Evropa

Prajd u Oslu otakazan zbog sinoćnje pucnjave - policija istražuje incident kao "teroristički akt"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/06/2022

-

10:34

Prajd u Oslu otakazan zbog sinoćnje pucnjave - policija istražuje incident kao "teroristički akt"
Prajd u Oslu otakazan zbog sinoćnje pucnjave - policija istražuje incident kao "teroristički akt" - Copyright Tanjug AP/Javad Parsa/NTB via AP

veličina teksta

Aa Aa

Prajd koji je trebalo da se danas održi u Oslu, otkazan je nakon pucnjave koja se desila kasno sinoć u norveškoj prestonici. U pucnjavi su dve osobe ubijene, a najmanje 21 je povređena. Veruje se da je osumnjičeni za ovaj napad radikalni islamista kji ima istoriju mentalnih bolesti, saopštila je danas norveška obaveštajna služba PST.

Osumnjičeni, čije ime policija nije imenovala, poznat je službama bezbednosti od 2015. godine, navodi PST, prenosi Rojters. Policiija je zaražila od organizatora da se događaj ne održi, i to nakon što se pucnjava dogodila u dva bara, od kojih je jedan gej klub. 

Nakon "saveta i preporuka policije, svi događaji u Oslu, koji imaju veze sa Prajdom, se otkazuju", napisali su organizatori ove manifestacije na svom Fejsbuku gde su takođe zamolili sve one "koji su planirali da učestvuju u Prajdu, da se ne pojavljuju".

Tanjug AP/Javad Parsa/NTB via AP

 

Novreška policija saopštila je da se sinoćna pucnjava tretira kao "teroristički čin", piše Euronews. Pucnjava se dogodila oko jedan sat iza ponoći po lokalnom vremenu.

Tanjug AP/Hakon Mosvold Larsen/NTB Scanpix via AP

 

Uhapšen je jedan osumnjičeni ubrzo nakon pucnjave. Reč je o muškaracu starom 42 godine. Optužen je za ubistvo, pokušaj ubistva i krivično delo terorizma, rekao je tužilac Kristijan Hatlo novinarima, prenosi CNN. On je naveo da je reč o norveškom državljaninu poreklom iz Irana i da je on od ranije "poznat policiji", ali je do sada kažnjavan samo zbog lakših krivičnih dela.

Mesto zločina se protezalo na više lokacija ,od kluba "London pab" preko još jednog kluba u blizini, kao i okolnih uličica, a u jednoj od njih je ubica ubrzo uhapšen, samo nekoliko minuta nakon otvaranja vatre, saopštio je zvaničnik policije Tor Barstad, preneo je Rojters.

Inače, "London pab" je popularan gej bar i noćni klub u centru Osla, u kome je za danas bila planirana godišnja Parada ponosa. Osumnjičeni je tokom pucnjave bio naoružan sa dva oružja, saopštila je policija, ali nije rečeno koje je oružje koristio zbog istrage koja je u toku, naveo je CNN.

Tanjug AP/Javad Parsa/NTB via AP

 

U vreme konferencije za štampu, policija je pokušala da ispita osumnjičenog, ali još uvek nije uspela u tome, saopštili su zvaničnici. Osumnjičeni je odveden u policijsku stanicu, a policija je za CNN saopštila da trenutno nema drugih osumnjičenih.

"Video sam muškarca s torbom u ruci. Izvukao je pištolj i počeo da puca", saopštio je novinar Olav Reneberg, koji je svedok pucnjave u glavnom gradu Norveške, navodi Rojters.

Jedna žena je rekla listu Verdens Gang da je napadač pažljivo nišanio svoje mete.

" Kada sam shvatila da je ozbiljno, potrčala sam. Na podu je nepomično ležao čovek obliven krvlju", rekla je ona.

" Potvrđeno je da su dve osobe mrtve", navela je ranije policija u Oslu u objavi na Tviteru uz napomenu da su povređeni hospitalizovani i da nekoliko njih ima teške povrede.

Norveški premijer Jonas Gar Store izrazio je saučešće žrtvama, nazvavši pucnjavu "surovim i duboko šokantnim napadom na nevine ljude". "Saosećam sa žrtvama i njihovim porodicama.Još ne znamo šta stoji iza ovog strašnog čina, ali kvir zajednici koja je sada u strahu i u žalosti želim da kažem da smo svi uz vas", napisao je Store na Fejsbuku, prenosi CNN.

Komentari (0)

Evropa