Evropa

Francuski sud potvrdio zabranu nošenja burkinija na javnim bazenima

Komentari

Autor: Euronews

21/06/2022

-

22:05

Francuski sud potvrdio zabranu nošenja burkinija na javnim bazenima
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Najviši administrativni sud Francuske potvrdio je nacionalnu zabranu nošenja kupaćih kostima za celo telo u javnim bazenima, piše Euronews.

Vlasti u Grenoblu osporile su zabranu "burkini" kupaćih kostima koje pojedine muslimanske žene nose iz verskih razloga.

Gradsko opštinsko veće izazvalo je kontroverzne reakcije širom zemlje u maju kada je ublažilo svoja pravila o kupaćim kostimima dozvoljenim u javnim bazenima.

Međutim, francuski Conseil d’Etat rekao je u utorak da bi dopuštanje burkinija "podrivalo princip neutralnosti javnih službi".

Gradonačelnik Grenobla Erik Piol tvrdi da bi ljudima koji koriste javne usluge, kao što su bazeni, trebalo dozvoliti da se oblače kako žele.

Međutim, protivnici kažu da je politika prekršila suštinsku sekularnu vrednost Francuske da se religija ne može koristiti za donošenje političkih odluka. Sudije Državnog saveta potvrdile da su novi propisi o kupaćim kostimima u Grenoblu imali za cilj samo "da zadovolje verske zahteve".

"Veoma specifično odstupanje koje je napravljeno... verovatno će uticati na pravilno funkcionisanje javnog servisa i jednak tretman korisnika", ocenio je sud.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanin napisao je na Tviteru da je presuda "pobeda zakona separatizma, sekularizma i šire, za celu Republiku".

Lokalni sud u Grenoblu ranije je presudio u korist zabrane burkinija, navodeći da bi ljudi trebalo da budu u mogućnosti da se "oslobode ovog pravila u verske svrhe".

Od 2016. godine, nekoliko lokalnih francuskih vlasti pokušalo je da zabrani nošenje burkinija na javnim mestima.

Liderka krajnje desnice Marin le Pen osudila je kupaći kostim kao "odeću islamističke propagande" i pozvala na dodatnu regulativu.

Ali 2019. godine, vlasti u severozapadnom gradu Renu su tiho ažurirale politiku higijene bazena kako bi dozvolile burkinije i druge vrste kupaćih kostima.

Komentari (0)

Evropa