Evropa

Još traje veliki štrajk železničara u Velikoj Britaniji: Rastu cene goriva i troškovi života

Komentari

Autor: Tanjug

23/06/2022

-

13:38

Još traje veliki štrajk železničara u Velikoj Britaniji: Rastu cene goriva i troškovi života
Još traje veliki štrajk železničara u Velikoj Britaniji: Rastu cene goriva i troškovi života - Copyright Tanjug/AP Photo/Matt Dunham, Pool

veličina teksta

Aa Aa

U Velikoj Britaniji su nakon započetog velikog štrajka železničara i prosvetni radnici najavili štrajk, a ambasadorka Srbije u Londonu Aleksandra Joksimović kaže da konstantno rastu i cena goriva i sa njima i drugi troškovi života.

Oko 50.000 radnika započelo je u utorak najveći štrajk na železnici u poslednjih 30 godina u Velikoj Britaniji i napustilo radna mesta zbog spora oko plata, uslova rada i radnih mesta.

"Podaci od utorka govore da je 50.000 radnika u štrajku. Svakog drugog dana su u štrajku. U utorak, danas i u subotu su ključni dani i sindikat najavljuje da bi problem mogao potrajati mesecima, jer od svojih zahteva neće odustati. Već se spominje da će zakazatii nove datume štrajkova i to u špicu turističke sezone kada će ponovo zaustaviti železnički saobraćaj", rekla je ambasadorka Joksimović.

Na ulicama je potpuni kolpas pošto je svega 20 odsto kapaciteta nastavilo s funkcionisanjem. Saobraćaj je toliko gust da do mesta do kojeg se pre stizalo za pola sata, sada treba čak tri sata. Zahtevi sindikata, kako je kazala ambasadorka, su višestruki.

"Njihovi zahtevi usmereni su na očuvanje radnih mesta i na zarade, traže povišicu primanja od sedam odsto. Vlada je uložila 16 milijardi funti kako bi pomogla funkcionisanje železnice tokom pandemije i jedan broj radnih mesta postao je višak. S druge strane, stalne su kritike na račun železnice koja je, kako tvrdi deo javnosti u Britaniji, na nivou i u stilu sedamdesetih godina prošlog veka. Nema napretka u pregovorima, a aktuelni štrajk preti da ugrozi i druge oblasti života u Britaniji", rekla je Joksimovićeva.

Pretnje otkazima

Kako je rekla, vlada sindikalcima koji štrajkuju preti otkazima, a već se špekuliše i o drugim zaposlenima koji bi mogli stupiti u štrak i to su u prvom redu nastavnici u školama.

Svakog dana se vode velike debate u kojima se težište odgovornosti stavlja i na sindikat i na rukovodstvo železničke kompanije koja je u vlasništvu britanske vlade, pa i na samu vladu koja je odredila okvir u kom se, u finansijskom smislu, železnica Britanije može kretati. To je izazvalo i ozbiljne političke debate, rekla je amabasadorka.

Osim velikih problema u saobraćaju, Velika Britanija se od početka godine suočila i sa ozbiljnom finansijskom krizom i opadanjem standarda građana.

"Posle Bregzita i pandemije, rat u Ukrajini doveo je do poremećaja na tržištu energenata. Cena benzina i dizela trenutno iznosi 1,88 i 1,94 funte. Konstantno raste cena goriva, a s njima i troškovi života. U ovom trenutku porast cena hrane i drugih troškova života najveći je u poslednjih 40 godina", navela je ona.

Navodi da su grejanje i struja samo u aprilu poskupeli 57 odsto, kao i da je inflacija u aprilu bila devet odsto. Procena centralne banke za drugu polovinu godine je da će inflacija dostići 11 odsto.

Radnici traže da se plate nivelišu sa porastom troškova života i inflacijom, rekla je ambasadorka. Velika Britanija značajno je u drugačijoj situaciji u odnosu na zemlje u EU.

Takođe, kaže da zemlje EU imaju mnogo veću zavisnost od ruskih energenata nego Britanija koja je iz Rusije uvozila svega tri odsto energenata. U Velikoj Britaniji nije problem količina energenata već cena, jer kriza u Ukrajini neprekidno podiže cene na globalnom nivou. Navela je da je u oktobru bilo prvo povećanje cena struje i grejanja, onda drastično u aprilu, a sledeće povećanje je već najavljeno za oktobar i iznosiće 27 odsto.

To znači da će cene energenata porasti za više od 100 odsto u odnosu na oktobar prošle godine, kaže i dodaje da postoji nešto što se zove maksimalna cena po domaćinstvu za struju i grejanje i ona je porasla za 700 funti na godišnjem nivou.

Joksimovićeva je rekla da troškovi života dramatično rastu i da u velikom procentu Britanci neće moći da odgovore na finansijske zahteve, kao i da će veliki broj porodica doći do ivice siromaštva.

Dodaje da se spominje se privremeno kreditiranje u vezi sa računama za struju i grejanje, ali da to nije jednokratna pomoć već kredit koji će građani morati da vrate.

Komentari (1)

Evropa