Evropa

Ubistvo sekirom privatnog detektiva iz 1987. godine otkrilo korupciju u londonskoj policiji

Komentari

Autor: Euronews

18/06/2021

-

07:01

Ubistvo sekirom privatnog detektiva iz 1987. godine otkrilo korupciju u londonskoj policiji
Ubistvo sekirom privatnog detektiva iz 1987. godine otkrilo korupciju u londonskoj policiji - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

"Sistemski propusti" i "propusti pojedinih oficira", samo su neki od zaključaka pronađenih u najnovijem izveštaju kako se londonska policija odnosila prema ubistvu sekirom privatnog detektiva Danijela Morgana iz 1987. godine.

Njegova porodica i dalje ne zna pravu istinu i šta se zaista dogodilo, iako je od ubista Morgana na parkingu jednog paba prošlo 34 godine, tokom kojih je sprovedeno pet istarga.  

Osmogodišnja istraga ubistva koštala je oko 18,6 miliona evra, a nalazi komisije konačno su objavljeni 15. juna u izveštaju od 1.200 stranica.

Londonska policija nije bila iskrena prema porodici Danijela Morgana i javnosti i dužni su im izvinjenje, prenosi Euronews.

profimedia

Danijel Morgan

Svrha istrage bila je istražiti tvrdnje o umešanosti policije u Morganovo ubistvo i korupciju u njihovim redovima.

"Porodica Danijela Morgana teško je patila zbog nemogućnosti da se njegove ubice izvedu pred lice pravde, neopravdanih uveravanja, dezinformacija i poricanja propusta u istrazi. Metropoliten policija takođe više puta nije uspela da temeljno i kritički pogleda na prošle propuste. Skrivanje ili negiranje propusta, zbog održavanja reputacije u javnosti, nije pošteno i predstavlja oblik institucionalne korupcije", rekao je advokat porodice Radžu Bat na konferenciji za novinare nakon objavljivanja izveštaja.

Policija se izvinjava i nudi nagradu za informaciju

Londonska policija saopštila je u utorak da "duboko žali zbog neuspeha da privede pravdi odgovorne za ubistvo Danijala Morgana". 

"Nema sumnje da su naši propusti dodatno uticali na bol koju trpi Danijelova porodica i zbog toga se duboko izvinjavamo", navodi se u saopštenju.

Britanska policijska služba sada nudi jednu od svojih najvećih nagrada u vrednosti od 58.000 evra za informacije koje vode ka uspešnom krivičnom gonjenju odgovornih za ubistvo.

Sprega medija i policije

Danijelov brat Alaster Morgan objavio je knjigu "Neispričano: izlaganje istine o ubistvu Danijela Morgana".

On želi da ukaže na brojne nepravilnosti u istrazi zbog korupcije i nesposobnosti službenika. Dugo je sumnjao u saradnju medijskih organizacija i organa reda.

"U ovoj priči postoje tri elementa. Tu su policija i ubice. Onda imamo vladu, a tu je i štampa", rekao je Alster. 

Danijelov partner u detektivskoj firmi bio je Džonatan Ris, koji je imao bliske veze sa lokalnim policajcima. Alaster je tvrdio da je trebalo odgovoriti na mnoga pitanja o poreklu i umešanosti Risa.

"Ovaj momak je imao kontakte u policiji. Ono što tada nisam shvatio je da je to išlo mnogo, mnogo duboko. Bilo je mračnih uglova u tim vezama kojih nisam bio potpuno svestan", rekao je Danijelov brat.

Ris je bio jedan od četvorice muškaraca optuženih za Morganovo ubistvo 2008. Oni su kasnije oslobođeni kada je slučaj zastareo.

Jedan od optuženih bio je detektiv Sid Fileri, blizak Risov prijatelj koji je, nakon Danijelovog ubistva, postao partner u detektivskoj agenciji. 

profimedia

 

Danijel je imao 37 godina kada je ubijen. Iza sebe je ostavio suprugu i dvoje dece.
 
Ris i Fileri postali su osumnjičeni za ubistvo i policija je počela da nadgleda njihove aktivnosti. To je dovelo do toga da je Ris uhapšen zbog podmetanja kokaina nevinoj supruzi klijenta koji se borio za starateljstvo u brakorazvodnoj parnici. On je 2000. osuđen na sedam godina zatvora zbog ovog krivičnog dela.

Fileri je osuđen tri godine kasnije zbog posedovanja nepristojnih slika dece na računaru koji su zaplenili istražitelji. Dobio je trogodišnji nalog za rehabilitaciju u zajednici.

Nova istraga pokrenuta je 2006. godine, a vodio ju je službenik Skotland Jarda Dejv Kuk. Kuk je bio oženjen voditeljkom BBC Džeki Hejms, čiji su telefon hakovali novinari. 

Čvrsti dokazi o pokušaju diskreditacije istražitelja

U novom izveštaju spominju su dokazi koji "vrlo snažno sugerišu da su  aktivnosti koje su pretrpeli Kuk, njegova supruga i porodica organizovali bivši detektivi Fileri i Alek Marunčak s ciljem diskreditovanja službenik Skotland Jarda.

Tu su i dokazi knjigovođe Risove firme, koja je tamo radila nakon Morganovog ubistva. Rekla je da je čula da je firma platila račun na kreditnoj kartici i školarinu za decu urednika News of the World Aleka Marunčaka.

Nova istraga navela je nekoliko novih svedoka, uključujući neke organizovane kriminalce. Ris i dvojica njegovih rođaka, Geri i Glen Vajn, zajedno sa još jednim muškarcem, optuženi su za ubistvo.

Fileri je optužen za izvrtanje pravde, ali slučaj obustavljen 2011. godine nakon što je utvrđeno da su neki doušnici dali lažne dokaze.

Kasnije je otkriveno da je svedok bio poznati kriminalac kojeg je Ris zaposlio da vodi račune firme. 

"Otkrio sam da se unosan posao odvijao između novinara, s jedne strane, policije i osumnjičenih za ubistvo mog brata", rekao je Alaster.

Objavljivanje izveštaja odložio je britanski ministar unutrašnjih poslova Priti Patel. To je izazvalo kritike opozicionih političara da je bilo pokušaja da se zataškaju detalji izveštaja, što bi moglo da otkrije ulogu medijskog carstva Ruperta Murdoka.

"Ljudi veoma bliski prijateljima u News International možda bi želeli da odlože ili čak spreče ovu publikaciju", rekao je poslanik laburista Kris Brajant.

Ministarstvo unutrašnjih poslova insistiralo je da se proveri izveštaj u vezi sa nacionalnom bezbednošću.

Komentari (0)

Evropa