja u pristupnim pregovorima Srbije sa EU, kao i da je došlo do pozitivnih promena u oblasti vladavine prava, što se ogleda u ustavnim izmenama usvojenim posle referenduma.

Bilčik je pozvao na brzo formira je organa vlasti nakon izbora održnih 3. aprila i poručio da je Međupartijski dijalog koji je vođen pod posredovanjem Evropskog parlamenta doveo do toga da ”vlast i opozicija sednu za isti sto” i da se ”okonča bojkoto srpske politike”.

On je ocenio da posle izbora pocinje "novo poglavlje", za koje se nada da će doneti bolje uslove za kvalitet demokratije u Srbiji.

”Izbori su bili daleko od savršenih. Mi smo izneli zabrinutost zbog nejednakih uslova na srpskoj političkoj sceni što je bilo vidljivo u izbornoj kampanji. Nadam se da ćemo moći da radimo sa srpskim rukovodstvom i opozicijom u novoj fazi Međustranačkog dijaloga, kako bi pokušali da poboljšamo rad javnih institucija, posebno Parlamenta i da ispratimo preporuke posmatračke misije OEBS", poručio je Bilčik.

Komentari (0)

Evropa