Evropa

Habek: Smanjene isporuke gasa su ekonomski napad na Nemačku

Komentari

Autor: Tanjug

23/06/2022

-

18:15

Habek: Smanjene isporuke gasa su ekonomski napad na Nemačku
Robert Habek - Copyright Tanjug/AP/Michael Sohn

veličina teksta

Aa Aa

Nemačka je danas pokrenula drugu fazu svog kriznog plana za vanredne situacije u energetskom sektoru, kao odgovor na smanjenje isporuka ruskog gasa, ali nije dozvolila komunalnim preduzećima da prebace rastuće cene energenata na potrošače u najvećoj evropskoj ekonomiji.

"Ne smemo da se zavaravamo: smanjenje snabdevanja gasom je ekonomski napad na nas od strane (ruskog predsednika Vladimira) Putina", izjavio je ministar ekonomije Robert Habek, dodajući da će Nemci morati da smanje potrošnju, prenosi Rojters.

On je ocenio da je „Putinova strategija očigledno da stvori nesigurnost, da podigne cene i da nas podeli kao društvo" .

"To je ono sa čim se borimo. Nadajmo se da će racionalizacija potrošnje gasa moći da se izbegne, ali ne može biti isključena", rekao je Habek.

Shodno drugoj fazi trodelnog kriznog plana, Berlin će obezbediti kreditnu liniju od 15 milijardi evra (15,76 milijardi dolara) za punjenje skladišta gasa. Pored toga, ovog leta će biti pokrenut model aukcija za gas kako bi se podstakli industrijski potrošači na štednju gasa.

Podizanje nivoa uzbune u Nemačkoj povodom situacije s gasom predstavlja novu eskalaciju u sukobu između Evrope i Moskve od ruske invazije na Ukrajinu, koji je razotkrio zavisnost 27-članog bloka od ruskog gasa i izazvao frenetičnu potragu za alternativnim izvorima energije, navodi Rojters.

Zbog smanjenog dotoka ruskog gasa gasovodom Severni tok 1, ove nedelje su se oglasile pojedine institucije i stručne organizacije s upozorenjima da bi Nemačka mogla da padne u recesiju ako se isporuke iz Rusije u potpunosti zaustave.

Gasprom je prošle nedelje smanjio protok gasa gasovodom Severni tok 1 preko Baltičkog mora na samo 40 odsto kapaciteta. Iz Rusije su negirali da je smanjenje isporuka učinjeno s predumišljajem, a gasni gigant Gasprom je okrivio za nastalu situaciju zapadne sankcije koje sprečavaju nemačku kompaniju Simens Enerdži da vrati servsiranu opremu iz Kanade u Rusiju.

Cena gasa na referentnom holandskom veleprodajnom tržištu za isporuku u julu porasla je jutros za čak 4,0 posto, na 131,50 evra po megavat-satu (MWh), ali se kasnije stabilizovala na 128 evra/MWh.

Planirano je da se redovno godišnje održavanje gasovoda Severni tok 1 sprovede od 11. do 21. jula, kada će protok biti potpuno obustavljen, napominje britanska agencija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa