Evropa

Putin na forumu u Sankt Peterburgu: Ekonomski "blickrig" protiv Rusije nije imao šanse

Komentari

Autor: Tanjug

17/06/2022

-

15:14

Putin na forumu u Sankt Peterburgu: Ekonomski "blickrig" protiv Rusije nije imao šanse
Putin na forumu u Sankt Peterburgu: Ekonomski "blickrig" protiv Rusije nije imao šanse - Copyright Tanjug/AP/Sergei Bobylev/TASS Host Photo Agency Pool

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da "vladajuće elite na Zapadu žive u iluzijama i ne žele da uoče promene". Osim toga, rekao je i da "ekonomski blickrig protiv Rusije nije imao šanse" dodajući sa su se sankcije pokazale kao "mač sa dve oštrice". Putin se obratio na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu na kome su glavne teme: ruska ekonomija, kriza u svetu i operacija u Ukrajini.

"To nanosi uporedivu, ako ne i veću štetu samim ideolozima i projektanitima", rekao je ruski lider. Kako je dodao, ruske vlasti korak po korak normalizuju ekonomsku situaciju.

"Evropska unija gubi globalnu konkurentnost zbog sankcija protiv Rusije za mnoge buduće godine, a tempo rasta evropske ekonomije se smanjuje", rekao je on. On je naveo da je Zapad izgradio sankcije prema Rusiji na lažnoj pretpostavci da njena ekonomija nije suverena, ignorišući promene poslednjih godina.

"Sama konstrukcija zapadnih sankcija izgrađena je na lažnoj tezi da Rusija, sa stanovišta ekonomije, nije suverena i da je kritično ranjiva. Toliko su bili poneseni širenjem mitova o zaostalosti Rusije i njene slabe pozicije u svetskoj ekonomiji i trgovini u koje i sami, po svemu sudeći, veruju“, rekao je predsednik Rusije. 

Prema njegovim rečima, kada su planirali svoj "ekonomski blickrig" Zapad "nije primetio, zapravo je ignorisao stvarne činjenice o tome kako se Rusija promenila poslednjih godina“.

"A takve promene su rezultat našeg planiranog rada na stvaranju održive makroekonomske strukture za obezbeđenje prehrambene bezbednosti, sprovođenje programa zamene uvoza, formiranje sopstvenog platnog sistema, itd", naglasio je.

On je priznao da su sankcije postavile mnoge teške zadatke za zemlju: neka preduzeća i dalje imaju problema sa komponentama, brojna tehnološka rešenja postala su nedostupna domaćim kompanijama, a logistika je poremećena.

"Ali, s druge strane, sve ovo otvara nove mogućnosti za nas. Često pričamo o tome, ali to je istina“, naveo je.

Lider Rusije je rekao i da je Moskva svesna neformalnih razgovora evropskih lidera u kojima se razgovaralo o zabrinjavajućim perspektivama: da bi sankcije mogle da budu primenjene ne samo protiv Rusije, već i protiv svake nepoželjne države.

"Zemlje 'zlatne milijarde' i dalje smatraju sve ostale svojim kolonijama, drugom rasom", rekao je dodajući da "kolege na Zapadu pokušavaju da se suprotstave toku istorije i misle u kategorijama prošlog veka".

Prema Putinovim rečima, sadašnje promene u ekonomiji i međunarodnoj politici su tektonske i revolucionarne. SAD su proglasivši pobedu u Hladnom ratu svoje interese proglasile svetim, upozorio je predsednik Rusije i dodao da je u takvim uslovima svet postao nestabilan.

"Operacija u Ukrajini iznuđena"

Predsednik Rusije Vladimir Putin ponovio je danas da je, kako je rekao, "specijalna vojna operacija" u Ukrajini bila iznuđena i neophodna i naglasio da će "svi zadaci te operacije biti ispunjeni do kraja".

"Specijalna vojna operacija Rusije u Ukrajini odluka je suverene države, zasnovana na pravu da brani svoju bezbednost. U takvoj situaciji, uzimajući u obzir rizike i pretnje koji su u porastu, odluka Rusije o sprovođenju specijalne vojne operacije bila je iznuđena", kazao je on.

"Teška, ali, bezuslovno, iznuđena i neophodna. To je odluka suverene zemlje koja ima bezuslovno pravo, zasnovano na Povelji UN, da čuva svoju bezbednost", istakao je Putin.

"Svi zadaci operacije će biti ispunjeni, a zalog tome je hrabrost i heroizam vojnika, konsolidacija društva", naveo je predsednik Rusije.

Prema njegovim rečima, "ruski vojnici brane pravo Rusije na slobodan i bezbedan razvoj, boreći se protiv pseudovrednosti, degradacije i dehumanizacije".

Tanjug/AP/Sergei Bobylev/TASS Host Photo Agency Pool

 

"Zapad nastavlja da pumpa Ukrajinu oružjem, ne žaleći novac za širenje rusofobije", istakao je Putin na Međunarodnom ekonomskom forumu.

On je naveo da se svi koji nastavljaju da sarađuju sa Rusijom nalaze se pod pritiskom evropskih država i suočavaju se s direktnim pretnjama.

"Sa Kosovom postavljen presedan"

Rusija ima svako pravo da prizna republike u Donbasu po Povelji Ujedinjenih nacija, izjavio je Putin i ponovo kao primer za presedan naveo proglašenje kosovske nezavisnosti.

"Kada je Kosovo proglasilo nezavisnost, Međunarodni sud pravde, pritisnut od zapadnih zemalja, presudio je da je po Povelji UN, kada je zemlja proglasila nezavisnost, nije bilo potrebne da traži dozvolu od centralne vlade. Tada je postavljen presedan", kazao je Putin, preneo je TASS.

On na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu rekao da to znači da republike Donbasa nisu morale da traže od Kijeva dozvolu na nezavisnost (samoproglašene Luganska i Donjecka Narodna Republika).

"Oni su proglasili nezavisnost. Da li smo imali pravo da ih priznamo? Naravno da jesmo", izričit je Putin.

"Rusija nema ništa protiv da Ukrajine uđe u EU"

Rusija nema primedbe da se Ukrajina priključi Evropskoj uniji, koja nije vojna organizacija, izjavio je Putin.

"EU nije vojna organizacija ili vojno-politički blok, za razliku od NATO. Uvek smo govorili, i uvek ću reći da je naš stav vrlo jasan po ovom pitanju. Mi nemamo ništa protiv ulaska Ukrajine", istakao je Putin na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, preneo je TASS.

"Nikada nismo bili protiv ovoga (ulaska Ukrajine u EU). Uvek smo bili protiv vojnog razvoja ukrajinske teritorije, jer to ugrožava našu bezbednost. To je ono čemu smo se protivili. Ali što se tice ekonomske integracije - Zaboga, to je njihov izbor", rekao je Putin.

Istovremeno, naglasio je on, svrsishodnost prijema Ukrajine u Evropsku uniju, takođe, će samostalno odrediti EU.

"To je suverena odluka bilo koje zemlje - ući ili ne u ekonomske asocijacije, a posao ove ili one ekonomske asocijacije je da prima nove članove ili ne. Neka same zemlje EU odluče u kojoj meri je to moguće i izvodljivo. Da li će to biti od koristi ili štete za Ukrajinu, to je u potpunosti njihova stvar, stvar ukrajinskog naroda i ukrajinskog rukovodstva danas", zaključio je Putin.
 

Komentari (0)

Evropa