Evropa

Let kojim se tražioci azila prebacuju iz Velike Britanije u Ruandu mogao bi da bude blokiran

Komentari

Autor: BBC

14/06/2022

-

23:21

Let kojim se tražioci azila prebacuju iz Velike Britanije u Ruandu mogao bi da bude blokiran
Tanjug/AP Photo/Alastair Grant, File - Copyright Tanjug/AP Photo/Alastair Grant, File

veličina teksta

Aa Aa

U poslednjem trenutku izbila je pravna bitka u vezi sa prvim letom kojim je iz Velike Britanije u Ruandu trebalo da budu prevezeni tražioci azila. Evropski sud za ljudska prava (ECHR) saopštio je da je blokirao odlazak jednog od sedam putnika koji bi trebalo da krenu večeras..

Sudija trenutno ispituje validnost odlaska preostalih šestoro putnika, pa i dalje nije jasno da li će let biti blokiran. Velika Britanija obično sledi hitne sudske odluke da ne uklanja ljude, prenosi BBC.

U saopštenju koje je objavljeno nekoliko sati pre planiranog polaska leta, Evropski sud za ljudska prava je rekao da je odobrio "hitnu privremenu meru" u slučaju jednog Iračanina, poznatog samo kao "KN".

Muškarac koji ima oko 50 godina napustio je Irak ranije ove godine i prešao Lamanš da bi stigao do Velike Britanije, umesto da zatraži azil u nekoj drugoj evropskoj zemlji. Doktori su tada rekli da je možda bio žrtva torture.

Advokati KN su u ponedeljak podneli peticiju pred ECHR, nakon što je sudija u Londonu odbio njegov zahtev da ne bude deportovan. Evropski sud je ukazao da KN ne bi trebalo da bude prebačen u Ruandu do tri nedelje nakon što se konačna odluka o slanju tražilaca azila donese na sudovima u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Evropski sud za ljudska prava je rekao da se zahtevi poput ovih odobravaju samo u "izuzetnim slučajevima, kada bi se podnosioci predstavke u suprotnom suočili sa realnim rizikom od nepovratne štete". Ta odluka je u suprotnosti sa presudom sudija u Londonu, koje nisu utvrdile neposredan rizik za bilo koju osobu za koju je odlučeno da bude poslata u Ruandu.

Sudija Višeg suda presudio je prošlog petka da bi trebalo da se izvrši potpuna revizija politike deportacije u Ruandu - ali da bi se ministarka unutrašnjih poslova Priti Patel ponašala u skladu sa zakonom ukoliko u međuvremenu odluči kako bi trebalo neke od tražilaca azila poslati tamo.

Ako se utvrdi da je politika nezakonita, neki od onih koji su poslati mogli bi da budu vraćeni u Veliku Britaniju. Evropski sud za ljudska prava, sa sedištem u Strazburu, rekao je da je na njihovu odluku uticala zabrinutost koju je izrazila agencija UN za izbeglice da tražioci azila poslati u Ruandu možda neće moći da dobiju pravično saslušanje, ili će tamo boraviti u nesigurnim uslovima.

U ponedeljak je najviši sud Velike Britanije, Apelacioni sud, odlučio da bi prvi let koji će prevesti tražioce azila u Ruandu može da se održi, i time je podržana odluka Višeg suda da je ovakva politika vlade u "javnom interesu".

Ranije danas, četvorici muškaraca za koje je takođe predviđeno da budu na ovom letu, odbijene su žalbe.

Ministarka spoljnih poslova Liz Tras insistirala je da će let biti održan danas, ali je kasnije portparol Dauning strita rekao da, s obzirom na pravne izazove, nije potpuno izvesno da će se to i dogoditi.

Britanski premijer Boris Džonson branio je ovu odluku vlade, rekavši da će zakon morati "dosta da bude izmenjen" kako bi mogao da pomogne tražiocima azila. Organizacije za ljudska prava, dobrotvorne organizacije i Engleska crkva kritikovale su ovakvu politiku, uz zabrinutost zbog stanja ljudskih prava u Ruandi.

Međutim, portparolka vlade Ruande Jolande Makolo rekla je da "plan nije ni nemoralan, niti je u pitanju kazna, jer Afrika nije samo mesto problema, već i mesto rešenja".

Zašto britanska vlada šalje ljude u Ruandu?

U pitanju je odluka za koju iz Dauning strita kažu da je doneta u sklopu mera koje bi ljude odvratili od toga da ilegalno ulaze u Veliku Britaniju, odnosno da ilegalno prelaze Lamanš. Probni period trebalo bi da traje pet godina.

Tokom ovog perioda, neki tražioci azila koji ne mogu da ga dobiju u Velikoj Britaniji biće prebačeni u Ruandu, gde će takođe moći da podnesu zahtev za azil. Tamo mogu da dobiju trajan izbeglički status, a ako im ni to ne uspe, onda mogu da traže azil u toj zemlji kao "bezbednoj zemlji trećeg sveta", navodi BBC.

Ova politika je uglavnom uperena ka mladim ljudima koji dolaze uz pomoć metoda koje britanska vlada naziva "ilegalnim, opasnim ili nepotrebnim", kao što je sakrivanje u malim čamcima ili kamionima.

Svi koji ilegalno pokušaju da uđu u UK mogu biti poslati u Ruandu, a iako je prvobitno planirano da ih na večerašnjem letu bude 37, taj broj je smanjen na sedmoro nakon intervencije organizacija za ljudska prava.

Iz vlade Ruande rekli su da imaju dovoljno kapaciteta za 1.000 tražilaca azila, ali da bi mogli da ih prime i više ukoliko to bude neophodno.

Ovaj dogovor takođe podrazumeva i da Ruanda može zatražiti od UK da ipak primi one tražioce azila koji su "najranjiviji", aali organizacije i advokati koji zastupaju tražioce azila svejedno su preduzeli niz akcija kako bi sprečili bilo kakvo slanje ovih ljudi u Ruandu.

Komentari (0)

Evropa