Evropa

Makron razgovarao s liderima opozicije uključujući i Le Pen: "On sluša, ali da li čuje? Videćemo"

Komentari

Autor: Tanjug

21/06/2022

-

22:11

Makron razgovarao s liderima opozicije uključujući i Le Pen: "On sluša, ali da li čuje? Videćemo"
Le Pen i Makron - Copyright Tanjug/Ludovic Marin/Pool photo via AP

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Francuske Emanuel Makron razgovarao je danas sa liderima glavnih opozicionih političkih partija koje bi mogle da formiraju parlamentarne grupe u skupštini nakon izbora održanih u nedelju.

Razgovori su upriličeni u cilju iznalaženja "potencijalno konstruktivnih rešenja", saopšteno je iz Makronovog kabineta.

Kako javlja AP, Makron je razgovarao sa predstavnicima opozicionih stranaka u pokušaju da demonstrira da je otvoren za dijalog nakon što njegov centristički politički blok nije uspeo da osvoji apsolutnu većinu na parlamentarnim izborima.

Makronov blok Zajedno je osvojio 245 mesta na nedeljnim parlamentarnim izborima, 44 manje od broja potrebnog za osvajanje apslutne većine u parlamentu.

Levičarska koalicija Žana-Lika Melanšona osvojila je 131 mesto i postala glavna opoziciona snaga, a desničarsko Nacionalno okupljanje Marin Le Pen dobilo je 89 mandata.

Današnji sastanci u Jelisejskoj palati održani su nakon što je premijerka Elizabet Born, u skladu sa tradicijom, posle parlamentarnih izbora, danas i zvanično ponudila ostavku, koju je Makron odmah odbio i zadržao dosadašnji kabinet, prenosi AP.

Na sastanku bila i Marin Le Pen

Makron je danas primio u Jelisejskoj palati predstavnike opozicije i to predsednika Republikanaca Kristijana Žakoba, lidera Socijalističke partije Olivijea Fora i predstavnicu krajnje desnice Marin le Pen koja je posle sastanka sa predsednikom izjavila: "On sluša, ali da li čuje? Videćemo".

Ona je dodala da je šefu države rekla da će poslanici njene stranke biti deo opozicije, ali da ne žele da vrše "sistematsku opstrukciju" rada vlade.

Lider socijalista Olivije For rekao je novinarima da je "moguće ići napred", ali je istakao da socijalisti neće odobriti politiku koja bi bila u suprotnosti sa obavezama koje je Socijalistička partija preuzela pred Francuzima.

For se založio za meru koju je predložila i levičarska koalicija Nupes da se minimalna mesečna plata sa 1.300 evra podigne na 1.500 evra.

Makron se danas sastao i sa predstavnicima svoje stranke i njenim saveznicima.

Razgovori Makrona sa predstavnicima političkih partija predviđeni su i za sutra, dodaje AP.

Rojters je ranije javio da je izvor blizak Makronu rekao da će predsednik Francuske pozvati sve političke stranke koje mogu da formiraju parlamentarne grupe u novom parlamentu na razgovore danas i sutra, nakon što je njegova koalicija izgubila apsolutnu većinu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa