Evropa

Tropski talas oborio temperaturne rekorde u Španiji i Francuskoj - požare nemoguće zaustaviti (VIDEO)

Komentari

Autor: AP, Guardian, T.T.

18/06/2022

-

14:29

Tropski talas oborio temperaturne rekorde u Španiji i Francuskoj - požare nemoguće zaustaviti (VIDEO)
Tropski talas oborio temperaturne rekorde u Španiji i Francuskoj - požare nemoguće zaustaviti (VIDEO) - Copyright AP Photo/Manu Fernandes/Daniel Cole/Bob Edme

veličina teksta

Aa Aa

Francuska, Španija i druge zapadnoevropske zemlje trenutno su na udaru afričkog subtropskog talasa zbog kojeg su oboreni rekordi u temperaturama što je povećalo opasnost od šumskih požara, ali izazvalo i zabrinutost oko efekata klimatskih promena. 

Temperature su u nekim delovima Francuske juče prešle 40. podeljak, te ove vremenske prilike predstavljaju vrhunac junskog toplotnog talasa, koji je u skladu sa upozorenjima naučnika da će se takve pojave dešavati ranije nego uobičajeno zbog klimatskih promena.

Štaviše, francuska državna meteorološka prognoza Meteo Frans saopštila je da su junski temperaturni rekordi još u petak oboreni u 11 oblasti i da bi danas u nekim oblastima moglo biti čak do 42 stepena Celzijusa, prenosi "Gardijan".

S druge strane, zbog visokih temperatura sedmi dan zaredom Španija se bori sa šumskim požarima, a temperature su u mnogim gradovima danas porasle na 43 stepena Celzijusa u mnogim gradovima.

Suša, vetar i 43 stepena

U Španiji su danas izmerene najviše rane letnje temperature u poslednjih nekoliko decenija, a u prognozama nacionalne meteorološke službe AEMET se najavljuje da će temperatura dostići od 40 do 42 stepena Celzijusa u Saragosi na severoistoku zemlje i u oblastima Navara i La Rioha na severu Španije, prenosi Rojters.

U selu Baldomar, u srcu Katalonije, Jedinica za vanredne situacije udružila je snage sa regionalnim vatrogascima kako bi suzbili dva velika požara koji prete selima, ali i hiljadama hektara obradivog zemljišta.

Ono što nikako ne ide u prilog ovoj situaciji jeste i činjenica da se region trenutno suočava sa nesezonskom sušom u kombinacijisa izuzetno visokim temperaturama za kasno proleće.

 

Viktor Resko de Dios, profesor šumarskog inženjerstva na Univerzitetu u Leidi, rekao je da "koncept sezone požara gubi smisao".

"Imamo sezonu požara tokom cele godine. Jedna od velikih promena koja nam dolazi sa klimatskim promenama jeste duže trajanje sezone požara", rekao je on za AP.

Josep Galseran, gradonačelnik Baldomara kaže da je te požare gotovo nemoguće zaustaviti.

"Pre neki dan su vatrogasci pokušavali da ugase požar iz vazduha. Ali, to je bilo beskorisno jer ne možete zaustaviti vatru po tako visokim temperaturama i sa vetrom", dodao je.

Vrhunac toplotnog talasa u nedelju

Zvaničnici su istakli da se nadaju da će toplotni talas, koji se desio najranije u poslednjih nekoliko decenija, početi da jenjava u nedelju.

Intenzivne temperature i nedostatak kiše pomogli su širenju požara širom Španije, a AP prenosi da su vatrogasci dovedeni do granica iscrpljenosti.

Špansko ministarstvo za ekološku tranziciju kaže da je 75 odsto španske zemlje podložno dezertifikaciji, a šumski požari, nedostatak kiše i visoke temperature dodatno povećavaju ove procente.

Komentari (0)

Evropa