Evropa

Izlaznost do podneva veća nego u prvom krugu izbora u Francuskoj

Komentari

Autor: Tanjug

19/06/2022

-

13:45

Izlaznost do podneva veća nego u prvom krugu izbora u Francuskoj
Izlaznost do podneva veća nego u prvom krugu izbora u Francuskoj - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Izlaznost do 12.00 časova u drugom krugu parlamnetarnih izbora u Francuskoj iznosi 18,99 odsto, što je više u odnosu na prvi krug, javila je danas francuska BFM TV. 

Prošle nedelje, izlaznost u prvom krugu do podneva iznosila je 18,43 procenata. Na prethodnim parlamentranim izborima održanim 2017. godine, izlaznost u kontinentalnoj Francuskoj iznosila je 17,75 odsto.

Glasanje je počelo jutros u 08.00 časova, a dve najjače političke grupacije, koalicija okupljena oko predsednika Emanuela Makrona i levičarski savez Žan-Lika Melanšona, ušle su sa gotovo istim brojem glasova osvojenih u prvom krugu.

Prema istraživanju agencije Elab, koalicija šefa države Emanuela Makrona "Zajedno" mogla bi da osvoji između 255 i 295 mandata u skupštini koja ima 577 mesta, a levičarska koalicija Nupes Žan-Lika Melanšona između 150 i 200 poslaničkih mesta, što je veliki skok u odnosu na prethodne izbore.

Najavljuje se da će prvi izborni rezultati biti objavljeni po zatvaranju birališta, oko 20 časova.

Glasali Makron, Melanšon i Le Pen

Predsednik Francuske Emanuel Makron glasao je danas u drugom krugu parlamentarnih izbora u Tukeu, u 13.00 časova, kao i u prvom krugu izbora.

profimedia

 

On je iskoristio svoje biračko pravo na biračkom mestu u Pa-de-Kale i glasao je u pratnji supruge, javila je francuska BFM TV. Izlaznost u 12.00 časova u Pa-de-Kaleu bila je 18,95 odsto.

profimedia

 

Žan-Lik Melanšon glasao je u Marseju, dok je liderka krajnje desnice Marin Le Pen, koja za dlaku nije uspela da bude izabrana u prvom krugu parlamentarnih izbora, glasala u Enen Bomonu.

profimedia

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa