Evropa

Sterdžon: Škotska ide na novi referendum o nezavisnosti 2023. godine

Komentari

Autor: Skynews, Fonet

28/06/2022

-

16:06

Sterdžon: Škotska ide na novi referendum o nezavisnosti 2023. godine
Pixabay - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Škotska premijerka Nikola Sterdžon najavila je da će novi referendum o nezavisnosti biti održan 19. oktobra 2023. godine.

Prema njenim rečima, referendum o nezavisnosti bi bio konsultativan, što znači da bi zakon morao biti usvojen pre nego što Škotska postane nezavisna, prenosi Skajnjujz.

Pitanje na glasačkim listićima će glasiti: "Da li bi Škotska trebalo da bude nezavisna država?".

Premijerka je rekla da decentralizovana vlada ima "jasan mandat" da ide na još jedno glasanje - nakon što je nezavisnost odbijena u prethodom referendumu 2014. godine.

Međutim, ona je priznala potencijalne pravne izazove i rekla da se dokumenti podnose Vrhovnom sudu kako bi se utvrdila zakonitost njenih planova.

Istakla je i da je "spremna i voljna" da pregovara sa Vestimnsterskom vladom o uslovima održavanja referenduma.

Stardžon je kazala da se pismeno obratila britanskom premijeru Borisu Džonsonu i tražila zvanično odobrenje za raspisivanje referenduma, ali je dodala da će, i u slučaju negativnog odgovora iz Londona, insistirati na izjašnjavanju građana, prenosi BBC.

Iz Dauning strita je saopšteno da će zahtev škotske premijerke biti razmotren, ali je navedeno da nije promenjen stav "da sada nije vreme" za novi referendum.

"Pažljivo ćemo proučiti zahtev i zvanično ćemo na njega odgovoriti, ali mislim da fokus u državi treba da bude izgradnja snažnije ekonomije, a snažniju ekonomiju i državu ćemo imati ako budemo zajedno", izjavio je Džonson.

Na referendumu 2014. godine 55 odsto birača u Škotskoj bilo je za ostanak u zajedničkoj državi, a 45 procenata za nezavisnost, ali vlada u Edinburgu smatra da je taj odnos promenjen posle izlaska Velike Britanije iz Evropske unije, jer je većina Škota bila protiv toga.

Komentari (0)

Evropa