Evropa

Micotakis želi komunikaciju s Turskom uprkos tenzijama: "Međunarodno pravo je na strani Grčke"

Komentari

Autor: Tanjug

17/06/2022

-

19:51

Micotakis želi komunikaciju s Turskom uprkos tenzijama: "Međunarodno pravo je na strani Grčke"
Micotakis želi komunikaciju s Turskom uprkos tenzijama: "Međunarodno pravo je na strani Grčke" - Copyright Tanjug/AP, Tanjug AP/Thanassis Stavrakis, Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Grčki premijer Kirijakos Micotakis izjavio je danas da želi da zadrži otvoren kanal komunikacije sa Turskom uprkos oštroj retorici koja je pojačala tenzije između dva suseda.

Problemi između dve članice NATO-a nedavno su se ponovo pojavili, kada je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao da Grčka prestane da naoružava ostrva u Egejskom moru koja bi trebalo da imaju demilitarizovani status prema međunarodnim ugovorima, prenosi Rojters.

Grčka odbacuje tvrdnje Turske kao neosnovane, a Micotakis, koji je govorio na Kipru, rekao je da je međunarodno pravo na strani Grčke.

"Ostavićemo po strani svaku retoriku koja odstupa od pravila dobre diplomatske prakse", rekao je premijer tokom sastanka sa kiparskim predsednikom Nikosom Anastasijadesom u Nikoziji.

On je dodao da veruje da je ovaj pristup ispravan i da će sve "ubrzo vratiti u mirnije vode, uz uvek otvorene kanale komunikacije".

Erdogan je prekinuo bilateralne razgovore zbog spora o kršenju vazdušnog prostora, a Micotakisa je optužio i da pokušava da blokira prodaju borbenih aviona F-16 Turskoj kada je grčki premijer posetio Vašington u maju.

Rojters navodi da su te dve zemlje u sukobu oko niza pitanja - od granica pomorskih i vazdušnih prostora do potencijalnih izvora energije na Mediteranu i etnički podeljenog Kipra.

Komentari (0)

Evropa