Evropa

Prvi slučaj asistiranog samoubistva u Italiji: Federiko sam sebi dao smrtonosne lekove, preminuo uz članove porodice

Komentari

Autor: Tanjug

16/06/2022

-

21:54

Prvi slučaj asistiranog samoubistva u Italiji: Federiko sam sebi dao smrtonosne lekove, preminuo uz članove porodice
Tanjug/AP/Laurent Gillieron - Copyright Tanjug/AP/Laurent Gillieron

veličina teksta

Aa Aa

Italijan Federiko Karboni, koji je ostao paralizovan pre 12 godina posle saobraćajne nesreće, preminuo je danas, što je prvi slučaj asistiranog samoubistva u Italiji, saopštilo je Udruženje Luka Koskioni koje se dugo zalaže za legalizaciju eutanazije.

Karboni (44) je preminuo uz članove porodice pored njegovog kreveta nakon što je sam sebi dao smrtonosne lekove uz pomoć specijalno dizajnirane mašine, preneo je Rojters.

"Ne poričem da mi je žao što se opraštam od života", rekao je Karboni, prenelo je Udruženje Luka Koskioni, koje mu je pomoglo da savlada otpor sudova i zdravstvenih vlasti.

"Učinio sam sve što sam mogao da živim najbolje što sam mogao uz invaliditet, ali sada sam na kraju svojih snaga i psihički i fizički", istakao je Karboni.

Ustavni sud Italije otvorio je put za asistirano samoubistvo 2019. godine, suočen sa žestokim protivljenjem konzervativnih partija i Rimokatoličke crkve, ali je naveo da lokalne zdravstvene vlasti moraju da razmotre i odobre svaki zahtev.

Karboni je konačno dobio dozvolu da primi smrtonosne lekove prošlog novembra, nakon što je dobio dva sudska spora i prevazišao prvobitno odbijanje zdravstvenih zvaničnika.

U konačnoj presudi, etičko veće je navelo da Karbonijevo stanje ispunjava uslove koje je postavio Ustavni sud, koje uključuje hroničnu i nepovratnu patologiju koja uzrokuje patnju koju osoba smatra nepodnošljivom.

Komentari (0)

Evropa