Evropa

Makron i Merkel razgovarali o evropskoj odbrani, ali i pozvali članice EU da koordiniraju politiku otvaranja

Komentari

Autor: Tanjug

18/06/2021

-

21:15

Makron i Merkel razgovarali o evropskoj odbrani, ali i pozvali članice EU da koordiniraju politiku otvaranja
Makron i Merkel razgovarali o evropskoj odbrani, ali i pozvali članice EU da koordiniraju politiku otvaranja - Copyright Tanjug AP/John Thys

veličina teksta

Aa Aa

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas u Berlinu da evropska odbrambena autonomija može da ide "ruku pod ruku" sa članstvom u NATO-u.

"Uspeli smo u stvaranju ideje da evropska odbrana i strateška odbrambena autonomija mogu da bude alternativni projekat transatlantskoj organizaciji, ali i njena čvrsta komponenta", rekao je Makron na konferenciji za novinare sa kancelarkom Angelom Merkel, prenosi Rojters.

Makron je takođe rekao da je američki predsednik Džo Bajden iskazao poštovanje za Evropsku uniju na političkom nivou kao i svoju želju da radi sa EU kao partnerom.

Na oprezu

Merkel i Makron pozvali su zemlje EU da koordiniraju politiku otvaranja granica u vezi sa situacijom s kovidom 19, kao i da budu na oprezu zbog nove varijante virusa.

Makron je na zajedničkoj pres konferenciji sa Merkelovom uoči njihove radne večere u Berlinu rekao da zemlje EU moraju biti pažljive kako ne bi dozvolile širenje novih varijanti virusa, dodajući da Unija prati razvoj situacije u Velikoj Britaniji gde je došlo do značajnog skoka slučajeva zaraženih indijskim sojem virusa, prenosi Rojters.

"Neke zemlje su ponovo otvorile svoje granice zbog turističke industrije, ali mi moramo biti oprezni kako ne bismo ponovo uvezli nove varijante", rekao je francuski lider.

Angela Merkel je navela da se ne može ponasati kao da je korona završena.

"Oprez je još uvek neophodan kako bismo mogli da imamo leto ispunjeno mnogim vrstama slobode, ako baš ne i svim vrstama", rekla je Merkelova.

Komentari (0)

Evropa